Ogledano: Z ljubeznijo, Simon (2018)
Metacritic.com7.2
Imdb.com7.9
Rottentomatoes.com9.2
Filmstart.si7.9
Pozitivno
  • prizori s priznanjem hetzeroseksualne usmerjenosti
  • izpostavljen problem skrbi za osebne podatke na spletu
Negativno
  • klasična zgodba brez večjih presenečenj
8.1Skupna ocena
Ocena bralcev: (10 Votes)
7.5

Z ljubeznijo, Simon Love Simon posterNaslov: Z ljubeznijo, Simon (Love, Simon)
Premiera: 21. junij 2018
Žanr: romantična komedija, drama
Država: ZDA
Igrajo: Nick Robinson, Jennifer Garner, Josh Duhamel, Katherine Langford, Alexandra Shipp
Režija: Greg Berlanti


OPIS:

Simon pred starši, prijatelji, sošolci in nasploh vsem svetom skriva svojo skrivnost da je gej. Ko pride do nevarnosti, da bi sošolec Martin to vest razširil naokrog, se Simon na vse pretege trudi, da do tega ne bi prišlo. Po drugi strani pa ravno s tem prizadene vse svoje bližnje.


FILMSTART. RECENZIJA:

Svet, v katerem bi morali tudi heteroseksualci svojo spolno usmerjenost staršem predstaviti tekom podobnega pogovora, kot jo v današnjem svetu homoseksualno usmerjeni, bi bil gotovo precej drugačen. Veliko manj nestrpnosti, neodobravajočih pogledov, pripomb in tudi sovražnih misli bi nastalo v glavah velikega števila ljudi. Pa tudi film Z ljubeznijo, Simon (Love, Simon, 2018) bi imel precej drugačno vsebino. Morebiti pa bi bil bolj nalik lanskoletnemu Z ljubeznijo, Vincent: Van Goghova skrivnost (Loving Vincent, 2017). Ali pa sploh ne.

Ustvarjalci so izbrali homoseksualno tematiko v kombinaciji z glavnim likom v najstniškem obdobju, ki je v zadnjih nekaj letih postala že kar stalnica v krogih dobitnikov oskarjev. Tri je v letu 2016 pobrala v floridsko predmestje umeščena Mesečina (Moonlight, 2016), lani pa je precej pozornosti in tudi en kipec osvojil v italijanska osemdeseta postavljen Pokliči me po svojem imenu (Call Me By Your Name, 2017). Za razliko od omenjenih pa Z ljubeznijo, Simon gledalcem že takoj na začetku jasno prizna svojo malo skrivnost in tekom filma nato spremljamo njegovo soočanje s težavami, ki ga doletijo na poti sporočanja svoje skrivnosti še preostanku svojega sveta.

Z ljubeznijo, Simon Love, Simon Nick Robinson Jennifer Garner Josh Duhamel Katherine Langford

Glede na to, da se počasi že bližamo koncu drugega desetletja od vstopa v tretje tisočletje, in je že samo v zgodovini filmske umetnosti moč najti ogromno število izdelkov, ki predstavljajo problematiko istospolno usmerjenih ljudi, bi težko ovrgli trditev, da je dandanes osebam, ki se znajdejo v takšni situaciji tako težko, kot je bilo njihovim predhodnikom včasih. Vendar nam film kaj kmalu, preko zelo preprostih prizorov, prikaže stiske, v katerih se še vedno, včasih tudi povsem po nepotrebnem, znajdejo.

Vendar pa se v podobni situaciji, le na malce drugačnem nivoju kot Simon, lahko znajde prav vsak. V filmu je lepo predstavljen pomen skrbnosti za svoje osebne podatke na spletu, še posebej kar se tiče uporabe javnih računalnikov. Čeprav dandanes odtekanje informacij preko spleta vse težje nadzorujemo, so javno dostopne naprave in omrežja še veliko bolj na udaru kot domača. Zaradi trenutka nepozornosti lahko občutljive informacije tam še hitreje padejo v nezaželene roke. Temu pa lahko, enako kot v zgodbi, kaj hitro sledi izsiljevanje ali še slabše – izkoriščanje. Tu pa zadeva brez težav prestopi življenje oškodovanega posameznika in začne škodljivo vplivati tudi na njegove bližnje.

Z ljubeznijo, Simon Clark Moore

Igralci svoje delo uspešno opravijo, najbolj pa izstopa Logan Miller, ki igra posebneža Martina. Ta v resnici predstavlja nekakšnega negativca v zgodbi, ki s svojimi posameznimi trenutki iskrenosti in požrtvovalnosti dejansko bolj preskakuje iz ene strani meje, med dobrim in slabim, na drugo. Ko recimo najprej z umazanim trikom pridobi priložnost pogovora s svojo simpatijo, ji v naslednjih minutah že s trenutnim navdihom omogoči iskreno izpoved in soočenje s svojimi strahovi.

V prikazanem primeru se zgodba na koncu za vse srečno izteče in dejstvo, da ima Simon ob sebi ljubečo družino, na koncu precej pripomore k uspešnemu razpletu. Tu lahko vzporednice hitro potegnemo s Čudom (Wonder, 2017), kjer je Auggijevo življenje na udaru zaradi njegovega drugačnega izgleda. V obeh primerih lahko po krajšem premisleku na plano hitro pride dvom, ali število takšnih srečnežev, ki so člani skrbne družine, predstavlja veliko večino populacije ali morebiti bolj ne. Vsem ostalim namreč, ki se morajo tekom svojih najstniških let zaradi takšnih in drugačnih razlik poleg konstantne bitke z nesprejemajočo družbo ukvarjati še s težavno družino, pa je v življenju gotovo še precej težje.

Z ljubeznijo Simon Wonder Woman Joko Ono John Lenon Ronaldo

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x