Ogledano: Westworld (1. sezona)
Metacritic.com7.4
Imdb.com9.2
Rottentomatoes.com8.9
Filmstart.si9
Pozitivno
  • inteligentna zgodba in zanimiv svet
  • igralske predstave
  • glasba
Negativno
  • Maevina zgodba
  • par lukenj v zgodbi
8.6Skupna Ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
7.5

mv5bmteyodk5ntc2mjneqtjeqwpwz15bbwu4mdq5ntgwotkx-_v1_ux182_cr00182268_al_Naslov: Westworld (1. sezona)
Premiera: 3. 10. 2016 (Slovenija)
Žanr: znanstvena fantastika, drama
Država: ZDA
Igrajo: Evan Rachel Wood, Jeffrey Wright, Ed Harris, Thandie Newton, James Marsden, Anthony Hopkins


OPIS:

V iskanju novih načinov nudenja kakovostne zabave je multimiljarderska korporacija zgradila zabaviščni park na temo divjega zahoda. Vendar je park poseljen z roboti, ki niso seznanjeni s svetom, ki tega obdaja. Gostje lahko počnejo, kar jim srce poželi, ne glede na to, kaj se zgodi s pasivnimi roboti.


FILMSTART. RECENZIJA:

Pozor: Besedilo vsebuje kvarilnike, ki lahko vplivajo na izkušnjo ob ogledu serije Westworld.

HBO nas je šest let zapored navduševal z vsako novo sezono fantazijske serije Igra prestolov in nas tako puščal željne naslednje vsake naslednje epizode. Letos se je slavna televizijska hiša s svojo novo serijo Westworld podala v znanstvenofantastične vode. Serijo je navdihnil istoimenski film kultnega režiserja in scenarista Michaela Crichtona, ki govori o zabaviščnem parku na temo “divjega zahoda”, kjer so glavna atrakcija roboti. Na nek način je Westworld Disneyland za odrasle in svet, ki zadosti vsaki želji ter radovednosti obiskovalcev, najsi bodo to spolne fantazije, umor ali nepozabna kavbojska dogodivščina.

westworld, hbo, serija, igra prestolov, anthony hopkins, bernard, ford, rachel evan woods, 2016, znanstvena fantastika, vestern, drama, ed harris

Od te točke dalje bomo omenili pomembnejše dogodke, ki so krasili to sezono, zato NE berite dalje, če si nočete pokvariti užitkov ob ogledu prve sezone Westworlda. Ustvarjalec serije Jonathan Nolan, ki ga poznamo po mnogih filmskih projektih s svojim bratom Christopherjem Nolanom, kljub (ponovnemu) prehodu na male zaslone ne žrtvuje kvalitete, ki smo je bili vajeni na velikih platnih. Westworld predstavlja velik odmik od sence, ki jo je za sabo pustil njegov starejši brat.

Glede na zasedbo in ustvarjalce te znanstvenofantastične serije smo imeli visoka pričakovanja za prvo sezono. Pričakovanja so bila v večji meri zadovoljena in dobili smo eno izmed najboljših serij po Igri prestolov. Že sama zasnova, ki jo mnogi opisujejo kot križanca med Jurskim parkom (Jurrasic Park, Steven Spielberg, 1993) in Ex Machino (Alex Garland, 2015), hitro pritegne pozornost potencialnih gledalcev. Vsaka epizoda nas je pritegnila z novimi vprašanji, za katere smo neprestano sami poskušali najti odgovore, in so bila spisana z izjemno skrbjo in scenaristom je na ta način uspelo odlično križati odtenke znanstvene fantastike, tragedije, trilerja, akcije in romance v produkt, ki se lahko kosa s katerokoli dandanašnjo televizijsko serijo (da, tudi z Igro prestolov).

westworld, hbo, serija, igra prestolov, anthony hopkins, bernard, ford, rachel evan woods, 2016, znanstvena fantastika, vestern, drama, ed harris

Kar najbolj preseneti, je pa to, da kljub številnim zgodbam, nikakor ne dobimo občutka, da dobivamo preveč informacij naenkrat (težava, ki pesti tudi prej omenjeno fantazijsko serijo), saj hitro sprejmemo, da je vse pomembno in relevantno. Ena izmed najboljših plati serije je spodbuda k teoretiziranju. Prva stvar, ki je sprožila teoretiziranje je bila verjetnost, da je eden izmed upraviteljev tematskega parka v resnici robot. Če ste se prepustili takemu razmišljanju med gledanjem serije, potem razkritje, da je Bernard bil ves čas robot, ni predstavljalo posebnega presenečenja. Kljub temu da razkritje morda ni imelo enakega učinka na vse gledalce, je pot do le-tega bila zabavna, še posebej, ko se potem spomnimo Bernardovih dejanj skozi celotno serijo. Sledi so bile tam, potrebno jih je bilo videti. Enako bi lahko rekli za razkritje, da je Mož v črnem ves čas v resnici mladi William in da smo lik vseskozi spremljali različna časovna obdobja. Razkritja sama po sebi niso bila šokantna, vendar s tem ni nič narobe, saj so bila izpeljana učinkovito. Edina slabost razkritij je bila ta, da so nekatera bila raztegnjena predolgo, oziroma bi odgovor lahko dobili malo prej.

westworld, hbo, serija, igra prestolov, anthony hopkins, bernard, ford, rachel evan woods, 2016, znanstvena fantastika, vestern, drama, ed harris

Kar se tiče igralskih predstav je prvo ime zagotovo Anthony Hopkins in moramo reči, da 79-letni igralec še vedno zna navdušiti. Vse, kar se zgodi v seriji, je posledica ravnanj in odločitev njegovega lika Roberta Forda. Hopkinsova predstava v seriji je ena izmed najboljših v njegovi zelo dolgi karieri in na koncu vsake epizode nas pusti željne, da bi  izvedeli več o njegovem liku. Ker bi recenzija utegnila biti rahlo predolga, če bi obravnavali vse igralce, se bomo pomudili še pri Evan Rachel Wood, ki v seriji igra robota Dolores. Dolores je odlično spisan lik in igralka odlično zajame različne Doloresine vloge tekom serije- od ubogega južnjaškega dekleta do odločne upornice, ki na koncu najde svojo neodvisnost. Smo brez dvomov, da se bo vsaj eden (če ne oba) od omenjenih igralcev znašel na seznamu nominiranih igralcev za zlati globus ali emmy.

westworld, hbo, serija, igra prestolov, anthony hopkins, bernard, ford, rachel evan woods, 2016, znanstvena fantastika, vestern, drama, ed harris

Tako kot pri Igri prestolov tudi tu ne bi bilo pravično, če ne bi spisali nekaj besed o glasbi Westworlda. Ponovno se bomo poklonili nemškemu skladatelju Raminu Djawadiju, ki tudi tokrat navdušuje s svojimi skladbami. Uvodna pesem je naravnost čudovita in zapomljiva in težko se bo upreti momljanju skladbe, potem ko pogledate prvo epizodo. Enako kvalitetne so tudi njegove klavirske priredbe svetovno znanih skladb, kot so Back to Black, Paint it Black in The House of The Rising Sun. Prvi dve skladbi sta še posebej učinkovito uporabljeni v dveh zelo napetih akcijskih prizorih, ki brez Djawadijevih priredb ne bi imela enakega učinka na gledalce.

Kljub odličnosti serije, pa moramo izpostaviti nekaj njenih pomanjkljivosti. Maevina zgodba, čeprav zanimiva, je bila ena izmed slabših točk serije. Težava ni v njenem liku (Thandie Newton se je odlično izkazala v vlogi), ampak v dogajanju okoli nje. Dejstvo, da ji je uspelo priti tako daleč je težko sprejeti, še težje pa lahko prežvečimo, da je znanstvenik Felix dovolil, da je prišla tako daleč. So Felixu človeška bitja, manj pomembna kot tista od robotov? Če je temu tako, ne bi škodilo, da bi kako besedo ali dve namenili Felixovi obrambi njegovih dejanj. Tudi Fordov načrt je tako obsežen in natančen, da bi lahko posumili, da ima čarobne moči ali pa, da je tudi sam robot. Vendar, stavimo, da je to bila samo luknja v zgodbi.

westworld, hbo, serija, igra prestolov, anthony hopkins, bernard, ford, rachel evan woods, 2016, znanstvena fantastika, vestern, drama, ed harris

Če povzamemo, smo bili priča odlični prvi sezoni izjemno zanimive in inteligentne televizijske serije. Izjemno talentirana zasedba, ki sta jo vodila sir Anthony Hopkins in Evan Rachel Wood, preplet žanrov in skrbno spisana zgodba naredijo Westworld serijo, ki je ne smete prepustiti! Žal pa je naslednja sezona načrtovana za izid šele leta 2018.

O avtorju

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x