Ogledano: Vrvež v moji glavi (2015)
Metacritic.com9.4
Imdb.com8.4
Rottentomatoes.com9.8
Filmstart.si9.4
Pozitivno
  • originalna in zabavna zgodba z lepim sporočilom
  • film se igra z našimi čustvi
  • glasovne vloge Amy Poehler ter Phyllis Smith
9.3Skupna ocena
Ocena bralcev: (12 Votes)
8.7

MV5BOTgxMDQwMDk0OF5BMl5BanBnXkFtZTgwNjU5OTg2NDE@._V1_SX214_AL_Naslov: Vrvež v moji glavi
Premiera: 18.6.2015 (Slovenija)
Žanr: animirani film
Država: ZDA
Igrajo: Amy Poehler, Phyllis Smith, Bill Hader, Mindy Kaling, Lewis Black
Režija: Pete Docter


OPIS:

V filmu spremljamo mlado deklico Riley, ki doživlja težko obdobje v njenem življenju. Vpogled v njeno mišljenje dobimo preko personificiranih čustev, ki nadzorujejo njeno vedenje. V njenem možganskem centru ji pri ustalitvi v novem okolju poskušajo pomagati Radost, Žalost, Jeza, Gnus in Strah. Vendar nekega dne Žalost ogrozi Rileyine temeljne spomine. Radost je odločena škodo popraviti skupaj z Žalostjo in tako se skupaj odpravita na pustolovščino po Rileyinih misli. Strah, Jeza in Gnus morajo do takrat ohraniti mirno kri in poskušati voditi mlado Riley skozi življenje brez njune pomoči.


FILMSTART. RECENZIJA:

Ker žal ni bilo nobene možnosti, da bi si v slovenskih kinodvoranah pogledali različico filma Vrvež v moji glavi s podnapisi, smo se odločili pogledati in oceniti film, ko bo izdan na DVD-jih in BLU-rayih. Če ste oboževalci studija Pixar ali animiranih filmov nasploh, je Vrvež v moji glavi film, ki ga preprosto ne smete izpustiti!

Zasnova za film je čudovita in originalna. Gledalci spremljamo personifikacije čustev, ki se nahajajo v 11-letni deklici Riley. Ta čustva so Radost, Žalost, Jeza, Gnus ter Strah. Ta čustva imajo nadzor nad Riley in njen odziv v resničnem svetu, je odvisen od tega katero čustvo je takrat “za volanom”. Rileyina zavest izgleda, kot nekakšen komandni štab iz Zvezdnih stez, poln različnih gumbov in krmil. Prvo čustvo, ki se rodi skupaj z Riley je Radost, vendar bržkone je hitro za njo prišla tudi njeno nasprotje Žalost. Skozi leta dobi nadzorna plošča več in več gumbov ter tudi nova čustva. Vse kar čustvo počne se zabeleži v obliki spomina, in ta je lahko različnih barv, odvisno od tega katero čustvo je takrat sprožilo spomin. Nekega dne se Riley s starši preseli v San Francisco in Žalost takrat nehote ogrozi njene temeljne spomine. Med tem, ko morata Radost in Žalost popraviti nastalo škodo, Strah, Jeza ter Gnus poskušajo ohraniti stabilno situacijo v komandnem štabu brez njiju.

Disney•Pixar's "Inside Out" takes us to the most extraordinary location yet - inside the mind of Riley. Like all of us, Riley is guided by her emotions - Anger (voiced by Lewis Black), Disgust (voiced by Mindy Kaling), Joy (voiced by Amy Poehler), Fear (voiced by Bill Hader) and Sadness (voiced by Phyllis Smith). The emotions live in Headquarters, the control center inside Riley's mind, where they help advise her through everyday life. Directed by Pete Docter and produced by Jonas Rivera, "Inside Out" is in theaters June 19, 2015.

Film kar sije od kreativnosti in domišljije. Rileyina zavest je predstavljena kot lasten svet, ki vsebuje razne domišljijske tematske otoke, spominsko banko, televizijsko produkcijo za ustvarjanje sanj ter nočnih mor (sigurno najbolj smešen segment v filmu), labirinte ter seveda čustva. Vse to je čudovito prikazano z do zdaj najboljšimi računalniškimi animacijami, kar sem jih kadarkoli videl v animiranem filmu. Čustva so še posebej lepo izdelana in se lepo razlikujejo med seboj po primernih barvah (Radost je rumena, Žalost je modra, Jeza je rdeča, itd.). Sem velik oboževalec televizijskih serij Parki in Rekreacija ter Pisarna, zato sem bil zelo vesel, ko sem med zasedbo v glavnih vlogah zasledil Amy Poehler iz Parki in rekreacije ter Phyllis Smith iz Pisarne. Poehlerjeva je bila perfektna izbira za vlogo Radosti, saj je njen karakter primerljiv z Leslie Knope iz prej omenjene serije, medtem ko Phyllis Smith predstavlja s svojim tihim glasom zelo dober kontrast kot Žalost.

Kot sem omenil, sta glavni junakinji tukaj Radost in Žalost in začnimo z bolj optimističnim čustvom, ki ga tudi sami občutimo med gledanjem. Vrvež v moji glavi je zelo smešen film, poln humorja, ki je namenjen za vse starosti, nekaj šal pa je prikrojenih specifično za nas odrasle, kar Pixar zelo rad počne in je zaradi tega tudi zelo spoštovan. Eden izmed najbolj zabavnih segmentov pride ravno s strani Rileyinih staršev, ko dobimo vpogled v delovanje njihovih čustev.

Inside-Out-Japan-Pixar-Post-3

Zdaj pa preidimo na drugo stran emocionalnega spektra. Film je na trenutke zelo, zelo žalosten. Zgodbo spremljamo v času Rileyine selitve iz Minnesote v San Francisco. Selitev iz enega kraja v drugega je težko obdobje za vsakega, kaj šele za 11-letnico. Izguba prijateljev in privajanje na novo okolje in običaje je vedno težko (nekaj kar sem občutil tudi sam), vendar čas celi vse rane. Glavno sporočilo filma je, da ne moremo imeti radost brez žalosti, saj je ravno žalost tista, ki vesele trenutke naredi bistvene za nas.

Vrvež v moji glavi je eden izmed najbolših animiranih filmov, ki sem jih kadarkoli pogledal. Je na samem vrhu Pixarjeve produkcije skupaj z Reševanjem malega Nema, Svetom igrač ter V višave. Leto 2015 se počasi končuje in siguren sem, da bo Vrvež v moji glavi pobral oskarja za najboljši animirani film leta. Ne bi bil pa presenečen, če bi tako kot V višave leta 2010, bil nominiran tudi v kategoriji najboljši film leta.

'Inside Out' film - 2015

O avtorju

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
2 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] na Filmstartu v ne tako davni preteklosti recenziranih in tudi z nominacijo za oskarja nagrajenih Vrveža v moji glavi in Pesmi morja, odraslemu gledalcu ne ponudi kakšnega globljega sporočila. Za prej omenjena filma […]

trackback

[…] (Avtomobili 3 (Cars 3, 2017), na precej zavidljivem nivoju, vendar zgodbi malce manjka globine. Po Vrvežu v moji glavi (Inside Out, 2015), ko smo videli kako kompleksnih tem se lahko dotaknejo animirani filmi, ki jih […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x