Ogledano: Vojna zvezd: Sila se prebuja (2015)
Metacritic.com8.1
Imdb.com8.4
Rottentomatoes.com9.3
Filmstart.si8.3
Pozitivno
  • Vzdušje in izgled originalne trilogije
  • Odličen preplet starega in novega
  • Zanimivi liki in ravno prava mera informacij za gledalca
Negativno
  • Reciklirana uporaba zgodbe prejšnjih filmov
  • Prekomerno hitenje v sklepnem dejanju
8.5Skupna ocena
Ocena bralcev: (14 Votes)
8.4

star-wars-force-awakens-official-posterNaslov: Vojna zvezd: Sila se prebuja (Star Wars: The Force Awakens)
Premiera: 17. 12. 2015
Žanr: znanstvena fantastika
Država: ZDA
Igrajo: Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Adam Driver, Harrison Ford
Režija: J.J. Abrams


OPIS:

Desetletja po koncu Galaktičnega Imperija se ponovno dviga zlo, tokrat v obliki zloglasnega Prvega reda, ki ga vodi Kylo Ren (Adam Driver) in predstavlja novo veliko grožnja galaksiji. Da ga ustavijo bodo naši stari znanci, med katerimi je tudi Han Solo (Harrison Ford) potrebovali pomoč novih junakov Finna (John Boyega), Rey (Daisy Ridley) in pilota uporništva Poea Damerona (Oscar Isaac).


FILMSTART. RECENZIJA:

Pisalo se je leto 2012 in Disney je z nakupom Lucasfilma napovedal nove filme iz franšize Vojna zvezd in kot prva je bila oznanjena Epizoda VII, ki je naknadno dobila podnaslov Sila se prebuja (The Force Awakens). Marsikdo je dobil pomisleke, da gre le za klasično molzenje blagovne znamke, saj je bila zgodba kronološka odlično zaključena in ustvarjalci so bili pred velikim izzivom, kako smiselno nadaljevati zgodbo. Glavno breme je padlo na uveljavljenega režiserja J.J. Abramsa (Zvezdne steze: V temo), ki se je zadeve lotil s pomočjo veteranov originalne trilogije ter obrazi mlajše generacije. Skrbno varovana zgodba in zelo dobro oglaševanje sta že tako visoka pričakovanja še dvignila za nekaj nivojev in če k temu prištejemo še fanatičnost oboževalcev, so bili trenutki pred premiero že blizu vrelišča. Je Abramsu uspelo?

Odgovor je: Da! Vojna zvezd je nazaj in to v slogu, kakršen ji pripada. Večina gledalcev obožuje prvotno trilogijo, toda še vedno se najdejo tisti, ki imajo zelo radi tudi novejšo. Sila se prebuja je povsem namenjena prvim. Vesolje se vizualno ni skorajda nič spremenilo in kot je že v napovednikih razvidno so tu spet kar malce bizarni, toda nadvse avtentični prebivalci galaksije. Veliko zaslug gre predvsem praktičnim efektom, ki so jih ustvarjalci uporabili in dejansko so tudi vse lokacije ter seti realni in tako je prekomerna uporaba računalniško generiranih likov ter zelenega zaslona poslana v pozabo. Abramsova režija in tempiranje zgodbe sta odlična. Gledalec nima niti trenutka počitka v celotnem filmu, saj je dogajanje vseskozi v pogonu. Akcijski prizori so posneti fantastično, tu izstopajo predvsem zračne bitke in pregoni, in tudi same lokacije so izredno zveste prvim trem filmom. Sedma epizoda je zagotovo najbolj odraslo poglavje v sagi, ki ji ne manjka čustev, temačnih prizorov ter na trenutke lahko vidimo celo kri. Disney je tu naredil pravilno odločitev, za razliko od Georga Lucasa, ki meni, da je Vojna zvezd otroška zadeva in bi filmi temu primerno morali biti narejeni. Humorja sicer ne manjka, a je injuciran pravilno ter v veliki večini ni posiljen.

Rey-Finn-running-

Novi Lucasovi trilogiji so manjkali predvsem bolje spisani liki ter dialogi. Enostavno je bilo skozi večino prizorov preveč informacij točno serviranih gledalcem in tu se je izgubila večina čarobnosti, ki jo vsebuje Vojna zvezd. Na srečo je Sila se prebuja totalno nasprotje tega, saj skozi film gledamo zanimive like, tako na eni kot na drugi strani, ki nam po ogledu filma nudijo ogromno materiala za pogovor ter polemiziranje. Velikokrat je manj enostavno več, in to povsem drži za ta film. Gledalcu je servirana ravno pravšnja doza informacij, da je v trenutku vključen v samo dogajanje in pusti ogromno prostora za nadgrajevanje tudi v prihodnjih delih. Posledica vsega tega je tudi čustvena nota filma, ki smo jo pogrešali pri zadnjih treh filmih sage. Dvoboji s svetlobnimi meči dejansko imajo dramatični efekt in niso v filmu le kot vizualni priboljšek (čeprav malo bolj dodelana koreoragrafija ne bi nič škodila). Glavna tema prvotnih filmov je bila mistična Sila in tu smo končno zopet začutili njeno bistvo.

Sila se prebuja je tudi odličen preplet originalne trilogije s prihodnostjo franšize. Kot nova protagonista sta tu Finn in Rey  ki se odrežeta več kot dobro. Boyega je zelo simpatičen v vlogi bivšega pripadnika Prvega reda in ima dober občutek za komiko, medtem ko je Daisy Ridley v vlogi Rey tista, ki zavzame vlogo osrednje junakinje. Na trenutke jima sicer malce primanjkuje več kilometrine in prepotrebne karizme, da bi sama nosila breme celotnega filma, toda tu jima na pomoč priskoči stari as Harrison Ford, ki je odličen v vlogi, ki ga je izstrelila med filmske zvezde. Če se je v Kraljestvu kristalne lobanje zdel kar malce naveličan, je tokrat neverjetno dobro uspel stopiti v čevlje Hana Sola in dejansko vidimo davek, ki ga je lik plačal skozi čas ter posledice dogodkov, ki so se zgodile od konca Jedijeve vrnitve. Han seveda ni edini lik iz originalne trilogije, ki se je vrnil. Posebej velja omeniti Chewbacco, in tokrat generalko Leio Organo, ki s Fordom še premoreta ogromno kemije in njihova ponovna združitev na velikem platnu je bila izpeljana izredno smiselno ter kvalitetno z vidika same zgodbe. Izmed likov na svetli strani Sile velja omeniti še Poeja Damerona, najboljšega pilota uporniškega gibanja, ki ga zelo dobro upodobi Oscar Isaac (Ex Machina) in tako potrdi, da gre za eno najbolj vročih vzhajajočih zvezd v filmski industriji. Žal je njegova vloga v filmu premajhna, tako da upamo na večjo prisotnost v nadaljevanjih, sicer so ustvarjalci povsem zapravili njegove kvalitete. Zato pa veliko večji vtis pusti njegov mali robotek BB-8, ki je izjemno simpatičen ter je dostojni naslednik R2D2-ja.

star_wars_the_force_awakens_2015_pic17

Na drugi strani imamo Prvi red ter zelo obetavnega zlikovca Kyla Rena. Ta ni povsem običajen antagonist, saj je spisan izredno dobro in ga odlikuje večplastnost ter smiselna motivacija. Pohvaliti velja tudi igralca Adama Driverja, ki doda liku veliko mero človeškosti, predvsem v prizorih, ko odloži svojo zastrašujočo masko (kljub nič kaj zastrašujočem videzu igralca). Kylo Ren je izredno torej izredno dobro zgrajen in prepričljiv zlikovec, toda v določenem zelo pomembnem delu filma je njegova prepričljivost zamajana in resnici na ljubo, bomo šele v nadaljevanju videli, če gre res za ikoničnega negativca v slogu Dartha Vaderja, ali pa morda veliko razočaranje. Poleg njega lahko vidimo tudi Generala Huxa, visokega častnika Prvega reda, ki ga zelo solidno upodobi Domhnaal Gleeson (Ex Machina) in ravno njuna medsebojna dinamika zelo popestri film. Tudi Stormtrooperji so malce naravnali svoje merilne naprave kar je zelo pohvalno, le lik Captain Phasme žal razočara in kot kaže je bil (sicer zelo dobro) dizajniran le za napovednike, posterje in podoben promocijski material.

Film pa zagotovo ni brez napak. Nekaj pripomb je že bilo omenjenih, toda zagotovo je najbolj kritična točka doza poklona originalnim filmom oz. recikliranje zgodbe, ki je bila prisotna predvsem v Novem upanju. Tako smo dobili že tretjo različico Zvezde smrti, ki pa je tokrat preimenovana in znatno povečana, toda enostavno zelo lenobna ideja scenaristov. Tu so še nekateri drugi elementi, ki so zelo podobni, toda prikazani morda z drugega zornega kota in so posneti sicer izredno dobro, toda žal odvzamejo veliko mero nepredvidljivosti dogajanja. Na trenutke se tudi sami dogodki v filmu odvijajo prehitro, predvsem v sklepnem dejanju je razvoj določenega lika prehiter, toda tu je spet potrebno upoštevati, da gre za uvod v novo trilogijo in morebiti uspemo dobiti večje odgovore na to temo šele kasneje. Žal tudi glasbena podlaga Johna Williamsa kar malce razočara in nima takšnega vpliva kot v prejšnjih poglavjih sage.

11875118_1007880092596925_2204135516599208531_o

Morda malce pretiravamo, toda uspeh novega dela Vojne zvezd je ključen za prihodnost filmskega sveta visokoproračuncev. Uporaba praktičnih efektov, ustvarjanje filma z dušo, izredno dobro skrivanje zgodbe filma (kljub ogromnemu oglaševanju), so prijemi, ki se jih loteva vse manj ustvarjalcev. Že letošnji Pobesneli Max je veliko pripomogel k uveljavljanju tega trenda, toda zagotovo bo še večjo sled pustila Vojna zvezd. Upajmo, da se bo še več prihodnjih projektov lotilo podobne prakse in konec koncev, da se bodo tudi pri Disneyju tega držali še v prihodnje, ne glede na to, da imajo napovedano ogromno število filmov iz franšize. Sila se prebuja je zelo uspešno prebudila oboževalce in ponudila ogromno vprašanj za prihodnje filme. V tem trenutku je še težko podati končno oceno, saj bodo za to potrebni ponovni ogledi filma ter prihajajoča nadaljevanja, toda začetek je zelo obetaven in komaj čakamo naslednjo epizodo!

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
10 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Ogledano: Vojna zvezd: Sila se prebuja (2015) […]

trackback

[…] Ogledano: Vojna zvezd: Sila se prebuja (2015) […]

trackback

[…] Ogledano: Vojna zvezd: Sila se prebuja (2015) […]

trackback

[…] Ogledano: Vojna zvezd: Sila se prebuja (2015) […]

trackback

[…] gledalčeve spominske datoteke, a so v film vstavljene zelo industrijsko. Sicer je tudi lanska Sila se prebuja (Star Wars: The Force Awakens, J.J. Abrams) v določenih pogledih reciklirala prejšnje dele […]

trackback

[…] obskurnemu Golumu. Pridno pa sodeluje tudi v na novo obujeni franšizi Vojne zvezd, kjer je v Vojna zvezd: Sila se prebuja (Star Wars: Force Awakens: 2015) gibanje svojih obraznih mišic posodil vrhovnemu poveljniku Snoku. […]

trackback

[…] obskurnemu Golumu. Pridno pa sodeluje tudi v na novo obujeni franšizi Vojne zvezd, kjer je v Vojna zvezd: Sila se prebuja (Star Wars: Force Awakens: 2015) gibanje svojih obraznih mišic posodil vrhovnemu poveljniku Snoku. […]

trackback

[…] za novi del sage Vojne zvezd, ki bo tokrat nosila podnaslov Poslednji Jedi. Nadaljevanje filma Sila se prebuja prihaja v kinematografe 13. decembra in kot kaže se nam obeta nepričakovan zaplet okoli […]

trackback

[…] za novi del sage Vojne zvezd, ki bo tokrat nosila podnaslov Poslednji Jedi. Nadaljevanje filma Sila se prebuja prihaja v kinematografe 13. decembra in kot kaže se nam obeta nepričakovan zaplet okoli […]

trackback

[…] Sila se prebuja (The Force Awakens, 2015) je žrtvovala izvirnost in bila predvsem z vidika zgodbe potrošen material za predstavitev novih junakov, ki pa tokrat res zasijejo. Rey, Finn, Poe Dameron in Kylo Ren napredujejo tekom filma in prav vsak od njih ima sklenjen lep dramaturški lok, ki gledalca popelje v mnoge nepričakovane smeri. Predvsem nepredvidljivost je močen element Poslednjega jedija, saj si Johnson upa tvegati in poigrati z izročilom franšize ter ga tudi veliko bolje razume od zdaj že ostarelega Georga Lucasa. To je še posebej vidno pri Luku Skywalkerju, ki ga izjemno dobro upodobi, sicer kar malce pozabljeni Mark Hamill, saj je ta namesto klišejskega modrega izkušenega jedija, predvsem tridimenzionalni človek s kopico napak in kljub slavni preteklosti tudi sam doživi razvoj tekom filma in zagotovo ni le statist. Igralsko se poleg Hamilla najbolj pretegneta še glavna obraza Daisy Ridley in Adam Driver, ki vnovič dokazuje, da je izjemen ulov Disneyja in se bo skupaj svojim likom zagotovo vpisal v anale popkulture. […]

10
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x