Ogledano: Vojna zvezd: Poslednji Jedi (2017)
Metacritic.com8.6
Imdb.com7.6
Rottentomatoes.com9.4
Filmstart.si9
Pozitivno
  • fokus na likih
  • nepredvidljivost
  • občutek zabave in pustolovstva Vojne zvezd
Negativno
  • pretiran prizor v prvi tretjini filma
8.7Skupna ocena
Ocena bralcev: (13 Votes)
6.5

Naslov: Vojna zvezd: Poslednji Jedi (Star Wars: The Last Jedi)
Premiera: 13. 12. 2017 (Slovenija)
Žanr: znanstvenofantastična pustolovščina
Država: ZDA
Igrajo: Daisy Ridley, John Boyega, Adam Driver, Oscar Isaac, Mark Hamill
Režija: Rian Johnson


OPIS:

Potem, ko Rey odkrije, da je zmožna obvladovati Silo, se poda k izginulemu jediju Luku Skywalkerju, z namenom da jo ta poduči in usmeri na njeni nadaljnji poti. Istočasno se moč zloglasnega Prvega reda krepi in Odpor je edina prepreka pred vdorom temnih časov v galaksiji daleč stran.


FILMSTART. RECENZIJA:

“Preveč se oklepaš preteklosti. Opusti jo in se zazri v prihodnost.” oz. tako nekako se glasi citat enega izmed likov v novi izdaji Vojne zvezd, ki tokrat nosi podnaslov Poslednji Jedi. Podobno bi lahko rekli tudi za samo franšizo, ki je pod Disneyjevo taktirko sicer ustvarila dva hita, ki pa sta se vse preveč zanašala na nostalgijo. Tisti bolj zahtevni oboževalci Vojne zvezd s(m)o zahtevali novosti, tveganja, inovativnost in ne le vnovične reciklaže že videnih stvari. Je osma epizoda, ki jo je tokrat posnel Rian Johnson (Časovna zanka, serija Kriva pota), znanilka boljših časov franšize in ponudi nekaj svežine ter drznosti ali je le najnovejša Disneyjeva vaja v ziheraštvu, ki ga sicer izjemno solidno prakticirajo že z Marvelom?

Morda se bo slišalo klišejsko, saj nekaj podobnega lahko zasledimo na medmrežju ob vsakem novem filmu sage, toda Poslednji jedi je najboljši po tistemu z naslovom Imperij vrača udarec (Empire Strikes Back, 1980) in posledično gre za enega najboljših članov te franšize vseh časov, ki stoji z ramo ob rami s prvima filmoma. Seveda so tu zopet bitka med dobrim in zlim, odrešitev, dvoboji s svetlobnimi meči, vesoljske bitke, epski priokus in ostale sestavine najpriljubljenejše serije filmov, toda Rian Johnson uspešno zapakira elemente, ki so značilni za Vojno zvezd, skupaj s pustolovskim duhom, osredotočenjem na kopico novejših likov in nepredvidljivostjo, ki je primanjkovala v ostalih dveh filmih z Disneyjevim vodstvom. Poceni referenc na priljubljene dele originalne trilogije ni in bojazen, da je film le remake Imperija je odveč, saj navkljub nekaterim paralelam stoji popolnoma kot samostojen izdelek. Minutaža dveh ur in pol ne škodi, saj si film vzame čas in tudi spretno prehaja iz zabavnejšega pustolovskega dogajanja vse do močnih dramskih in čustvenih momentov med liki, ki so duša Poslednjega Jedija.

Sila se prebuja (The Force Awakens, 2015) je žrtvovala izvirnost in bila predvsem z vidika zgodbe potrošen material za predstavitev novih junakov, ki pa tokrat res zasijejo. Rey, Finn, Poe Dameron in Kylo Ren napredujejo tekom filma in prav vsak od njih ima sklenjen lep dramaturški lok, ki gledalca popelje v mnoge nepričakovane smeri. Predvsem nepredvidljivost je močen element Poslednjega Jedija, saj si Johnson upa tvegati in poigrati z izročilom franšize ter ga tudi veliko bolje razume od zdaj že ostarelega Georga Lucasa. To je še posebej vidno pri Luku Skywalkerju, ki ga izjemno dobro upodobi, sicer kar malce pozabljeni Mark Hamill, saj je ta namesto klišejskega modrega izkušenega jedija, predvsem tridimenzionalni človek s kopico napak in kljub slavni preteklosti tudi sam doživi razvoj tekom filma in zagotovo ni le statist. Igralsko se poleg Hamilla najbolj pretegneta še glavna obraza Daisy Ridley in Adam Driver, ki vnovič dokazuje, da je izjemen ulov Disneyja in se bo skupaj svojim likom zagotovo vpisal v anale popkulture.

Naivno bi bilo dejati, da kljub vsem presežkom Poslednji jedi ni industrijski izdelek, ki ga močno narekujejo tudi studijske glave. Tu so simpatična bitja in igralci, ki obkljukajo prav vse ciljne skupine, toda vidno je, da je velik del filma režiserjeva vizija in je za spremembo tudi samostojno podpisan pod scenarij. Rian Johnson že v vizualnem smislu pusti močan pečat, kjer so lep primer zaključna bitka in raznolika bitja ter svetovi, ki so bili predstavljeni v najnovejšem delu franšize (izstopa prevsem Finnova destinacija sredi filma), toda ogromno dela opravi tudi s scenarističnega vidika, saj se tekom filma zgodi ogromno in na zanimiv način je odvozlana tudi marsikatera skrivnost, ki jo je v predhodniku nastavil Abrams. Ravno on se vrača za sklepni del trilogije in glede na vse kolobocije okoli samostojnih filmov, je ravno nedavno napovedana popolnoma samostojna trilogija, ki jo bo ustvaril režiser Poslednjega Jedija, najbolj obetaven Disneyjev projekt Vojne zvezd. Upamo si trditi, da je letvica, ki je bila postavljena z osmo epizodo enostavno previsoka za Abramsa, ki bo primoran zaključiti aktualno trilogijo.

Seveda ne gre za popoln film. Uvodni akcijski prizor že malce preveč spominja na norčavost Thora: Ragnarok (2017) in hitro se prikrade slavni citat: “Slab občutek imam glede tega,” toda humor v nadaljevanju ni tako prisiljen in je velika izboljšava glede na Silo se prebuja. Se pa toliko bolj gledalci praskajo po glavi ob določenem prizoru, ki zadeva rešitev enega izmed glavnih likov in kljub pogumnemu eksperimentiranju s Silo je dotičen prizor že preveč za lase privlečen. V zaključnem dejanju tempo tudi malce popusti, saj se čustveni in dramaturški vrhunec filma pojavi kar malce prezgodaj, toda dejstvo, da je Johnson filmu dodal še tistih dvajset minut je najverjetneje tudi ta, da se izogne morebitnim cliffhangerjem in posledičnim primerjavam z Imperijem.

Kaj je naredilo Vojno zvezd tako brezčasno? Frajerske vesoljske ladje, jurišniki, izgled Datha Vaderja itd.? Ali morda vsebina, duša, epskost čustveno popotovanje likov in občutek pustolovščine? Zagotovo lahko pritrdilno odgovorimo na obe trditvi, toda po našem mnenju je vsebina in ne izgled tista, ki vedno naredi dolgoročni vtis. Rian Johnson se je tega zavedal, na trenutke tudi tvegal in naredil najboljšo Vojno zvezd po dolgih desetletjih in upravičeno tudi enega najboljših filmov letošnjega leta. Naj bo to šola tudi za Disney, ki se lahko počasi otrese obujanja nostalgije in zaupa svojim ustvarjalcem, da ustvarijo nove like in pustolovščine v katere se bodo gledalci zaljubili.

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x