Ogledano: Vojna zvezd: Epizoda VI - Jedijeva vrnitev (1983)
Metacritic.com5.2
Imdb.com8.4
Rottentomatoes.com7.9
Filmstart.si8.9
Pozitivno
  • Skywalker in njegovo soočenje z Darthom Vaderjem
  • napeta zgodba in dobri akcijski prizori
  • odličen konec
Negativno
  • Ewoki in dogajanje na Endoru
7.6Skupna ocena
Ocena bralcev: (5 Votes)
8.7

MV5BMTQ0MzI1NjYwOF5BMl5BanBnXkFtZTgwODU3NDU2MTE@._V1._CR93,97,1209,1861_UX182_CR0,0,182,268_AL_Naslov: Vojna zvezd: Epizoda V – Imperij vrača udarec (Star Wars: Episode V – Empire Strikes Back)
Premiera: 25. 5. 1983
Žanr: znanstvena fantastika
Država: ZDA
Igrajo: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Billy Dee Williams, Peter Mayhew, Anthony Daniels, Kenny Baker
Režija: Richard Marquand


OPIS:

Imperij je začel z gradnjo nove in še močnejše Zvezde smrti. Han Solo je še zamrznjen in v ujetništvu gangsterja Jabbe The Hutta. Naši junaki se odpravijo na puščavski planet Tatooine, da bi rešili svojega prijatelja in da nadaljujejo boj proti imperiju. Medtem se mladi Skywalker pripravlja na ponovno soočenje s svojim očetom Darthom Vaderjem.


FILMSTART. RECENZIJA:

Vsaka dobra zgodba potrebuje dober in pomenljiv zaključek. Vojna zvezd ga je dobila s šesto epizodo imenovano Jedijeva vrnitev.

Film se ponovno začne na planetu Tatooine, kjer naši junaki poskušajo rešiti zamrznjenega Hana Sola izpod rok Jabbe The Hutta. Luke je zdaj na višku svoje moči in Sila je njegova najmočnejša zaveznica. Potrebuje le zamah roke, da se reši nepridipravov ali pa, da jih nadzoruje z močjo sugestije, tako kot je to počel Obi-Wan Kenobi (“The force can have a strong influence on the weak minded”). Celotno dogajanje na planetu Tatooine je napeto in polno akcijskih prizorov. Zagotovo pa izstopa ta med Skywalkerjem in gromozansko pošastjo Rancorjem. Izgled pošasti danes sicer izgleda zastarelo, vendar je pomen tega boja ta, da pokaže kako je lahko Skywalker nevaren in spreten tudi brez svetlobnega meča.

e8cfcxbsjci3u3jivprr

Potem, ko našim junakom uspe premagati Jabbo The Hutta in rešiti Hana Sola, Skywalker opravi še zadnji obisk planeta Dagobah. Yoda v svojih zadnjih izdihljajih potrdi, kar je Vader rekel na koncu prejšnjega filma. Vader je res Skywalkerjev oče. Ti zadnji trenutki med učencem in mojstrom so ganljivi in 800 letni jedi mojster naposled premine v spancu. Če za gledalce ni bilo dovolj dejstvo, da je najstrašnejši človek v galaksiji oče glavnega protagonista, smo od Obi-Wanovega duha izvedeli še eno pretresljivo novico. Princesa Leia je v resnici sestra Luka Skywalkerja. To novico princesa sprejme z malo preveč lakotnosti, kot bi jo pričakovali. Niti malo ni bila šokirana nad novico, še več, rekla je, da je globoko v sebi ves čas vedela (tudi takrat ko je Luka poljubila usta?). Lahko bi dejali, da je res ves čas vedela, saj je tudi ona teoretično občutljiva na Silo, vendar se je vseeno vse skupaj zdelo preveč na hitro obdelano.

Če mi je kaj manj všeč je to dogajanje na luni Endor. Mali medvdki imenovani Ewoks, me niti malo niso navdušili in težko verjamem, da bi lahko ta bitja premagala najboljšo imperatorjevo legijo s kamni ter hlodi. Ampak, uspe jim ravno to. Vendar vsak prizor s Hanom Solom, Chewbacco ter princeso Leio prizore na Endorju lepo izenačijo. Še posebej mi je bil všeč prizor, ko Solo reče princesi »I love you«, ampak tokrat je ona tista, ki mu lepo odvrne z »I know«. Harrison Ford in Carrie Fisher imata tudi tu odlično kemijo.

maxresdefault (2)

Med tem, ko manjši kontigent upornikov poskuša uničiti generator ščita na Endorju, uporniška vesoljska flota poskuša uničiti novo in še močnejšo Zvezdo smrti. Vesoljska bitka je odlična in uporniško floto vodita general Lando Calrissian ter admiral Ackbar, ki ga najbolje poznate po njegovem citatu “It’s a trap!”. Kljub dobrim vizualom pa je treba priznati, da opazimo par lukenj (dobesedno), ki se tičejo bitke. Nova in “boljša” Zvezda smrti ima namesto zelo malega ozkega jaška tokrat gromozanski jašek, dovolj velik za vdor Milenijskega sokola. Razumem, da je bilo vse to le past za upornike, vendar, a bi bilo tako težko to malenkost izboljšati. Imperij je resda aroganten, vendar nikakor ne neumen.

Zdaj pa k zaključku filma. Luke Skywalker se mora soočiti s svojim očetom, vendar ga ni pripravljen ubiti. Zlobni imperator med dvobojem ves čas prepričuje Skywalkerja, da se pridruži temni strani Sile, vendar mladi jedi se ne ukloni. Poslednji mečevalski dvoboj med Vaderjem in Skywalkerjem je odličen in sodi med najboljše trenutke v celotni franšizi. Skywalker se med dvobojem ne odloči napasti svojega očeta in se skriva pred njegovimi udarci. Tudi Vader ga ves čas pregovarja k temni strani Sile in nato vidimo Skywalkerjev obraz, ki na pol leži v senci in pol v svetlobi. Metafora je jasna. Naš junak je prepleten med temno in svetlo stran Sile. Vendar, Vader uspe na plan privabiti Skywalkerjevo jezo s tem, da omeni njegovo sestro. Našega jedija za kratek trenutek prevzame jeza in celo uspe premagati Vaderja in mu odseka roko (tako kot je to Vader storil svojemu sinu). Palpatinu je všeč, da se je Luke vdal jezi in mu ukaže, da pokonča svojega očeta. Skywalker pogleda odsekano robotsko roko svojega očeta in svojo ter nato odvrže svoj svetlobni meč stran v znak upora proti imperatorjevemu ukazu. Mark Hamill je v teh končnih prizorih dal svojo najboljšo predstavo v celotni franšizi in njegov lik, je šel čez zelo zanimiv razvoj tekom treh epizod. Vader tudi pokaže, da ima vendarle nekaj dobrega zakopanega globoko v sebi, ko se odloči rešiti svojega sina pred imperatorjem. Vaderjeva smrt je bila zelo ganljiva. Skywalker poskuša rešiti svojega očeta, vendar mu ta odvrne, da ga je že rešil. Vader je naposled le dobil svojo odrešitev.

6OsvXcA

Jedijeva vrnitev je zaključek sage, ki smo si ga oboževalci zaslužili. Darth Vader je dobil odrešitev, uporništvo je zmagalo in Luke je našel mir. Kaj pa čaka naše junake v prihodnosti? Je imperij zares bil premagan? Na vsa ta vprašanja upamo, da bo odgovoril film Vojna zvezd: Sila se prebuja, ki se bo danes premierno predvajala v slovenskih kinodvoranah. Naj bo Sila z vami in se vidimo na premieri!

Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
trackback

[…] bo spisal veteran franšize Lawrence Kasdan, ki se lahko pohvali s filmi Imperij vrača udarec, Jedijeva vrnitev ter nedavnim Sila se prebuja. Projekt zaenkrat še nima naslova, s snemanjem pa bodo pričeli […]

1
0
()
x