Ogledano: Vojna zvezd: Epizoda V - Imperij vrača udarec (1980)
Metacritic.com7.9
Imdb.com8.8
Rottentomatoes.com9.4
Filmstart.si10
  • temačnejša in bolj napeta zgodba
  • vsi liki dobijo svoj razvoj
  • velik preobrat na koncu filma
9Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
9.6

MV5BMjE2MzQwMTgxN15BMl5BanBnXkFtZTcwMDQzNjk2OQ@@._V1_UX182_CR0,0,182,268_AL_Naslov: Vojna zvezd: Epizoda V – Imperij vrača udarec (Star Wars: Episode V – Empire Strikes Back)
Premiera: 15. 8. 1980
Žanr: znanstvena fantastika
Država: ZDA
Igrajo: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Billy Dee Williams, Peter Mayhew, Anthony Daniels, Kenny Baker
Režija: Irwin Kershner


OPIS:

Po uničenju Zvezde smrti, uporništvo beži pred neusmiljenim imperijem, ki hoče za vsako ceno uničiti upornike. Darth Vader jih vendarle najde na ledenem planetu Hoth, vendar naši junaki uspejo še pravočasno ubežati imperiju. Luke Skywalker je odločen, da bo nadaljeval s svojim urjenjem, da postane jedi, zato se odpravi na planet Dagobah, kjer se bo učil pod okriljem skrivnostnega Yode.


FILMSTART. RECENZIJA:

Mnogo hollywoodskih filmov ima težave z nadaljevanji uspešnih filmov. Jurski park, Žrelo, Matrica, Rocky, Transformerji in še mnogo več franšiz so izdali nadaljevanja, ki niso dosegli uspeha predhodnikov. Včasih (vedno redkeje) pa vendarle dobimo nadaljevanja, ki ne samo dosežejo predhodnika po kvaliteti, ampak celo prekosijo. Eden izmed teh filmov je Vojna zvezd: Epizoda V – Imperij vrača udarec.

2003104-star_wars_episode_v_the_empire_strikes_back_original

Že ob samem uvodu filma dobimo občutek, da nas čaka napeta vesoljska dogodivščina. Ledeni planet Hoth je čudovit in ustvarjalci so se res potrudili, da bi planet izgledal zelo tuje in neprijazen. Na Hothu nas čaka tudi prva kopenska bitka med uporništvom ter imperijem. Prvič vidimo tudi imperijska kopenska vozila AT-AT ter AT-ST, ki imajo res impresiven in zastrašujoč izgled in takoj vidimo, da uporništvo ne bi imelo možnosti za zmago v tej bitki. Na strani upornikov imamo pa t.i. “snowspeederje”, ki lahko te strašne jeklene zveri imperija premagajo s preprostim vlečnim kablom, ki ga pritrdijo na noge imperjskih vozil. Ideja je absurdna, ampak to preprosto dokaže, kako inovativno je uporništvo, ko uporabljajo nekaj kar sploh ni bilo namenjeno za vojne namene v svoj prid. Luke Skywalker je odličen v tej bitki. Sam niti enkrat ni ustrelil vlečnega kabla, vendar je samo vodil ostale lovce pri tej nalogi. Razlaga, zakaj bi ga kdo poslušal iz uporništva ni potrebna…vendarle govorimo o osebi, ki je lastnoročno uničila Zvezdo smrti.

Lucas se je dobro odločil, da loči naše protagoniste in zato so bila tudi večja tveganja. Skywalker se z R2D2-jem odpravi na močvirki planet Dagobah, kjer se bo uril za jedija pod mentorstvom jedi mojstra Yode. Yoda je odličen lik in prizor, ko preklopi iz smešnega in tečnega vesoljca v modrega in strogega jedija, je nekaj, kar dobro preseneti gledalca med prvotnim gledanjem (navduši pa tudi v naslednjih ogledih). Lik je tudi poln odličnih citatov, vendar treba je izpostaviti le enega: “Do or do not, there is no try!”. Med Solom in Organo pa vendarle dobimo pristne romantične prizore, kateri so bolj verjemljivi, kot katerikoli romantični filmi posneti danes. Solo je vsekakor zaljubljen v princeso (in obratno seveda), vendar kljub temu ostaja narcisističen tihotapec. Njegov odgovor na princesin “I love you!” zagotovo sodi med enih izmed najboljših filmskih citatov vseh časov. Han Solo preprosto odgovori z “I know.”. Namesto, da bi odgovoril s preprostim “I love you too” (kot je prvotno načrtoval Lucas) je Harrison Ford imel boljšo idejo, saj je menil, da Solo ne bi rekel tega v tej situaciji. Obstajala je možnost, da se zaljubljenca ne bosta nikoli več videla. To naredi zadnje besede para še toliko bolj močne. Odlični zasedbi se tokrat pridruži še igralec Billy Dee Williams, ki v filmu igra Landa Calrissiana. Calrissian je bivši tihotapec in prijatelj Hana Sola, ki zdaj vodi zakonit posel, kot vodja rudarske industrije v mestu oblakov Bespin. Če en Han Solo ni bil dovolj, imamo sedaj dva. Calrissian je enako zabaven kot Solo, le da je malo bolj prefinjen in šarmanten.

the-empire-strikes-back-princess-leia-and-han-solo

Darth Vader je poostril svojo zlobo v tem filmu. Ni dobro biti podrejeni, saj je velika možnost, da izgubiš svoj delovni položaj, če razočaraš temnega sithovskega lorda. Novo upanje nam je v primerjavi s tem filmom, dalo samo majhen vpogled  česa je zmožen temni lord. Ponovno je treba pohvaliti Jamesa Earla Jonesa, ki je bil zadolžen, da antagonista, ki nikoli ne pokaže svojega obraza, naredi v enega izmed najboljših zlobcev vseh časov.

Zdaj pa še nekaj besed o enemu izmed največjih preobratov v filmski zgodovini. Luka je gnalo proti Vaderju mišljenje, da je ta sithovski lord ubil njegovega očeta. Vendar, ko Vader Skywalkerju v napetem mečevalskem dvoboju odreže roko, temni lord zada Luku (in tudi nam gledalcem) še zadnji udarec s temi besedami: “Ne. Jaz sem tvoj oče!”. Ne potrebujemo testa očetovstva, da bi Vaderju verjeli. Glasbena spremljava Johna Williamsa med tem prizorom in namigi skriti med celotnim filmom (ime Vader ima morebiti izvor iz besede nemške besede “vater“, oče; ko se Luke v sanjah bori proti Vaderju vidi pod masko Lukeov obraz; tako kot Luke, je tudi Vader odličen pilot, itd.) so bili dovolj, da nas prepričajo, da govori resnico. Kljub tem namigom, je bilo mnogo ljudi takrat šokiranih, ko so to prvič gledali v kinodvoranah in morali so čakati kar tri leta za naslednjo epizodo, da bi videli razrešitev tega.

bgsg6s4expcobcvfquxh

Imperij vrača udarec z razlogom sodi med najboljše filme vseh časov. Film ostaja enako dober, kot je bil 35 let nazaj. Konec nas tudi pusti z odličnim “cliffhangerjem” , ki se bo razrešil v naslednji epizodi. Imperij vrača udarec je tudi najmračnejši film sage za Maščevanjem Sitha, saj so naši junaki bitko izgubili in Sola je ugrabil zlobni Jabba The Hutt. Imperij vrača udarec je definicija odličnega filma. Ostane nam le še ena recenzija Vojne zvezd , preden se lotimo ogleda in recenzije filma Vojna zvezd: Sila se prebuja. 

O avtorju

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
2 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] LEGO film. Scenarij bo spisal veteran franšize Lawrence Kasdan, ki se lahko pohvali s filmi Imperij vrača udarec, Jedijeva vrnitev ter nedavnim Sila se prebuja. Projekt zaenkrat še nima naslova, s snemanjem […]

NikMan
NikMan
3 leta nazaj

Odličen opis. Užival sem.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x