Ogledano: Vojna zvezd: Epizoda IV – Novo upanje (1977)
Metacritic.com9.2
Imdb.com8.7
Rottentomatoes.com9.4
Filmstart.si9.6
Pozitivno
  • napeta, preprosta zgodba o dobrem proti zlu
  • zanimivi protagonisti in antagonisti
  • zapomljivi citati in odlični praktični efekti
9.2Skupna ocena
Ocena bralcev: (6 Votes)
9.3

star_wars_iv___a_new_hopeNaslov: Vojna zvezd: Epizoda IV –Novo upanje (Star Wars: Episode IV: A New Hope)
Premiera: 16. 12. 1977
Žanr: znanstvena fantastika
Država: ZDA
Igrajo: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Alec Guinness, Peter Mayhew, Anthony Daniels, Kenny Baker
Režija: George Lucas


OPIS:

Mlad fant Luke Skywalker s planeta Tatooine se odpravi na pustolovščino s starim jedijem Obi-Wanom Kenobijem, na kateri poskušata rešiti princeso Leio Organo iz ujetništva zlobnega Galaktičnega imperija. Medtem nad galaksijo preži najnevarnejši izum imperija doslej, imenovan Zvezda smrti, ki ima moč, da uniči celotne planete.


FILMSTART. RECENZIJA:

Sedemdeseta so bila zelo zanimivo obdobje v naši zgodovini. Vietnamska vojna je še divjala, Kitajska je doživela ekonomski preobrat po smrti Maa Zedonga, v Španiji se je ponovno vzpostavila monarhija, vendar se je v ozadju še naprej odvijala hladna vojna. Vendar, dobili smo tudi nekaj filmov, ki so imeli velik vpliv na filmsko industrijo. Boter in Boter 2 sodita med presežke svetovne filmske industrije in še danes sta enako dobra, kot sta bila včasih. Vendar je takrat samo en film pustil pečat, ki bo viden v celotni zabavni industriji do današnjega dne. Če bi mi duh lahko izpolnil tri želje, bi ena izmed želja bila, da bi pozabil, da sem gledal ta film. To bi mi omogočilo, da bi dobil tisti občutek, ki ga dobiš, ko prvič pogledaš to klasično zanstvenofantastično mojstrovino. Ta film je Vojna zvezd.

star-wars-episode-iv-a-new-hope-original-160932

Vojna zvezd: Epizoda IV – Novo upanje je klasična zgodba o dobrem proti zlu. Danes bi takšen koncept deloval zastarel in klišejski, saj se mnogi filmski liki gibajo nekje na sredini tega spektruma. Vendar, Vojna zvezd preprost koncept izpelje odlično, ker imamo na obeh straneh zelo dobre like z različnimi motivacijami in osebnostmi. V filmu morajo mladenič Luke Skywalker, princesa Leia Organa, tihotapca Han Solo in Chewbacca ter ostareli jedi Obi-Wan Kenobi pomagati uporništvu pri uničevanju smrtonosne bojne postaje Zvezda smrti, ki jo je zgradil zlobni, represivni Galaktični imperij. Zgodba je dokaj preprosta in ne nosi kakšnega posebnega skritega sporočila, vendar se vsi elementi v filmu tako dobro povežejo, da je končni izdelek nekaj, kar bo gledalec težko kdajkoli pozabil.

Spregovorimo tudi nekaj besed o likih v filmu. Han Solo je morda eden izmed najbolj zabavnih likov v zgodovini filmov. Je šarmanten, narcisističen in sarkastičen. Sam sebe opisuje kot barabo, vendar gledalci dobro vemo, da je v resnici dobrega srca. Tudi princesa Leia Organa ni tipična princesa. Takoj ko jo spoznamo, začne streljati na “stormtrooperje” in se kar dobro znajde. Včasih daje celo vtis, da je boljša bojevnica od Sola in Skywalkerja. Skywalker je protagonist filma, vendar ne trenutke deluje malo nadležen, vendar zagotovo ne toliko, da bi oviral gledanje filma ali da bi slučajno nehali navijati zanj (Luke še zdaleč ni Anakin). Obi-Wan Kenobi je tudi odličen lik in je mentorska figura mlademu nadobudnemu Luku. Alec Guinness je bil odličen in nepozaben v tej vlogi. Istega mišljenja je bila tudi Akademija znanosti in umetnosti gibljivih slik, saj so Guinessa zasluženo nominirali za oskarja za vlogo v Vojni zvezd. Nato imamo tu še droida z oznakama R2D2 ter C-3PO. Oba sta zelo zabavna, še posebej C-3PO, ki ga je venomer strah, čeprav čustev ne bi smel imeti. Chewbacce pa gledalci žal nismo sposobni razumeti, saj je njegov govor sestavljen iz naključnih rjovenj, ki jih razume samo Solo. Kljub svojemu omejenemu slovarju je tudi Chewbacca zelo zabaven lik z lastno osebnostjo (vendar to še zmeraj ni bilo dovolj za uporništvo, da mu da medaljo na koncu filma tako kot drugim).

new-hope-3

Zdaj pa o antagonistih filma. Darth Vader je zagotovo eden izmed najbolj prepoznavnih likov v zgodovini filmov, in to z dobrim razlogom. Že njegov prvi korak v kader je strahovit, kjer s svojimi vojaki napade vesoljsko ladjo princese Leie Organe. Darth Vader je zloben in hkrati pretkan in v tem filmu je dokaj podcenjen s strani svojih nadrejenih. To je ena izmed zanimivosti tega filma, saj mnogi pozabijo, da je njegov nadrejeni Grand Moff Tarkin. Prizor, ko Darth Vader uporabi Silo, s katero poskusi zadaviti nekega težavnega oficirja, je zelo močan prizor, saj prvič vidimo moč Sile in Vaderjev položaj v poveljniški hierarhiji. Tarkin tudi ni slab antagonist – deluje kot nekakšen neusmiljen birokrat, obremenjen z ošabnostjo, ki ga bo na koncu filma tudi stala življenja. Vendar najgloblji vtis tu zagotovo pusti Darth Vader. Vse pohvale gredo odličnemu Jamesu Earlu Jonesu, ki je kot Darth Vader dal eno izmed najboljših glasovnih vlog vseh časov.

Za znanstveno fantastiko iz sedemdesetih let se je Novo upanje z leti zelo dobro staralo. Res je, na več kot nekaj trenutkih se vidi, da so uporabljeni miniaturni modeli, vendar smo večino časa le zatopljeni v to izmišljeno galaksijo. Zagotovo je najboljši del filma vesoljska bitka za Yavin IV, v kateri mora uporniško gibanje uničiti Zvezdo smrti. Imperij ima ogromno premoč v bitki, vendar se v uporništvu bojujejo za obstoj in ravno to naredi bitko tako napeto. Videz teh različnih plovil me še danes navduši, še posebej me pa navduši zvok, ki ga med letenjem spuščajo imperijski “TIE” lovci (zvočni efekt so ohranili tudi v Vojna zvezd: Sila se prebuja). Sekvenca se zgodi proti koncu filma in je še danes epska. Težko je izbrati najljubši prizor v tej sekvenci (kaj šele v celotnem filmu), vendar bi moral reči, da je moj ta, ko se Luke odloči zaupati Sili in ne računalniku, da ga bo vodila do svoje tarče v Zvezdi smrti.

Lukesaberanh

Resnično ni večjih pomankljivosti v filmu. Največja pomankljivost pride 20 let pozneje, ko George Lucas spremeni nekatere stvari v originalni različici filma (Han je ustrelil prvi). Vojna zvezd: Epizoda IV – Novo upanje je preprosto klasika. Če ste veliki oboževalci Vojne zvezd, predpostavljam, da tudi vi znate vsak citat na pamet (“These aren’t the droids you’re looking for”, “I find your lack of faith disturbing”, “Hokey religions and ancient weapons are no match for a good blaster at your side, kid” in seveda še klasični “I have a bad feeling about this”). Napeta zgodba dobrega proti zlu, še zmeraj zelo dobri praktični učinki, odlične igralske predstave, zapomljivi citati in odlični, raznoliki liki naredijo Vojno zvezd: Novo upanje enega izmed najboljših filmov vseh časov. Najboljše izmed vsega pa je to, da je nadaljevanje tega filma še boljše.

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x