Ogledano: Vojna Zvezd: Epizoda III – Maščevanje Sitha (2005)
Metacritic.com6.8
Imdb.com7.7
Rottentomatoes.com7.9
Filmstart.si8
Pozitivno
  • posebni učinkin in bitke
  • Ian McDermid kot kancler Palpatine
  • Anakinova transfromacija v Dartha Vaderja
Negativno
  • ponovno zelo slabi romantični dialogi
  • nekateri mečevalski dvoboji
7.6Skupna ocena
Ocena bralcev: (2 Votes)
8.2

MV5BNTc4MTc3NTQ5OF5BMl5BanBnXkFtZTcwOTg0NjI4NA@@._V1_SY317_CR12,0,214,317_AL_Naslov: Vojna zvezd: Epizoda III – Maščevanje Sitha
Premiera: 19. 5. 2005 (Slovenija)
Žanr: znanstvena fantastika
Država: ZDA
Igrajo: Ewan McGregor, Natalie Portman, Hayden Christensen, Samuel L. Jackson, Ian McDiarmid
Režija: George Lucas


OPIS:

Klonska vojna se je razpršila po celotni galaksiji in jediji so ponovno prevzeli vlogo generalov v vojski republike. Kancler Palpatine ja na vrhuncu svoje moči in jediji začnejo sumiti v njegove prave namene. Da bi izvedeli več o njem, pošljejo mladega Anakina, da ga opazuje. Vendar bo ta naloga odločila potek vojne in usodo reda jedijev.


FILMSTART. RECENZIJA:

Tretja epizoda novejše trilogije Vojna zvezd je zgodba o Anakinu Skywalkerju in njegovi preobrazbi v temnega sithovskega lorda Dartha Vaderja. Lucas je storil mnogo napak v prejšnjih dveh epizodah, vendar tukaj smo dobili zgodbo, ki smo jo ves čas želeli videti. Ko sem gledal ta film v kinu, sem bil navdušen nad njegovim uvodom. Začne se s približevanjem na dve manjši vesoljski plovili, ki letita okoli neznane ogromne vesoljske ladje. Plovili nenadoma spremenita smer navzdol in dobimo širok pogled na epsko vesoljsko bitko med mnogimi različnimi vesoljskimi ladjami nad planetom Coruscant. Ta prizor me še danes navduši in je odličen uvod v zelo dober film.

Spacebattle

V filmu Maščevanje Sitha sledimo našima junakoma Anakinu Skywalkerju in Obi-Wanu Kenobiju med bridkim koncem klonske vojne. Anakin je že tri leta naskrivaj poročen s senatorko Padmé Amidalo, s katero kmalu pričakujeta tudi svojega prvega otroka. Tako kot uvodna sekvenca tudi preostali del filma ne razočara s posebnimi učinki. Vesoljske in kopenske bitke so epske. Bitka med Wookiji in droidi, vesoljska bitka nad Coruscantom in vdor klonov na Utapah so resnični vizualni spektakel. Lepo je tudi končno videti planet Wookijev Kashyyyk in planet Mustafar, ki je v celoti obdan z lavo. Izpostaviti moram tudi prizor, kjer sta Anakin in Obi-Wan poskušala varno pripeljati konfederacijsko bojno ladjo na coruscantsko vesoljsko postajo. Prizor je napet in posebni učinki stromoglavljenja so res dodelani.

V prejšnjih dveh filmih sem močno kritiziral dialoge (morda preveč), tukaj jih pa moram v večji meri pohvaliti. Vsi prizori med Anakinom in kanclerjem Palpatinom so zelo dobri. Prizor v operi (oziroma znanstvenofantastična različica opere), ko Palpatine mlademu Anakinu razlaga o temni sili, je zelo dober in vidimo lahko, kako privlačna je temna stran Sile. Potem imamo tu še podcenjen trenutek v epizodi, ko se Obi-Wan in Anakin zadnjič srečata kot prijatelja. Trenutek je dokaj ganljiv, saj gledalci predpostavljamo, da naslednjič, ko se bosta videla, Anakin ne bo več ista oseba. Hayden Christensen in Natalie Portman pa ponovno nimata nikakršne kemije. Da, dialogi med njima so ponovno slabi, vendar sem hvaležen, da jih ni toliko kot v prejšnjem delu. Hayden Christensen je tokrat dosti boljši in ga je mogoče tolerirati tako kot Anakina Skywalkerja in tudi kot Dartha Vaderja (za film je neupravičeno dobil zlato malino). Ewan McGregor je ponovno dober kot Obi-Wan in izpostavil bi prizor, ko premaganemu Anakinu pove, da ga je imel rad kot brata.

Revenge of the Sith.mp4_snapshot_01.59.58_[2013.05.04_13.29.15]

Zgodba je v prvi vrsti Anakinova, vendar hkrati spremljamo tudi konec reda jedijev in galaktične republike. Kanclerjev ukaz 66 je eden izmed najboljših trenutkov v celotni sagi Vojna zvezd. Jediji so imeli med klonsko vojno čine generalov in so vodili klone v bitke. Zato je bilo žalostno videti, kako so vojaki po sprejetju ukazov začeli ubijati svoje mogočne nadrejene. Tudi Anakinov napad na jedijski tempelj ni ravno lahek prizor in vsemu skupaj ogromno pripomore glasbena spremljava Johna Williamsa, ki naredi sekvenco še toliko bolj žalostno.

Končno smo tudi dobili pravega antagonista v filmu. Kancler Palpatine je odličen negativec in Ian McDiarmid ponovno opravi odlično delo kot zlobni lord temne strani Sile. Od vseh šestih epizod tu opravi najboljše delo, saj ga ravno njegova sposobnost manipulacije naredi tako zlobnega. Najboljša stvar vsega pa je ravno ta, da njegovo razmišljanje ni povsem zgrešeno. Vse, kar izreče o jedijih, ni daleč od resnice in ravno to popelje stari red v prepad. Tudi general Grievous je zanimiv antagonist. Morda na trenutke malo preveč deluje kot karikatura, vendar je še zmeraj zabaven antagonist in njegovo obvladovanje štirih svetlobnih mečev hkrati je dokaj navdušujoče, saj smo prvič videli kaj takega.

revengeofthesithbdcap5_original

Vojna zvezd ni Vojna zvezd brez kakšnega mečevalskega dvoboja in tukaj jih imamo veliko. Ponovi se bitka med Anakinom in Grofom Dookujem, ki je tokrat malo boljša. Vendar najboljši del bitke je konec, ko obglavi že premaganega Dookuja na prošnjo Palpatina. Ta prizor je skoraj na začetku filma in že počasi vidimo Anakinovo temno stran. Potem imamo tu dvoboj med Obi-Wanom in generalom Grievousom. Bitka ni pretirano dolga, a bilo je zabavno gledati visokega robota, ki vihti kar štiri svetlobne meče. Najboljše je pa seveda privarčevano za konec. Obi-Wan proti Anakinu (zdaj že uradno Darth Vader), mojster proti vajencu. Njun dvoboj se začne zelo dobro in nihče od njiju ne okleva. V nekem trenutku Obi-Wanu uspe razorožiti Anakina in ga brez oklevanja poskuša ubiti, a se Anakinu še pravočasno uspe braniti. Problem pri tem dvoboju nastane, ko začne Lucas pretiravati z akcijo. Stavba, v kateri se mečujeta, se začne potapljati v lavo in takrat je vsega malo preveč. V nekem trenutku uporabljata celo viseče vrvi. Manj bi bilo več v tem primeru, vendar še zmeraj je bil dober spektakel, ki ga je dobro dopolnil John Williams s svojo glasbeno spremljavo. Nisem bil pa navdušen nad dvoboji, v katerih je bil prisoten kancler Palpatine. Razumem, da je igralec star in da je bilo dvoboje z njim zato težko opraviti. Vendar če je res tako močan kot trdi, svetlobnega meča ne bi potreboval in isto velja tudi za Yodo. Oba sta veterana pri uporabi Sile, zato uporaba svetlobnega meča tu ni bila potrebna.

Anakinova preobrazba v Darth Vaderja je bila na koncu dobro izpeljana. Če mi pri tej preobrazbi kaj ni bilo všeč, je bilo to, da se je kar naenkrat odločil, da je zloben. Za malenkost bi lahko podaljšali njegovo preobrazbo, saj dvomim, da greš lahko z jedija na ubijalca otrok v nekaj urah. A kljub pomanjkljivostim sem se ob gledanju filma vseeno zelo zabaval. Film se še zmeraj ne more kosati z originalno trilogijo, vendar se ji pa vsaj približa. Odlično je bilo videti Darth Vaderja v svoji črni robotski opravi in navdušen sem bil, da je James Earl Jones ponovno posodil svoj glas enemu izmed največjih ikon filmske industrije (čeprav bi Lucas lahko odrezal pretirani “NOOOOOOO” prizor).

Star-Wars-Revenge-of-the-Sith-mace-windu-12175491-1599-677

O avtorju

Christoffer Larsson

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x