Ogledano: Vojna zvezd: Epizoda I - Grozeča prikazen (1999)
Metacritic.com5.1
Imdb.com6.5
Rottentomatoes.com5.6
Filmstart.si5.3
Pozitivno
  • Qui-Gon Jinn ter Darth Maul sta dobra dodatka franšizi
  • dvoboji s svetlobnimi meči so impresivni
  • videti začetek Anakinove poti
Negativno
  • Natalie Portman in Jake Lloyd nimata kemije
  • na trentuke obupni dialogi
  • nezanimiva zgodba ter antagonist
5.6Skupna ocena

MV5BMTQ4NjEwNDA2Nl5BMl5BanBnXkFtZTcwNDUyNDQzNw@@._V1_SX214_AL_Naslov: Vojna zvezd: Epizoda 1 – Grozeča prikazen
Premiera: 23.9.1999 (Slovenija)
Žanr: znanstvena fantastika
Država: ZDA
Igrajo: Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman, Jake Lloyd, Samuel L. Jackson
Režija: George Lucas


OPIS:

Jedija Qui-Gon Jinn (Liam Neeson) in Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) poskušata pospremiti ter zaščititi kraljico Amidalo med njenim potovanjem s planeta Naboo na Coruscant, kjer bodo poskušali dobiti odgovor na vprašanje kako razrešiti medplanetarni trgovski spor med Naboojem ter Trgovsko federacijo. Med potovanjem Qui-Gonn najde dečka, ki ima izjemn sposobnost upravljanja s Silo. Njihovo potovanje je pa ogroženo s ponovnim pojavom izumrlega kulta  Sithov, ki Silo izrabljajo v temne namene.


FILMSTART. RECENZIJA:

Še malo manj kot 4 tedni nas ločijo od premiere sedme epizode Vojne zvezd in v ta namen smo se odločili ponovno pogledati vse pretekle epizode te epske znanstvenofantastične franšize. Začeli bomo z novejšo trilogijo, ki jo je Lucas zagnal leta 1999 s filmom Grozeča prikazen. Z novo trilogijo nam je želel legendarni režiser prikazati rojstvo galaktičnega imperija ter kaj je mladega Anakina Skywalkerja speljalo na kriva pota. Ko sem prvič pogledal Grozečo prikazen, sem bil navdušen nad filmom. Vendar, ko si star le 8 let ne vidiš vseh pomankljivosti v filmu in skozi čas je moje navdušenje vpadlo. Takratni oboževalci Vojne zvezd so nestrpno čakali na ta film in mnogi so bili upravičeno razočarani nad začetkom nove trilogije.

image_4c7fb2b1

Ewan McGregor kot Obi-Wan Kenobi ter Liam Neeson kot Qui-Gon Jinn.

Začnimo s prednostmi filma. Liam Neeson je soliden v filmu kot mojster jedi Qui-Gon Jinn. Kot mojster McGregorjevemu Obi-Wanu Kenobiju, Neeson izžarevo modrost in intelegenco, ki bi jo pričakovali od jedija njegovega kalibra. Lik je tudi zelo zanimiv, ker Qui-Gon ne sledi popolnoma pravilom jedijev. Na drugi strani je Obi-Wan do druge polovice filma dokaj nadležen in deluje kot nepopisan list papirja. Vendar proti koncu filma tudi njegov lik pridobi nekaj globine.

Treba je pohvaliti koreografijo v filmu, saj mečevalski dvoboji v prvi epizodi izgledajo spektakularno tudi danes. V originalni sagi so bili ti dvoboji privlačni z vidika zgodbe in so nosili pomen v širšem kontekstu, vendar težko je reči, da je izgledalo kaj več kot brezglavo mahanje svetlobnih mečev. Še posebej zadnji dvoboj med sithovskim lordom Darthom Maulom ter našima glavnima protagonistoma je perktno koreografiran. H kvaliteti dvoboja je močno prispevala tudi glasbena podlaga, za katero se je vrnil legendarni skladatelj John Williams (seveda se vrača tudi za sedmo epizodo).

uogcfk0nqc9bt3iqx2qj

Jedi viteza Qui-Gon Jinn ter Obi-Wan Kenobi v epskem dvoboju proti Darthu Maulu.

Vendar ima Grozeča prikazen z razlogom slab ugled. Dialogi so nemalokrat grozni, še posebej ti med takrat mladima Padme (Natalie Porman) in Anakinom Skywalkerjem (Jake Lloyd). Portmanova je dobila veliko pohval za vlogo Mathilde v filmu Léon, vendar njena predstava tukaj (in v prihodnjih dveh nadaljevanjih) je bila zelo šibka. Ni presenetljivo, da sta bila leta 2000 oba nominirana za Zlato malino za njuni vlogi v Grozeči prikazni. Kadar ni groznih dialogov, imamo pa dolgočasne prizore. Če bi za eno uro skrajšali film, bi morda dobili boljši izdelek. Naši junaki imajo zelo dolg postanek na ikoničnem planetu Tatooine, kjer se morajo udeležiti nevarne dirke imenovano “Podracing”. Dirka je zelo napeta in je primer dobre uporabe posebnih učinkov. Vendar sama priprava na dirko ter spoznavanje z mladim Skywalkerjem traja predolgo. Naslednja postaja je pa planet Coruscant, kjer smo priča političnim spletkam. Ta segment je izredno dolgočasen in spet traja kakšnih 30 minut preden se odpravimo nazaj na Naboo, kjer poteka pogojno zanimivejši del zgodbe. Veliko je tudi absurda, kot recimo, kako ne morejo dokazati senatu, da je Trgovska federacija okupirala Naboo, kljub ogromnim dokazom (nimajo nikakršnega videoposnetka?). Na Coruscantu smo pa imeli priložnost videti jedijski tempelj in Yodo, vendar tudi tu je bilo le veliko pregovarjanja in ničesar drugega.

Posebni efekti so pa mešanega občutka. Na eni strani imamo lepo izdelane kraje kot je podvodno mesto Gunganov in dobro dodelane vesoljske bitke. Na drugi strani imamo pa bitko na Nabooju med Gungani ter droidi, kjer je uporaba zelenega zaslona zelo očitna. In kot piko na i, imamo tu še Jar Jara Binksa, ki je računalniško animirani protagonist v filmu in sledi (oziroma nadleguje) naše glavne junake. Narejen je bil, da navduši mlajše občinstvo, vendar zrelejši gledalci smo hitro opazili, da ni bilo potrebe po njemu v filmu, zato pa tudi kroži neuradna izdaja Grozeče prikazni brez njega. Tudi videz vodij Trgovske federacije deluje grozno. Večkrat sem dobil občutek, da Lucasove nove kreacije kot so Jar Jar, Watto ter tudi Trgovska federacija delujejo kot neki rasni stereotipi (še posebej žaljiv je Watto).

Anakin_Meets_Padme

Natalie Portman kot Padme ter Jake Lloyd kot mladi Anakin Skywalker.

V filmu manjka tudi zanimiv antagonist. Sithovski lord Darth Maul je sicer zelo zanimiv in skrivnosten negativec, vendar ga je premalo v filmu. Predstavljal je resno grožnjo glavnima protagonistoma in odlično je bilo gledati, kako se odloči za spopad s svojim dvojnim svetlobnim mečem proti kar dvema jedijema. Njegova smrt v filmu je bila nepotrebna, saj je lik imel ogromno potenciala (sicer ga oživijo v animirani televizijski seriji Clone Wars). Oboževalci franšize pa vemo, da je Darth Sidious večji antagonist, vendar tu le draži občinstvo. Glavni antagonist tukaj je v resnici Trgovska federacija, ki hočejo prisiliti kraljico Amidalo k podpisu neke trgovske listine. Zelo veliko govorijo v filmu o tej pogodbi, vendar gledalci ne vemo ničesar o njej in kakšen vpliv ima lahko na Naboo in njene prebivalce. In droidi so tudi nezanimivi vojaki napram klasičnim “stormtrooperjem“.

Kritiki in oboževalci so bili razdvojeni nad Grozečo prikaznijo. Po eni strani je zanimivo videti dečka, ki bo nekega dne postal najhujše zlo v galaksiji, po drugi strani smo pa oboževalci želeli to videti na precej boljši način. Dvoboji s svetlobnimi meči so impresivni in tudi vesoljske bitke imajo nekaj čara starejših filmov (čeprav so absurdni v kontekstu zgodbe). Dialogi so obupni, vendar bi lahko bili še slabši (in tudi so v naslednji epizodi). Liam Neeson in Ewan McGregor sta dobra dodatka franšizi, medtem ko Jar Jar in ostale računalniške kreacije niso. Darth Maul je negativec redkih besed, vendar je kljub temu pustil zelo dober vtis nad gledalci. Na koncu bi rekel, da je Vojna zvezd: Grozeča prikazen dober film za tiste, ki niso zvesti oboževalci franšize in malo manj za tiste, ki so.

Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
trackback

[…] lahko bi se zgodilo, da bi režiserski stolček ponudil komu drugemu. Tako so ponudbo za režijo Fantomske prikazni dobila priznana imena, ki tudi imajo v žepu že nekaj oskarjev. Med tistimi, ki so bili v igri, […]

1
0
()
x