Ogledano: Vohunka (2015)
Metacritic.com7.5
Imdb.com7.2
Rottentomatoes.com9.5
Filmstart.si7.5
Pozitivno
  • Izjemno dobra igralska zasedba (še posebno Jason Statham)
  • Dvojec Feig in McCarthy v najboljši izvedbi dosedaj
  • Dobri akcijski prizori
Negativno
  • Neštetokrat videna zgodba
  • na trenutke vsiljen humor
7.9Skupna ocena

spy-poster

Naslov: Vohunka (Spy)
Premiera:
4.6.2015 (Slovenija)
Žanr:
 komedija, akcija
Država:
ZDA
Igrajo:
Melissa McCarthy, Rose Byrne, Miranda Hart, Jason Statham, Jude Law
Režija: 
Paul Feig


OPIS:

Susan Cooper (Melissa McCarthy) je kot analitičarka zaposlena pri Cii in sodeluje z uglajenim tajnim agentom Bradleyem Fineom (Jude Law), ki je na sledi Rayni Boyanov, hčerki bolgarskega preprodajalca orožja, ki ima v lasti atomsko bombo. Toda ko Fine na tajni nalogi izgubi življenje in so povrhu vsega vsi ostali agentje razkrinkani, mora Susan zamenjati pisalno mizo za delo na terenu in tako preprečiti prodajo orožja, ki lahko povzroči svetovno krizo.


FILMSTART. RECENZIJA:

Melissa McCarthy je v zadnjih letih ena največjih zvezdnic komedije Hollywooda in se je na sceno izstrelila ravno s pomočjo režiserja Paula Feiga, s katerim sta že sodelovala pri filmih Dekliščina (Bridesmaids) in Drzni par (The Heat). Resnici na ljubo je McCarthyjeva v zadnjem času postala že kar malce nadležna in tudi vsi njeni liki so skoraj identični. Lani je posnela enega najslabših filmov leta (Tammy) in potrebovala je dober povratek, da pred nadaljnimi projekti zopet pridobi zaupanje ljudi.

Vohunka je v teh pogledih precej bolj različna od McCarthyjevinih dosedanjih izdelkov. Kot prvo ima njen lik precej več razvoja, saj je na začetku še povsem sramežljiva in nesamozavestna (iz tega se zelo radi ponorčujejo tudi njeni sodelavci, ko ji dodeljujejo skrivne identitete) osebna pomočnica, ki pa potem na terenu z lahkoto prevzame kontrolo nad situacijo. Tokrat ima komičarka ob sebi tudi zavidljivo igralsko zasedbo.

spy-2-gallery-image

Tu je Rose Byrne, ki izjemno dobro zasede mesto antagonistke in si z glavno junakinjo suvereno izmenjuje opazke. Jude Law je idealen v vlogi nekakšnega bondovsko uglajenega agenta in bi brez težav lahko podobno vlogo odigral v kakšnem resnejšem filmu podobnega tipa. Ampak zvezda filma je akcijski junak Jason Statham, ki je totalno nasprotje Lawovega lika. Aroganten, samozadosten, a po drugi strani izjemno neroden in ne ravno najbolj bister agent. Vseskozi poudarja in ponavlja svoje dosedanje dogodivščine, ki pa so bolj podobne šalam o Chucku Norrisu, kot pa čem drugem. Britanec filmu zagotovo doda veliko vrednost in ga nadvse popestri.

Sam humor večinoma temelji na interakciji med liki in se ne zanaša toliko na situacijsko komiko. Tako imamo, kot že rečeno, ogromno izmenjevanja opazk in zanimivih likov, ki so pretirani, toda v dobrem smislu. Resda je opaziti, da je nekaj humorja forsiranega, kar je evidentno predvsem pri liku Susine sodelavke, ki jo upodobi Miranda Hart, in se v določenih situacijah zdi povsem odveč.

Pohvaliti je potrebno tudi akcijo, ki je za v prvi vrsti komedijo posneta izjemno dobro in na trenutke celo zasenči humor. Za razliko od filmov podobnega tipa so vsi ti prizori plod znanja likov in ne kakšnega velikega naključja ter nerodnosti, kot zelo radi vidimo pri parodijah. Povrhu vsega pa je te akcije tudi precej veliko in po strukturi Vohunka zelo spominja na tipične bondiade. To se še najbolj opazi pri uvodu in špici, ki sledi, saj delujeta, kot da sta skorajda dobesedno vzeta iz kakšnega filma o najslavnejšem tajnem agentu na svetu.

spy1

Sicer je sama zgodba nadvse klišejska in smo jo na velikem platnu videli že neštetokrat. Resda je to storjeno z namenom in je primerna za zagon potencialne franšize ter predstavitev osrednjih likov, toda ob morebitnem nadaljevanju bi bilo zelo dobrodošlo, da bi bili scenaristi pri ustvarjanju malo bolj originalni. Lep primer je še en letošnji film na podobno temo Kingsman: Tajna služba, ki je sicer zelo osnovni in klišejski zgodbi dodal nekaj izjemno originalnih elementov ter se mu precej pozna, da je delo Britancev, ki morda ne jemljejo stvari na povsem prvo žogo, tako kot počno prebivalci njihovih bivših kolonij.

Vohunka je tako precej dobra parodija vohunskih filmov in se predvsem v akcijskih prizorih uspe izogniti določenih klišejem, medtem ko ji v sami zgodbi to ne uspeva. Odlikuje jo izjemno dobra igralska zasedba in tudi sama kemija znotraj nje. Paul Feig in Melissa McCarthy sta tako izjemno uspešno opravila z generalko pred njunim največjim izzivom dosedaj, predelavo legendarnih Ghostbustersov.

spy-DF-04541_R2_rgb.0

Subscribe
Obvesti me
guest
3 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
trackback

[…] stvaritev smo se zadnje čase morda malo najedli preko filmov, kot so Kingsman: Tajna služba, Vohunka in Mož iz agencije U.N.C.L.E., ki jih poleg enakega žanra z The Brothers Grimsby druži tudi […]

trackback

[…] scenarij v katerem mora vohun najti zlobca z atomsko bombo, videli že neštetokrat (tudi letos v Vohunki) in enostavno mora v letu 2015 ustvarjalec ponuditi kakšen presežek več  v primeru, take […]

trackback

[…] ekipo sestavljajo Melissa McCarthy (Vohunka, Druščina), Kristen Wiig (Druščina, Zoolander 2), Kate McKinnon in Leslie Jones. Prvi dve bosta […]

3
0
()
x