Ogledano: Victoria (2015)
Metacritic.com7.7
IMDB.com7.8
Rottentomatoes.com8.2
Filmstart.si8.5
Pozitivno
  • Posneto brez reza
  • Adrenalinska vožnja na nivoju
  • Režijski in igralski dosežek
Negativno
  • Določene dogodki izpadejo neplanirani
  • Manjše neuspešne improvizacije
8.1Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
8.5

victoriaposterNaslov: Victoria
Premiera: 31. 12. 2015
Žanr: kriminal, triler, drama
Država: Nemčija
Igrajo: Laia Costa, Frederick Lau, Franz Rogowski
Režija: Sebastian Schipper


OPIS:

Mlado špansko dekle z imenom Victoria (Laia Costa) živi čisto sama v Berlinu brez prijateljev in znancev. Neke noči v berlinskem nočnem klubu spozna skupino štirih fantov, ki ji namenijo kar nekaj pozornosti in jo celo prepričajo v skupno praznovanje rojstnega dne. Victoria kmalu spozna, da uživa v njihovi družbi. Dejstvo, da fantje kradejo, je ne moti, saj je končno spoznala nekoga, ki želi postati njen prijatelj. Žal ne mine veliko časa, ko njihovo druženje preseneti neprijeten dogodek, in še preden se Victoria zave, pristane v zelo nevarni situaciji.


FILMSTART. RECENZIJA:

Brez ovinkarjenja lahko rečemo, da je Victoria še en odličen film, ki ga je bilo mogoče videti na lanskoletnem Liffu. Nemški projekt režiserja Sebastiana Schipperja je navduševal ljudi na raznih festivalih po svetu. Najbolj pa odmevata kar režija in način snemanja tega filma. Najverjetneje vas je večina že slišala, zakaj. Film je posnet brez reza in je tako celoten film en sam dolgi posnetek. Lansko leto sta nas kar dva filma presenetila z unikatno režijo. Birdman je z odlično režijo in pametnim rezanjem ustvaril odlično iluzijo enega samega posnetka. Film Fantovska leta pa nas je poskušal navdušiti s pravim razvojem karakterja, ki ga spremljamo 12 let. Victoria je sigurno vzela bolj tvegan način snemanja kot Birdman, vendar ali naredi to tudi boljši film?

Snemanje so morali dvakrat prekiniti in začeti ponovno na začetku. Rečeno je bilo, da bo tretji poskus zadnji in če bi ponovno naredili napako, bi posneli film z normalnimi rezi. Na srečo to ni bilo potrebno in so film v tretjem poskusu tudi v celoti posneli. Ekipa je resda imela veliko več časa za pripravo na snemanje, kot ga imajo ekipe pri normalnih projektih, vendar je imel film za igralce nič manj zahteven scenarij. Veliko emocionalnega dialoga, načrtovanega premikanja s kamero, menjave lokacij in celo nekaj tvegane akcije. Vse to jim je uspelo posneti brez večjih napak in dovolj hitro, da se je film lahko končal s sončnim vzhodom. Poklon celotni ekipi za ta dosežek in lahko rečemo, da je film pravično pobiral evropske nagrade za tehnične podvige. Žal pa je bil film diskvalificiran za oskarjevo nominacijo, saj je imel 9 % več angleškega dialoga, kot je po pravilih Akademije dovoljeno za tujejezični film.

victoria screen2

Veliko pohvale je poleg glavne igralke Laie Coste prejel tudi nemški igralec Frederick Lau.

Če sta lansko leto Birdman in Fantovska leta veljala za drugačna, imata letos takšna naziva Victoria in Povratnik. A vseeno nas veliko meni, da se v vsej tej medijski pozornosti takšni filmi kar malo skrijejo za svojimi zgodbami o nastajanju. Če pozabimo, da je Victoria posneta v enem samem posnetku, lahko izpostavimo kar nekaj napak, ki pa so nastale ravno zaradi načina snemanja. Sam režiser je izjavil, da je film daljši, kot so ga nameravali posneti. Nekatere scene so bile na koncu prekratke, druge predolge. A vseeno ima film smisel za čas tam, kjer ga potrebuje. Ko je v filmu rečeno, da imajo samo deset minut, potem imajo liki zares samo deset minut časa. Bilo je tudi veliko improvizacije, saj so želeli ustvariti zelo realistično atmosfero in naravne pogovore, pa vseeno bi lahko rekli, da je bilo nekaj improvizacij s polomljeno angleščino kar malo zgrešenih in neuspešnih. Prav tako sta me zmotili dve sceni, kjer sem se zavedel, da gledam film. Prvo je bilo nerodno poplesavanje prstov na klavirju, druga pa je bila scena, ki vsebuje dvigala in glasbo. V prvem dejanju imamo namreč sceno, ko glasba pokrije vse ostale zvoke in ne slišimo niti pogovorov, ki jih imajo liki. Osebno imam rad takšne montaže, saj lahko naredijo sceno bolj pomembno ali celo svežo. Pa vendar moram izpostaviti, da je v Victorii ta montaža trajala dolgih pet minut. Pa še zanimivo je, da najprej zaradi glasbe ne slišimo dokaj strastnega pogovora v dvigalu. V naslednji sceni z dvigalom pa lik ne želi imeti pogovora, saj, kot pravi, je pogovarjanje v nemških dvigalih prepovedano. Že med ogledom se mi je to zdelo malo nenavadno, zdaj pa se sprašujem, ali so želeli s takšno montažo izničiti prvi pogovor v dvigalu.

victoria screen1

Kamera je vedno v bližini Victorie in je nikdar ne zapusti.

Vseeno sem se med ogledom večino časa počutil zelo investiranega in sem kar pozabil, da gledam film in ne resničnega dogajanja. Zares sem bil presenečen, kako adrenalinsko me je film zagrabil in me v takšnem stanju držal vse do konca. Liki so me spomnili na odličen francoski film La Haine, ki še malo bolje pokaže življenje mladostnikov, ki nimajo boljšega za početi kot tu ali tam kršiti kakšno pravilo. Mislim, da se predvsem Evropejci lahko poistovetimo s takšno družbo, zaradi česar nas film samo še bolj šokira.

Čisto upravičeno je Victoria za marsikoga najboljši film leta, saj gre za izkušnjo, ki jo je treba doživeti. Ogled sicer zna gledalca izčrpati, vendar vam zagotavljam, da vam ne bo žal. Adrenalinska nočna vožnja po Berlinu z unikatno odlično režijo, zaradi katere boste filmu oprostili za vse manjše napake.

O avtorju

Founder & Admin

Portal Filmstart sem ustvaril zaradi ljubezni do filma in dolgočasja. Trenutno se nahajam v Seulu, kjer študiram korejščino, vendar v prostem času se vedno najbolj posvetim filmom. Zakaj filmom? Mislim, da tega ne znam razložiti. Enako bi me lahko vprašali, zakaj jem hrano.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
4 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
Jure Konestabo
Admin
5 leta nazaj

Sam bi pri filmu še pohvalil glasbeno podlago, ki bo še posebej všeč vsem ljubiteljem elektronske glasbe 🙂

trackback

[…] in čeprav so že mnogi nemški filmi odlično izkoristili njegove čare (lep primer je recimo Victoria iz leta 2015), je fascinantno, da je nekaj podobnega uspelo avstralskemu filmu, ki je tudi posnet […]

trackback

[…] in čeprav so že mnogi nemški filmi odlično izkoristili njegove čare (lep primer je recimo Victoria iz leta 2015), je fascinantno, da je nekaj podobnega uspelo avstralskemu filmu, ki je tudi posnet […]

trackback

[…] v drugi polovici filma, ki pade v primerjavi s prvo. V tem pogledu veliko bolje opravi nalogo film Victoria (2015), ki mu je precej podoben, a se za razliko od Dobrih časov prične veliko počasneje, toda […]

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x