Ogledano: Ves denar sveta (2017)
Metacritic.com7.2
Imdb.com7.1
Rottentomatoes.com7.7
Filmstart.si7.1
Pozitivno
  • lika Johna Paula Gettyja
  • igralske predstave (še posebej Christopher Plummer)
Negativno
  • tempo na trenutke problematičen
  • Mark Wahlberg šibek del zasedbe
7.3Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

Naslov: Ves denar sveta (All the Money in the World)
Premiera: 25. 1. 2017 (Slovenija)
Žanr: drama, triler
Država: ZDA
Igrajo: Michelle Williams, Christopher Plummer, Mark Wahlberg
Režija: Ridley Scott


OPIS:

Zgodba spremlja mladega 16-letnika Johna Paula Gettyja III (Charlie Plummer), ki so ga ugrabili, njegova mati Gail (Michelle Williams) pa poskuša prepričati njegovega deda, milijarderja Gettyja (Christopher Plummer) in hkrati najbogatejšega človeka na svetu, da bi plačal odkupnino. Ko stari Getty to zavrne, postanejo ugrabitelji nasilni.


FILMSTART. RECENZIJA:

Kdo bi si mislil, da bo najnovejši film legendarnega režiserja Ridleyja Scotta v času podeljevanja filmskih nagrad deležen takšnih polemik. Najprej se je zgodil Kevin Spacey, ki so ga mesec pred premiero izrezali iz filma in ga nadomestili s Christopherjem Plummerjem, nato pa se je zgodil še Mark Wahlberg, ki je prejel precej večje plačilo za snemanje dodatnih prizorov kot Michelle Williams (čeprav mediji radi pozabijo, da se je Williamsova sama odrekla plači in da je moral Wahlberg posneti veliko več nadomestnih prizorov). Že upešani Scott se zadnja leta z izjemo Marsovca (The Martian, 2016) ni kdo ve kako proslavil s svojimi filmi, toda kljub temu se osemdesetletnik ne ustavlja in s polno paro snema filme. Zato je prav fascinantno, da se je odločil v zadnjem trenutku črtati osramočenega Spaceyja in ga v vsega dveh tednih nadomestiti s Plummerjem. Scott namreč ni samo dober režiser, ampak tudi izjemen poslovnež.

Ves denar tega sveta namreč popolnoma sloni na liku Johna Paula Gettyja, ki ima tudi presenetljivo veliko število prizorov v filmu. Njegov lik je namreč izjemno dobro napisan, saj gre za kompleksnega človeka, ki je vedno postavljal denar pred vse ostalo na svetu. Vloga je bila namreč ustvarjena za Spaceyja, saj gre za hladen in preračunljiv lik in bi mu skorajda zagotovo prinesla nominacijo za oskarja (tako kot jo je Plummerju). Da je bil film grajen okoli njega, priča tudi pojava igralca Andrewa Buchana, ki upodobi njegovega sina in je neverjetno podoben Spaceyju. Toda to še vedno ne zakrije dejstva, da je v vlogi prav tako odličen Christopher Plummer. Igralski veteran je skupaj s Scottom izpeljal nekaj še ne videnega in le najbolj pozorno oko lahko zasluti kake težave iz zakulisja, tako dobro je Scott “popravil” film v zadnjih trenutkih. In glede na to, da je Ves denar sveta pravzaprav film o Johnu Paulu Gettyju, je tudi z ekonomskega vidika Scott naredil pravo odločitev. Če ne drugega, je na svojo stran pridobil kritike, ki so se kritiki lažje počutili, ko so filmu namenili pozitivno oceno. Obenem pa je film tudi pridobil veliko pozitivne publicitete in kar je najpomembneje nominacije za filmske nagrade.

Tudi nasploh je Scottov film nadvse soliden. Plummerju dobro parira vedno zanesljiva Michelle Williams, ki za razliko od Največjega šovmena (The Greatest Showman, 2017) pride do veliko večjega izraza. Precej šibkejši je na drugi strani Mark Wahlberg, ki se zdi napačno izbran za vlogo, saj je precej medel. Morda bi se mu veliko bolj podala tipična akcijska vloga, ki jo namigujejo tudi napovedniki, toda za razliko od njih pravzaprav ne gre za čistokrvni triler, toda dramo, ki v ospredje poriva predvsem odnos človeka do denarja in kako je slednji mnogokrat lahko prekletstvo in ne dar, ki je položen v zibelko. Veteranski režiser, ki je istega leta posnel tudi Osmi potnik: Zaveza (Alien: Covenant, 2017) spet dokaže, da so vizualni aspekti njegova močnejša vrlina, medtem ko ima pa precej težav s fokusom in tempom, ki je na trenutke razvlečen.

Film tako najbolj pride do izraza v prizorih z Gettyjem starejšim, zanimiv pa je tudi odnos med ugrabljenim Gettyjem in enim izmed njegovih ugrabiteljev ter je kljub določenim pomanjkljivostim dovolj unikaten, saj se mestoma dobro odmakne od šablonskih filmov ugrabitve, ki jih zlahka ujamemo na televizijskih zaslonih. Ridley Scott resda zadnja leta bolj dela na kvantiteti kot kvaliteti, toda še vedno mu je potrebno priznati, da je lansko leto ustvaril morda najbolj zanimiva filmska zlikovca: androida Davida in milijarderja Johna Paula Gettyja.

 

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
3 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
filmoljub
2 leta nazaj

Marky Mark je kajpak docela ušiv igralec, ki v vsej karieri ni napredoval niti za ped. Če ima to srečo, da mu vloga pristaja (ponavadi v ne preveč zapletenih akcijskih filmih), potem film pač deluje, sicer ne.

filmoljub
2 leta nazaj

Natanko ta dva filma (kot izjemi) sem imel v mislih, kjer Marky dejansko (za silo) deluje. V obeh igra dokaj plehek in enoplasten, ne preveč inteligenten lik. Jasno, da oba filma nista mojstrovini zaradi njega. 🙂

3
0
()
x