Ogledano: Velika igra (2017)
Metacritic.com7.1
Imdb.com7.7
Rottentomatoes.com8.1
Filmstart.si7.9
Pozitivno
  • dinamično dogajanje
  • igralska predstava
  • humorni trenutki
Negativno
  • zamujene priložnosti
7.7Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
6.1

Naslov: Velika igra (Molly’s Game)
Premiera: 4. januar 2018 (Slovenija)
Žanr: biografski, drama
Država: ZDA
Igrajo: Jessica Chastain, Idris Elba, Chris O’Dowd, Kevin Costner, Michael Cera
Režija: Aaron Sorkin


OPIS:

Molly Bloom (Jessica Chastain) se po nesrečno zaključeni smučarski karieri po spletu okoliščin posveti vodenju ekskluzivnih partij pokra in postane poznana kot pokeraška princesa, kar seveda ne more trajati dolgo. Po tem, ko je prisiljena posel opustiti, je nekaj let uspešno skrita pred očmi javnosti, dokler ne postane nova tarča FBI, pred zaporno kaznijo pa jo lahko reši le odvetnik Charlie Jaffey (Idris Elba).


FILMSTART. RECENZIJA:

Velika igra je kljub svoji razbohoteni minutaži (140 minut) vrtoglava predstava, ki niti za trenutek ne popusti napetosti. K temu pripomore predvsem pogost voice over, ki nas na vsakem koraku zasipava s podatki, pa naj gre za finančne, pokeraške, športne, literarne, družbene, biografske ali pa kakšne druge tematike. V tem pogledu spominja na Scorsesejevega Volka z Wall Streeta (The Wolf of Wall Street, 2013), pa tudi sicer je med filmoma kar nekaj vzporednic – vzpon in padec »imperija«, nezakonite (?) dejavnosti, lokacija, večplasten protagonist … Molly je v tem oziru posebna zaradi tega, ker je ženska, ki se odloči uspeti v moškem svetu, a to hoče trmoglavo in moralno trdno narediti po svojih pravilih. Ravno to dejstvo film nenehno izpostavlja, vendar v ključnem trenutku pogori – v nekem prizoru se Molly in Charliejeva hči pogovarjata o kultni drami Lov na čarovnice (The Crucible, 1953) Arthurja Millerja. Molly komentira, da niso v Salemu nobene čarovnice zažgali, ampak da so jih obešali, namesto da bi to literarno referenco film pograbil in uporabil sebi v prid. Poanta drame je (med drugim) namreč, da niso nikjer ne obesili ne zažgali nobene čarovnice, ker nobena v resnici ni bila čarovnica. Tako kot Molly ni največja zločinka, ampak bolj grešni kozel.

V tem trenutku pa si je sicer mogoče ogledati še en biografski film, Največjega šovmena, zato si ne morem kaj, da ju ne bi primerjala. Največja napaka Šovmena je v tem, da protagonista P. T. Barnuma prikaže v najlepši možni luči in upravičuje njegova dejanja, kar izpade patetično, neokusno in konec koncev problematično (rasizem, izkoriščanje šibkejših itd.), največji čar Velike igre pa je ravno večplastnost in kompleksnost Mollyjinega lika – čeprav se zavedamo, da je na neki točki kršila zakon, ji ne moremo zares odreči simpatije, ki jo povzroči njena suverena etična drža. To seveda ne bi bilo mogoče brez izjemne Jessice Chastain, ki v ravno pravi meri dozira gracioznost, vehemenco in človeškost Mollyjinega lika. Tudi dinamika med njo in karizmatičnim Idrisom Elbo je električna, pozornost pa ukrade njegov razvnet monolog, ki bi si zaslužil oskarja.

Čeprav gre za Sorkinov režijski prvenec, je kot scenarist podpisan pod več vrhunskih filmov (Zadnji dobri možje, Socialno omrežje), kar se pozna tudi v Veliki igri. Napeto osrednjo nit namreč bogatita humor in liričnost. Humor je mojstrsko doziran, saj gre v filmu, polnem dialogov, predvsem za cinične replike ali hudomušna »zabijanja« v smrtno resnih situacijah, kar je tudi v realnem življenju najbolj pogosto in zato tudi najbolj zadene. Lirični trenutki pa so zelo redki, a premišljeno vstavljeni, saj pokažejo nežnejšo plat karakterjev, jih naredijo manj filmske – sploh krasen je prizor, ko Molly s prsti zdrsi čez hrbte knjig rimskega prava, in tako je v enem samem preprostem kadru prikazana množica čustev, obžalovanj in dvomov. Vseeno pa filmu manjka »tisto nekaj več«, ki bi sicer odličen film poneslo v višave.

O avtorju

Veronika Šoster

Objavljam literarne kritike v nekaterih večjih slovenskih medijih, kot so Literatura, radio ARS, Airbeletrina, Mentor, Trubarjeva hiša literature in Koridor – križišča umetnosti. Magistrirala sem na temo slovaške ženske poezije zadnjih desetletij, trenutno sem doktorska študentka literarnih ved.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x