Ogledano: Varuhi galaksije (2014)
Metacritic.com7.6
Imdb.com8.1
Rottentomatoes9.1
Filmstart.si9
Pozitivno
  • Chris Pratt in ostali so odlični kot varuhi
  • veliko humorja
  • vizualni spektakel poln akcije
Negativno
  • pozabljiva antagonista
8.5Skupna ocena

MV5BMTAwMjU5OTgxNjZeQTJeQWpwZ15BbWU4MDUxNDYxODEx._V1_SX214_AL_Naslov: Varuhi Galaksije (Guardians of The Galaxy)
Premiera:
31.7.2014 (Slovenija)
Žanr:
 znanstvena fantastika, superherojski, akcija
Država:
ZDA
Igrajo: 
Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Bradley Cooper, Vin Diesel, Lee Pace, Michael Rooker
Režija: 
James Gunn


OPIS:

Peter Jason Quill je razbojnik in lovec na zaklade, ki so ga kot dečka ugrabili nezemljani. Nekega dne najde dragoceni kamen in si s tem nakoplje srd maščevalnega Ronana, ki hoče kamen izkoristiti za svoje uničevalne načrte. Da bi lahko rešil svojo koži, sklene zavezništvo s štirimi odpadniki: morilko Gamoro, bojevnikom Draxom ter govorečim rakunom Raketo in njegovim drevesnim pomočnikom Grootom. Njihovo zavezništvo bo odločalo o usodi celotne galaksije.


FILMSTART. RECENZIJA:

Kdo bi si mislil, da bo film, ki vključuje govoročega rakuna in humanoidno drevo taka uspešnica. Varuhi galaksije je bil tretji najbolj dobičkonosen film leta 2014, kar je veliko presenečenje glede na nizko popularnost istoimenskega stripa.

Zgodba se začne z zelo žalostno noto, saj našemu protagonistu Petru Quillu, še ko je mlad fant, umre mati in ga ne dolgo zatem ugrabijo nezemljani. Nato zgodba preskoči 20 let in Quill oziroma, kot se sam rad kliče Star Lord, je vesoljski razbojnik in lovec na zaklade. Film nemudoma dobi lahkotni ton, ko Star Lord vklopi svoj walkman in smo tako priča odlični uvodni sekvenci. Ton filma se morda res prehitro spremeni, vendar se vidi, da Quill še čuti to izgubo tudi toliko let kasneje. Varuhi galaksije je skoraj v celoti znanstveno fantastična akcijska komedija, vendar kdaj pa kdaj režiserju uspe vnesti kakšen resen čustven moment, ki naredi naše junake bolj ranljive.

guardians-of-the-galaxy-chris-pratt-star-lord-peter-quill1

Sicer je pa zgodbi zelo lahko slediti. Obstaja nek kamen, ki si ga hoče lastiti mnogo posameznikov, med njimi je tudi zlobni Ronan. Naši “heroji” začetku vidijo v predmetu vidijo le donosen posel, vendar njihovo mnenje se hitro spremeni, ko se zavejo uničevalnih lastnosti tega dragocenega kamna. Uničevalni kamen je morda zelo pomemben za ta film (in za Marvelov filmski svet sploh), vendar bistvo filma so varuhi.

Peter Quill je glavni junak te zgodbe in Chris Pratt je odlična izbira za to vlogo. Pratt pred tem filmom ni bil tako znan širšemu občinstvu, saj je bil bolj televizijski igralec (Parki in rekreacija). Vendar, režiser James Gunn je videl potencial v njemu in zahvaljajoč tej vlogi, je Pratt danes eden izmed najbolj slavnih Hollywoodskih igralcev. Njegov lik je nekakšna zmes Indiane Jonesa, Hana Sola in Malcolma Reynoldsa (glavni lik v seriji Firefly). Ta vloga ima potencial, da postane enako ikonična, kot ta od Roberta Downeya Jr.

Seveda pa ne smemo pozabiti na ostale štiri člane razbojniške ekipe. Rakun Raketa, ki mu je glas posodil Bradley Cooper, je zelo zabaven lik, ki filmu doprinese veliko mero sarkastičnega humorja in je edini, ki se realistično odzove na absurdne situcije v katerih je postavljen (tako kot bi se tudi mi). Groot, ki čez celoten film ponavlja iste tri besede, je srce ekipe in Vin Diesel je odlična izbira za to glasovno vlogo (kljub temu, da ima malo besed za povedati v filmu). Bivši rokoborec Dave Bautista v filmu igra Draxa, ki sicer predstavlja mišico ekipe, je mnogim najbolj smešen lik v filmu. Drax ne razume metafor, zato vse jemlje dobesedno, kar se prevede v zelo smešne prizore za gledalce. Zelena morilka Gamora, ki jo igra Zoey Saldana, je v redu lik, vendar me je bolj zanimalo, da bi izvedel več o njeni preteklosti.

ronan-the-accuser-dance-off

Uspeh tega filma gre v veliki zaslugi režiserju in scenaristu Jamesu Gunnu. Nekako mu je uspelo, da vsak lik ima pomemben trenutek z ostalimi liki, kar Whedonu ni popolnoma uspelo v Maščevalcih (Hawkeye ni imel veliko za početi v filmu). Bistvo zgodbe je ta, da se spoznamo s temi liki in da opazujemo, kako se na prvi pogled nekompatibilna peterica združi v nepremagljivo ekipo. Film je resda bežno povezan z ostalimi Marvelovimi filmi, vendar Varuhi galaksije lahko stoji samostojno in neodvisno od ostalih filmov. Gunn se je odločil iz filma ustvariti samostojno franšizo in glede na uspeh njegovega projekta, je to zelo mogoč scenarij. Film ima tudi mnogo odličnih posebnih efektov, ki lahko lahko v sramoto spravijo tudi J.J. Abramsove Zvezdne steze.

Žal pa film ni popoln. Marvelova ahilova peta so resnično antagonisti, kajti tudi tukaj so pozabljivi. Ronan je enodimenzionalen  in nezanimiv lik in nikakor ne sočustvujemo z njegovim nezadovoljstvom in maščevalno slo. Tudi Nebula, ki je posvojena sestra od Gamore, je enako pozabljiva, vendar če ne kaj drugega, ima mnogo dobrih akcijskih prizorov in se aktivno bori proti našimi protagonisti.

Varuhi galaksije je definicija zabavnega filma. Film je vizualni spektakel poln akcije in odličnega humorja in si zasluži večkratno gledanje. Zagotavljam vam tudi, da boste navdušeni nad glasbo, ki jo Star Lord predvaja s svojim walkmanom. Ne vem če je slavni režiser Quentin Tarantino uspel pogledati ta film, vendar če ga je, sigurno odobrava izbor skladb. Film je presegel vsa pričakovanja in veselim se nadaljevanja, ki bo v kinodvorane izšel leta 2017.

guardians-of-the-galaxy-1

O avtorju

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x