Ogledano: Vaiana: Iskanje bajeslovnega otoka (2016)
METACRITIC.COM8.1
IMDB.COM8.4
ROTTENTOMATOES.COM9.8
FILMSTART.SI7.4
Pozitivno
  • prispodobe
  • produkcija pesmi
Negativno
  • enostaven zaplet
8.4Skupna ocena
Ocena bralcev: (11 Votes)
6.9

Naslov: Vaiana (Moana)
Premiera:
20. 10. 2016 (Slovenija)
Žanr:
animirana družinska komična pustolovščina
Država:
ZDA
Igrajo: Auli’i Cravalho, Dwayne Johnson, Alan Tudyk, Jemaine Clement, Nicole Scherzinger, Temuera Morrison, Rachel House, Phillipa Soo
Glasovi v slovenski sinhronizaciji: Katja Ajster, Rok Kunaver, Vesna Jevnikar, Primož Pirnat
Režija: Ron Clements, John Musker


OPIS:

V idilični vasici sredi Tihega oceana se naenkrat začnejo dogajati sumljive stvari. Ribe izginejo, drevesa propadajo, kokosi gnijejo… Poglavarjeva hči Vaiana se odloči vzeti stvari v svoje roke ter odpluje preko varnega zaledja, ki ga vasici nudi koralni greben, na pot, da bi ob pomoči polboga Mauija povrnila srce boginji Te Fiti in znova vzpostavila red na svetu.


FILMSTART. RECENZIJA:

Polbogovi so vedno prav posebna sorta ljudi. S svojimi nadnaravnimi sposobnostmi in miselnostjo zagotovo z lahkoto nadkrilijo vsakega navadnega smrtnika. Pa vendar pravi bogovi ravno zaradi tričrkovnega desnega prilastka pol-, nanje gledajo nehvaležno ponižujoče in nikakor niti najmanj enakopravno. Ravno ta občutek manjvrednosti in želja po dokazovanju tudi v zgodbi o Vaiani žene polboga Mauija, da boginji Te Fiti, zaslužni za nastanek življenja in kopnega nasploh, urade srce s katerim bi postal poglavar vsega življa. S tem pa povzroči, da se na svet prikrade uničenje živih bitij in ravno to prisili našo glavno protagonistko, da zapusti varen objem koralnega grebena ter se poda na epsko popotovanje, s katerim želi obvarovati svoje pleme pred črno pogubo.

Vaiana Moana Maui trnek

Disneyev animirani svet zgodb se po skoraj stoletju obstoja seli tudi na področje med zahodom Amerike in vzhodom Japonske, Indonezije ter Nove Zelandije. Očitno so se naveličali zgodb o evropskih princeskah (Ledeno kraljestvo), japonski mladeži (Veličastnih 6) in ameriških živali (Zootropolis) in našli nov navdih v bajkah in pripovedkah s področja Oceanije. Če odštejemo osamljeno atrakcijo v Disneyevem zabaviščnem parku, izpred več kot 50 let, polinezijske kulture doslej v Disneyevih delih še nismo imeli možnosti spoznavati.

Sprva je bilo bojda načrtovano, da bo glavni lik v filmu igral ravno v uvodu omenjeni polbog Maui, ki mu je v originalu glas posodil veliki kamen a. k. a. Dwayne Johnson (v slovenščini pa Rok Kunaver) vendar sta očitno imela režiserja Ron Clements in John Musker za fabulo malce drugačne namene. Tako sta večino pozornosti raje preusmerila na glavno junakinjo, ki v originalu sliši na ime Moana in v slovenščini pa je poimenovana kot Vaiana (glas ji v slovenščini posodi Katja Ajster Kataya). Glede spremembe imena je tudi v drugih državah (Francija, Italija, Španija) prišlo na spletu do nekaterih pomislekov in najočitnejši je posledično zelo podoben pomen obeh besed. Koren besede vai v Tahitiščini pomeni voda, kar izpade malenkost neustrezno, ko izvemo, da tudi začetek njenega priimka (Waikiki) v maorščini/havajščini označuje vodo. Povsem podobno se je na primer pripetilo tudi v najnovejšem delu Rowlingine sage Magične živali, kjer glavni lik v slovenščini boleha za povsem enakimi simptomi. Obe besedi, Salamander kot ime in Scamader kot priimek, označujeta kuščarja.

Maui Vaiana Moana Kakamura kakamora

Posrečen primer poimenovanja za slovensko publiko. Mali zlobneži, ki jih Vaiana in Maui srečata na poti, slišijo na ime – kakamura. Prav zares mora, če naletiš nanje sredi morja.

Sedaj pa se malce posvetimo še dejanski zgodbi, ki se v filmu odvija. Po prihodu nesreče nad njeno vas, se Vaiana, po napotkih svoje malce posebne babice, odloči, da poišče Mauija in ga pripravi do tega, da vrne srce Te Fiti. Maui je namreč ob svojem zadnjem “herojskem” dejanju prestopil na stran pohlepnih  in zaradi tega so ga bogovi kaznovali z odvzetjem njegovega čarobnega trnka ter s samico na oddaljenem otočku. Njegovo pravo nasprotje pa predstavlja naša brhka naslednica za poglavarski prestol, ki s svojo nepopustljivostjo doseže povrnitev življenja v stare tirnice za svoj idilični otoček. Seveda se ji težave začnejo pojavljati že davno pred to odločitvijo, saj ji oče, že od malih nog, za vsako ceno prepoveduje odplutje preko grebena. S tem pa se nam naša ljubiteljica vode že takoj približa kot navadno dekle, ki ji starši zaradi lastnih ambicij preprečujejo, da bi svobodno sledila svojim željam.

Precej na lase privlečeno deluje dejstvo, da ima Vaiana na svoji strani kar celoten ocean, s čimer bi lahko postala bolj ali manj nepremagljiva. V ključnih trenutkih, bi ocean lahko veliko bolj prispeval k uspehu in varnosti Vaianine misije, saj v določenih kadrih že da skutiti kakšne sposobnosti ima v tem univerzumu, a jih pozneje za vraga ne (želi) izkoristi. Jasno bi s tem sorazmerno zmanjšal kopico težav s katerimi se naša hrabra junakinja sooča in skrčil tudi napetost za gledalce. Po krajšem premisleku lahko torej starejši del publike kaj hitro ugotovi, da bi se lahko zadeve odvile precej manj dramatično.

Vaiana Moana ocean izbranka

Ne gre pa spregledati še vsaj dveh pozitivnih plati, ki se pojavijo v filmu. Celotna zasnova zgodbe se spogleduje tudi z žanrom muzikala in zato smo deležni tudi nekaj glasbenih vložkov iz ust glavnih igralcev. Po navadi se tekom sinhronizacije veliko takšnih elementov pokvari in izgubi na svoji vrednosti, saj gre zagotovo za precej zahtevno in nehvaležno nalogo, če želijo ustvarjalci za že napisano glasbeno podlago ustvariti smiseln prevod besedila. Vaiana bi bila lahko v tem pogledu zgled marsikaterim drugim filmom, saj so pevski deli izvedeni na produkcijsko zelo visokem nivoju in marsikatere pesmi se ne bi branil slišati niti na lokalnem radiu. Drugo pozitivno plat pa predstavljajo posrečene prispodobe. Najbolj se zagotovo v spomin vtisne stolpič iz kamnov na vrhu najvišje gore, na katerega vsak novoizvoljeni poglavar položi svoj kamen in s tem dobesedno dvigne svoje pleme še eno stopničko višje kot so bili do sedaj. Druga omembe vredna pa je tetovaža Vaianine babice, ki se kasneje v filmu, na prav prikupen način, izkaže kot zelo koristna.

Vaiana torej prinaša prijetno animirano popestritev na velikih platnih, vendar bo starejši del občinstva z lahkoto pogrešal globji razmislek in težavnejši zaplet od le površnega “sledi svojim sanjam in se ne pusti ukloniti navodilom družbe” kot ga postreže ta polinezijsko obarvan in odišavljen košček filmske potice.

Hei Hei Hej Hej Moana Vaiana petelin

O avtorju

Copy Writer

Človek tisočerih zanimanj in interesnih dejavnosti, ki si v svojem življenju z veseljem ogleda tudi kakšen film. Zaslug za veselje do pisanja pa ne pripisujem svoji srednješolski profesorici slovenščine.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x