Ogledano: V žarišču (2015)
Metacritic.com9.3
Imdb,com8.2
Rottentomatoes.com9.6
Filmstart.si9.5
Pozitivno
  • odlična zasedba
  • odlična režija in scenarij
  • dober prikaz sveta novinarstva
Negativno
  • prehitro obdelan konec
9.2Skupna ocena
Ocena bralcev: (2 Votes)
9.4

V-žarišču

Naslov: V žarišču (Spotlight)
Premiera: 27. 2. 2016 (Slovenija)
Žanr: drama
Država: ZDA, Kanada
Igrajo: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber
Režija: Tom McCarthy


OPIS:

Resnična zgodba spremlja novinarsko ekipo ameriškega časnika Boston Globe, ki nosi ime Spotlight. Skupina je poznana po odmevnih primerih in za naslednji projekt določi raziskovanje spolnih zlorab lokalne duhovščine. Ob tem se mora soočiti z očitki lokalne skupnosti in svojimi demoni.


FILMSTART. RECENZIJA:

Filmi o novinarjih, ki se borijo proti “sistemu”, danes niso nič novega. Vsi predsednikovi možje in Državljan Kane sta le dva primera odličnih filmov, ki sta občinstvu ponudila dober vpogled v svet novinarstva. Letošnji V žarišču tudi spada v kategorijo odličnih novinarskih filmov. Pripoveduje resnično zgodbo novinarske ekipe Spotlight, ki je raziskovala primer zlorabe mladoletnikov v bostonskih katoliških institucijah. Skozi raziskavo so se vztrajni novinarji morali prebijati prek mnogih ovir, ki so jim jih na poti postavljali tako predstavniki cerkve kot tudi bostonski pravniki in politiki. Ekipa je za svoje delo prejela prestižno Pulitzerjevo nagrado in s svojim delom pretresla ne samo Boston, ampak tudi celotno katoliško cerkev.

Film vsebuje zelo pestro zasedbo velikih imen, kot so Michael Keaton, Mark Rufallo, Liev Schrieber, Rachel McAdams in še mnogo drugih hollywoodskih imen. Pri veliki zasedbi se lahko zgodi, da nekateri igralci ne dobijo priložnosti zasijati v filmu, vendar režiserju uspe obvladati to ogromno zasedbo, saj vsakomur izmed njih omogoči, da pretegne svoje igralske mišice. Tudi če se igralec v filmu pojavi le za krajši čas (recimo Stanley Tucci in Liev Schrieber), pusti dovolj velik vtis, ne da bi karkoli vzel zgodbi (nekaj, kar lani Marsovec ni najbolje izpeljal). Novinarska ekipa Spotlight je svoje delo opravljala vestno in zadržano, zato so tudi igralci svoje like zaigrali temu primerno – subtilno in zadržano. Zato so bili prizori, ko so se liki začeli zavedati resnosti in obsega problematike, še toliko bolj močni. Tu se mora izpostaviti Marka Rufalla, ki kot novinar Michael Rezendes deluje, kot da je ves čas pod velikim stresom, dokler končno ne prenese več in se zlomi. V filmu bi lahko zlahka pretiravali s čustvenimi prizori, vendar se je režiser in scenarist Tom McCarthy spretno izognil temu in gledalcem dovolil le en tak prizor, ki ostane z nami čez celoten film.

spotlight, v žarišču, mark ruffalo, liev schrieber, birdman, rachel McAdams, michael keaton, oskarji, Tom McCarthy, drama, 2015, 2016

Mark Ruffalo kot novinar Michael Rezendes.

V žarišču je imel veliko potenciala, da sproži mnogo reakcij, glede na to, da se tiče zelo kontroverzne vsebine. Vendar, tudi katoliška cerkev je pohvalila film zaradi njegove resnosti in iskrenosti do obravnavane tematike. Kljub napovednikom in polemični vsebini bostonska veja katoliške cerkve ni bistvo filma. V filmu se tako osredotočamo na novinarje, ki so se lotili empirične, objektivne preiskave primera, ki je ostal mnogo let skrit. Iskanje najmanjših sledi in povezav je bistvo in čar filma in kot gledalci ves čas sledimo novinarjem na njihovi poti do odkrivanja resnice. Ta pot vsebuje razne intervjuje (tako z žrtvami kot tudi z osumljenimi duhovniki), sodne preiskave in tudi iskanje zunanje pomoči. Da se zgodba v prvi vrsti tiče novinarjev in ne samo primera, ki ga raziskujejo, je razvidno iz drugih zgodb, ki preplavijo bostonsko novinarsko pisarno. Ena izmed bolj odmevnih zgodb v tistem času je bila novica o terorističnem napadu na Svetovni trgovinski center 11. septembra 2011. Ekipa Spotlight je morala za krajši čas ustaviti svojo preiskavo in se popolnoma posvetiti drugim bolj odmevnim novicam.

Režiser Tom McCarthy je presenetil filmske navdušence s svojim najnovejšim projektom, saj je bil njegov prejšnji režiserski projekt The Cobbler – komična drama z Adamom Sandlerjem v glavni vlogi, ki je prejela mnogo ostrih kritik. Za Spotlight tega ne moremo reči, saj je bil nominiran za kar šest oskarjev, med njimi sta tudi nominaciji za najboljši film in režijo. Z dolžino 120 minut, je Spotlight ujel primeren tempo in niti en prizor ne deluje odveč. Vsak košček dialoga se zdi pomemben in od gledalcev zahteva absolutno pozornost. Prej bi rekli, da filmu ne bi škodilo kakšnih dodatnih 10 minut, saj je konec izpeljan malo prehitro. Spotlight nam na koncu poda novost o enem izmed novinarjev, ki bi morala delovati kot veliko presenečenje, vendar to obdelajo zelo na hitro.

spotlight, v žarišču, mark ruffalo, liev schrieber, birdman, rachel McAdams, michael keaton, oskarji, Tom McCarthy, drama, 2015, 2016

Novinarska ekipa Spotlight in urednik Marty Baron (Liev Schrieber na skrajni desni zgoraj).

Če povzamemo, je V žarišču odlična drama, ki je vredna vseh nominacij za oskarje, ki si jih je prislužil. McCarthy je s svojo odlično režijo in scenarijem ustvaril odličen film o svetu novinarstva, ki zlahka sodi med najboljše filme v tem žanru.

O avtorju

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x