Ogledano: Ustava Republike Hrvaške (2016)
Imdb.com6.8
Filmstart.si8
Pozitivno
  • tematika
  • zanimivi liki...
Negativno
  • ... ki pa so na trenutke nekonsistentni
7.4Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
10.0

ustavrh_b1_finalni_slo
Naslov:
 Ustava Republike Hrvaške (Ustav Republike Hrvatske)
Premiera: 10. 3. 2016 (Slovenija)
Žanr: drama
Država: Hrvaška
Igrajo: Nebojša Glagovac, Dejan Ačimović, Ksenija Marinković
Režija: Rajko Grlić


OPIS:

Zgodba o treh ljudeh, ki prebivajo v isti stavbi, vendar živijo zelo različna življenja. Razlikujejo se po družbenem statusu, seksualnih navadah, nacionalnosti in veri. Njihove življenjske poti se verjetno ne bi nikoli prekrižale, če jih k temu ne bi prislil nesrečni dogodek in posledično medsebojna pomoč.


FILMSTART. RECENZIJA:

Vojna v devetdesetih letih prejšnjega stoletja je pustila močan pečat na območju nekdanje Jugoslavije, ki je še kako viden tudi v sami filmski industriji. Mnogi filmarji so raziskovali povojno družbo in tudi več kot dvajset let kasneje se ta trend še ni ustavil. Naslednji film v tej vrsti je hrvaški celovečerec z sicer izredno neprivlačnim, a filmu relevantnim, naslovom Ustava Republike Hrvaške.

Zgodba spremlja stanovanjski blok oz. bolj natančno njegove štiri stanovalce, ki jim splet okoliščin spremeni življenje. Vjeko Kralj (Nebojša Glagovac) je učitelj zgodovine, ki je zagrizen pripadnik ustaških načel, a v sebi skriva tudi drugačno plat, saj je homoseksualec, ki se ob večerih oblači v ženska oblačila. Ravno slednje ga spravi v težave, ko ga pretepejo objestneži, ki so, ironično, enakih političnih nazorov kot on. To ga zaplete v prijateljstvo z medicinsko sestro in sosedo Majo (Ksenija Marinković), ki je poročena s policistom srbskega rodu Antejem (Dejan Ačimović). Skupinica si tako začne pomagati drug drugemu, saj Maja ne skrbi le za Vjeka, ampak tudi za njegovega hudo bolnega očeta, medtem ko mora Vjeko v zameno podučiti Anteja o ustavi Republike Hrvaške.

ustavrepublikehrvatskefilm-104-photosasahuzjak_b

Film se lepo poigrava s stereotipi in tabuji ter jih tudi spretno obrača. Veljko ima močna nacionalistična načela in že vnaprej obsoja srbskega soseda, toda ti isti ljudje, katerih slike ima v stanovanju, bi ga ubili brez kakršnih koli pomislekov zaradi njegove seksualnosti. Obenem Anteju predava o ustavi, ki pa se je sam sploh ne drži. Režiser in scenarist Rajko Grlić želi s filmom sporočiti, kako nesmiselno je vse to sovraštvo, ki preveva skoraj vsakega izmed nas in to prikaže na primeru zamer iz časov razpada Jugoslavije. Pa čeprav glavni liki v filmu doživijo razvoj in presežejo medsebojne razlike, je obenem tam še vedno nekdo z zlimi nameni, kar je lepo prikazano s podzgodbo morilca psov.

Ustava Republike Hrvaške svoje kontroverzne teme predstavi na izredno simpatičen in nič kaj pretirano solzeč način. K temu pripomorejo zanimivi liki, ki so povrhu vsega tudi dobro odigrani in tako se glavna trojka lepo dopolnjuje. Negativno kritiko velja nameniti le malce nekonsistentnemu liku Maje, ki je še najbolj čist v celotnem filmu, toda v določenem trenutku se je polastijo materialistični motivi, ki se ne zdijo v skladu z do takrat predstavljenim, in Antejevega alkoholizma, ki sicer poskrbi za kakšen nasmešek na ustih gledalca ali dva, toda je že kar malce klišejsko sredstvo za karakterizacijo protagonistov v filmih na našem bivšem skupnem prostoru.

Ko potegnemo črto, velja priznati, da gre za produkcijsko zavidljivo dobro narejen film, ki se lepo loti določenih tabujev Hrvaške (in z nekaj zgodbenimi popravki zlahka tudi naše) družbe, z zelo dobro mešanico tragedije, humorja in drame ter v podobi treh raznolikih likov. Kaj hitro bi se vse skupaj lahko spremenilo v klišejsko pridigo ali pa razvlečeno mučenje, toda film na srečo ne zaide na ta območja in ob koncu v ustih pusti dober priokus.

ustava republike hrvaške, drama, hrvaški film, ustav republike hrvatske

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x