Ogledano: Ubij Eve (1. sezona, 2018)
Metacritic.com8.3
Imdb.com8.4
Rottentomatoes.com9.7
Filmstart.si8.5
Pozitivno
  • kompleksni in dobro razdelani liki
  • pristno zabaven črni humor
  • odlična igra
Negativno
  • nekateri scenaristični kiksi
8.7Skupna ocena
Ocena bralcev: (6 Votes)
7.3

Naslov: Ubij Eve (Killing Eve)
Premiera: 2. julij 2018 (HBO)
Žanr: triler, drama
Država: Velika Britanija
Igrajo: Sandra Oh, Jodie Comer, Fiona Shaw, Kim Bodnia
Ustvarjalka: Phoebe Waller-Bridge

OPIS:

Po knjigah Luka Jenningsa zasnovana kriminalna serija, govori o nenavadnem odnosu uslužbenke britanske tajne službe Eve Polastri (Sandra Oh) in plačane morilke Villanelle (Jodie Comer). Medtem, ko druga v svojem poklicu naravnost uživa, se prva želi otresti rutine in hlepi po večjih izzivih vohunske službe. Njuni poti se prekrižata, ko ena izmed morilkinih žrtev postane detektivkin primer. Skozi lov in skrivanje postajata druga nad drugo nenavadno očarani, njuna igra mačke z mišjo pa začne postajati vse nevarnejša.


FILMSTART. RECENZIJA:

Ubij Eve (Killing Eve, 2018) je ena tistih serij, ki temelji predvsem na privlačnih likih. Eve Polastri je natančna, odločna in iznajdljiva, po drugi strani pa umirjena, naivna in stereotipno odrasla. Villanelle je njeno nasprotje – je neizprosna, divja in hladnokrvna, a hkrati energična, igriva in otročja. Kar manjka prvi, druga dopolnjuje in obratno. Skupaj sta popoln par, ločeni sta druga drugi smrtna grožnja. Zdi se, da bi lahko kemijo med njima rezali, kar se še dodatno potrdi v skupnih prizorih, kjer je jasno, kako vrhunsko svoji vlogi odigrata igralki. Sandro Oh dobro poznamo že iz Talentov v belem (Grey’s Anatomy, 2005-2017, ustv. Shonda Rhimes) in tudi v lik Eve prepričljivo vnese svoj značilni humor in odločnost in hkrati prepričljivo prikaže njen proces izgubljanja nadzora nad življenjem. Vloga ji je prinesla letošnjo nominacijo grammy za glavno žensko vlogo v dramski seriji, a pravo odkritje je njena soigralka Jodie Comer, ki z Villanelle ustvari enega kompleksnejših in zanimivejših negativk zadnjih časov, saj z njo z lahkoto prehaja od krutosti do nedolžne prikupnosti. Pri izpeljevanju svojih misij je dosledna, brezčutna in v njih orgazmično uživa; Villanelle seksa iz dolgčasa, ubija pa zaradi vzburjenja. In kljub prizorom, ki zledenijo kri v žilah, kot je recimo tisti, v katerem svoji žrtvi, ki jo pokonča z zastrupljeno dišavo, zre naravnost v oči, dokler v teh ne ugasne tudi zadnja iskrica življenja, Comer ustvari lik, ki ga je kljub njegovi nesporni zlobi tako enostavno vzljubiti.

Eve in Villanelle druga drugi nastavljata pasti, si mečeta polena pod noge in sta si ves čas tesno za petami, a hkrati namerno puščata druga drugi prednost, kot znak oboževanja in navdušenja nad iznajdljivostjo nasprotnice. V enem izmed najbolj zapomnljivih prizorov Villanelle vdre v Evino hišo, kjer potem skupaj večerjata v napetem ozračju pričakovanja, kaj bo storila ena ali druga. Večer je okronan z Evino opazko, da je Villanelle »psihopatka«, nakar ji slednja v svojem tonu odvrne, da tega »psihopatom ne smeš nikoli povedati, saj jih to razburi«. Ta prizor dobro povzame celoten ton serije, ki niha med izjemno temačnim in pristno smešnim.

Dobro izdelani liki izstopajo še toliko bolj, ker je sama zgodba sicer dokaj preprosta, morda celo generična, saj obsedenost detektiva z zlikovcem ni nekaj novega, a kljub vsemu vsebuje dovolj nepričakovanih zapletov, ki vzdržujejo tempo in nas prikujejo pred zaslone. Tudi stranska igralska zasedba je dovolj močna, da podpre celotno dogajanje, med katerimi je najbolj zapomnljiva Fiona Shaw, ki se je večina verjetno najbolj spomni kot tete Petunije iz serij filmov o najstniškem čarovniku Harryju Potterju. Ne zmotijo niti redki – a obstoječi – scenaristični kiksi in nekatere naravnost trapaste odločitve, ki jih sprejmejo liki, kot je denimo, ko se starejši, izkušeni detektiv in Evin sodelavec, odpravi zasledovat Villanelle kar sam in povsem neoborožen, čeprav ve, kako nevarna je tarča.

Jodie Comer in Killing Eve (2018)

Prva sezona rezultira v končnem »spopadu« nasprotnic, ki je navdušujoče drugačen od pričakovanega, le upamo pa lahko, da bo tudi potrjena druga sezona naslednje leto prinesla enako mero ostrine in črnega humorja, kot ga je izvirnik.

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x