Ogledano: Trije plakati pred mestom (2017)
Metacritic.com8.5
Imdb.com8.4
Rottentomatoes.com9.6
Filmstart.si9.2
Pozitivno
  • razvoj likov
  • igranje (še posebej Frances McDormand in Sam Rockwell)
  • humor in dialogi
8.9Skupna ocena
Ocena bralcev: (10 Votes)
8.3

 

Naslov: Trije plakati pred mestom (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)
Premiera: 16. 11. 2017 (Liffe)
Žanr: kriminalka, drama, komedija
Država: Velika Britanija, ZDA
Igrajo: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell, Caleb Landy Jones, Peter Dinklage
Režija: Martin McDonagh


OPIS:

Minilo je že več mesecev, odkar so Mildred Hayes (Frances McDormand) umorili hčerko, a policiji še vedno ni uspelo najti morilca. Jezna mati se zato odloči za drzno potezo: najela bo tri velike reklamne panoje ob cesti, nanje pa bo z velikimi črkami napisala očitajoča sporočila, namenjena šefu lokalne policije Williamu Willoughbyju (Woody Harrelson).


FILMSTART. RECENZIJA:

Martin McDonagh je irski režiser in scenarist, ki je navdušil s svojim prvencem, črno komedijo Morilca na kolektivca (In Bruges, 2008), in zanj prejel tudi oskarja za najboljši izvirni scenarij. To ga je hitro pripeljalo v Hollywood, kjer je nadaljeval kariero z žanrsko sorodnimi Sedmimi psihopati (Seven Psychopats, 2012), ki pa so izgubili ostrino predhodnika in postregli s scenarijem, ki resnici na ljubo ni bil tako prebrisan kot se je to zdelo McDonaghu. Smo leta 2017 in režiserjev novi celovečerec Trije plakati pred mestom je pravcati festivalski ljubljenček in po premisi sodeč tudi duhovno nadaljevanje nasilnih črnih komedij iz McDonaghovega repertoarja. Je Irec novi Guy Ritchie in se njegova dela ponavljajo kot pokvarjena plošča ali je le bližje bratoma Coen in Quentinu Tarantinu?

Sprva se zdi kot da videvamo že videne stvari. Frances McDormand je na lovu za morilcem, Sam Rockwell je slaboumni sadistični kmetavz, medtem ko je Woody Harrelson lokalni južnjaški šerif. Toda to je prvi trik McDonagha, saj že z navidez klišejskim castingom poskrbi za vzbuditev določenih pričakovanj pri gledalcu. Slednja so mojstrsko negirana tekom filma, saj se zgodba in predvsem liki podajo na poti, ki jih pred tem zagotovo ne bi pričakovali. Ob tem režiser odlično briše mejo med dobrim in zlim ter se prikaz sveta ne odloča med črno in belo, toda raje izbere sivo. Kaj več pa raje ne izdamo, da ne pokvarimo užitka med ogledom.

Izstopajo tudi mnogi dialogi, ki so dodobra prebrisani in predvsem izjemno smešni. Za razliko od svojega prejšnjega filma se Irec tokrat tudi veliko bolj znajde v ameriški kulturi in odlično prikaže ameriški jug, kljub temu, da prihaja z druge strani Atlantika. Ob tem je potrebno pohvaliti široko paleto likov in igralcev, ki jih upodabljajo, saj se v filmu pojavijo Peter Dinklage (Igra prestolov), Caleb Landry Jones (Twin Peaks, Projekt Florida), Željko Ivanek (tisti hollywoodski igralec slovenskega rodu), John Hawkes (Everest) in popolnoma neznana Sandy Martin, ki blesti kot mama lika Sama Rockwella. Vsak izmed njih prispeva pomemben delček v mozaiku, a Trije plakati so gotovo film Frances McDormand in Sama Rockwella, ki lahko pričneta izbirati opravo za prihajajoče oskarje, ljubljenka bratov Coen pa lahko spiše tudi prvi osnutek govora.

Poleg vsega naštetega pa film ne deluje le na razvedrilnem področju, toda ponudi tudi precej čustvene globine in relevantnosti v današnjem svetu. Neučinkovitost organov pregona, nikoli prekinjen krog nasilja in občutek krivde so le nekatere izmed tem, ki prevevajo McDonaghov celovečerec, ki se konča z odličnim zaključnim prizorom. Če bi že morali izpostaviti kako negativno stvar, je morda le ta, da film na začetku pleše med mnogimi liki in je posledično prva polovica šibkejša od druge, ki je veliko bolj osredotočena.

Bodoča klasika? To bo pokazala prihodnost, toda Trem plakatom pred mestom zagotovo tudi zob časa ne bo škodoval, saj gre za enega izmed filmov, ki bo med večkrat omenjenimi v pogovorih o vrhuncih letošnjega leta. Oskarjevske nominacije so zagotovljene, Martin McDonagh pa postaja mojster kriminalke in primerni naslednik Tarantina ter bratov Coen. Samo, da ga ne premamijo debele kuverte ali pa slavne žene, kot so npr. Guyja Ritchieja (ta je bil svoje čase poročen z Madonno, s katero je na višku kariere posnel obupen film Swept Away).

trije plakati nad mestom, three billboards, martin mcdonagh, sam rockwell, woody harrelson, peter dinklage, črna komedija, kriminalka, priporočamo

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x