Ogledano: Tomb Raider (2018)
Metacritic.com4.8
Imdb.com6.9
Rottentomatoes.com5
Filmstart.si4.7
Pozitivno
  • Alicia Vikander
Negativno
  • akcijski klišeji
  • še ena zgodba o izvoru
  • nejasne motivacije likov
5.4Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

Poster Tomb Raider AliciaNaslov: Tomb Raider
Premiera: 14. marec 2018
Žanr: akcija, pustolovski
Država: ZDA
Igrajo: Alicia Vikander, Dominic West, Walton Goggins
Režija: Roar Uthaug


OPIS:

Lara Croft (Alicia Vikander) bo naslednica imperija Croft, če podpiše, da je njen oče Lord Richard Croft (Dominic West) sedem let po izginotju mrtev. A ravno pred dokončno odločitvijo odkrije nove sledi, ki jo popeljejo na otok Yamatai, kjer je bil njen pustolovski oče predan iskanju skrivnostne grobnice kraljice Himiko. Podoben cilj pa ima tudi Mathias Vogel (Walton Goggins), ki dela za organizacijo Trinity, in Lara mora ugotoviti, kaj se zares dogaja.


FILMSTART. RECENZIJA:

Počasi bo postalo že pravilo, da bo imela vsaka generacija svojo verzijo znanega akcijskega junaka. Hollywood postaja pravzaprav že obseden s predelavami in vsakič novimi »zgodbami o izvoru« (t. i. origin story), najboljši primer za to je lik Spider-Mana, ki sta ga samo v zadnjih petih letih upodobila Andrew Garfield in Tom Holland. Zato je bilo neizogibno, da pride na vrsto tudi Lara Croft, ljubljenka igričarjev in vseh akcijskih navdušencev. Leta 2001 jo je zaigrala Angelina Jolie in čeprav ni šlo za presežek, je postala kultna. V njene čevlje je tokrat stopila Alicia Vikander, ki smo je sicer vajeni v igralsko bolj zahtevnih vlogah (Ex Machina (2015), Dansko dekle (The Danish Girl, 2015)), a se vseeno izkaže in iz lika iztisne ves potencial – njena Lara je ravno prav hudomušna, karizmatična in iznajdljiva, da res stopi v ospredje.

Raider Alicia Vikander

Bolj problematična je sama karakterizacija, saj je protagonistka, ki si jo na podlagi igric in prejšnjih filmov predstavljamo kot izkušeno, nepremagljivo in predvsem samostojno, vse preveč odvisna od drugih. V večini ključnih trenutkov ji kdo pomaga ali pa ima le srečo, pogosto ji nekaj uspe le za las ali po naključju, kar ni nič kaj graciozno. Zato je na trenutke težko verjeti, da je res velika Lara Croft, deluje bolj kot njena senca, kot njena vajenka, ki se zahtevnejših stvari šele uči. Lahko bi rekli, da jo vse to dela bolj človeško, a to pač ni namen takšne franšize. Veliko bolj drzno od nje se obnaša mornar Lu Ren, ki ga upodobi Daniel Wu, znan predvsem po likih, ki obvladajo borilne veščine – ironično pa mu nihče ne pusti, da bi kaj tega svojega znanja tudi pokazal. Tudi motivacije likov niso preveč premišljene, zdi se, kot da so nekatera nasprotja med njimi ustvarjena bolj na silo.

Tomb Raider

Čeprav naj bi šlo za akcijo, je ogromno scen klišejskih in previdljivih, zato je film pogosto dolgočasen namesto dinamičen. Ne pomaga, da je vanj zbasano tudi lepo število sentimentalnih scen in da zgodba vseskozi rahlo peša, dokler ne začne razpadati. Ko bi bila vsaj izvirna, ne pa spet samo »prva izmed« … V dobro mu sicer štejem, da grobnica spominja na smrtonosno piramido iz Aliena proti Predatorju, če pa smo že pri tem, da je Lara Croft mojstrica v reševanju ugank – upam si trditi, da jih nadobudni Nicolas Cage v Zakladu pozabljenih reši neprimerno več, pa še težje so. Sploh dve sta absurdno lahki, tista res zahtevna pa ni nikoli razložena, ampak kar mimogrede odpisana, kar je res škoda. Alicia Vikander balansira to krhko strukturo izključno na svojih ramah, zato ji ni kaj zameriti, vseeno pa je Tomb Raider nevznemirljiv film, dober le za njeno kondicijo.

 

Tomb Raider Alicia Vikander

O avtorju

Veronika Šoster

Objavljam literarne kritike v nekaterih večjih slovenskih medijih, kot so Literatura, radio ARS, Airbeletrina, Mentor, Trubarjeva hiša literature in Koridor – križišča umetnosti. Magistrirala sem na temo slovaške ženske poezije zadnjih desetletij, trenutno sem doktorska študentka literarnih ved.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x