Ogledano: Tisto (2017)
Metascore7.2
Imdb.com8.4
Rottentomatoes.com9
Filmstart.si7.1
Pozitivno
  • mladi protagonisti, ...
  • ... ki doprinesejo svoj šarm k filmu
Negativno
  • strašljivi elementi so preveč konvencionalni (hollywoodski)
7.9Skupna ocena
Ocena bralcev: (5 Votes)
8.1

Naslov: Tisto (It)
Premiera: 6. 9. 2017 (Slovenija)
Žanr: grozljivka
Država: ZDA
Igrajo: Bill Skarsgård, Jaeden Lieberher, Finn Wolfhard, Sophia Lillis
Režija: Andy Muschietti


OPIS:

V mestecu Derry se dogajajo sumljive reči, saj narašča število pogrešanih otrok. Skupina šolarjev, iz katere se vrstniki radi norčujejo, se združi, saj doživljajo moraste izkušnje v katerih se jim prikazuje strašljiv klovn. Ime mu je Pennywise in pooseblja čisto zlo ter se hrani s strahom otrok.


FILMSTART. RECENZIJA:

Knjige Stephena Kinga so že doživele odlične filmske priredbe in Tisto velja za eno njegovih priljubljenejših del, ki je gledalce osvajalo tudi s TV filmom iz začetka devetdesetih. Sprva so nekatere režiserske rošade (Cary Fukunaga, režiser prve sezone Pravega detektiva, je zaradi kreativnih razlik zapustil produkcijo) porajale veliko dvomov v kvaliteto novega filma, toda prvi napovednik jih je razblinil in v gledalce naselil visoka pričakovanja. Uspeh serije Stranger Things, kjer v glavnih vlogah ravno tako spremljamo skupino otrok, in vzpon žanra grozljivke v zadnjih letih sta pri mnogih vzbudila upe po novi mojstrovini. Resnica je, da je Tisto precej oddaljeno od (žanrskega) presežka, toda prav gotovo pa poseduje poseben šarm, ki film odmakne od povprečne grozljivke.

Prej smo omenili serijo Stranger Things, ki je takoj poskrbela za kopico oboževalcev in je odlično mešala nostalgijo z inteligentnim pripovedovanjem zgodbe. Največji adut nove Kingove adaptacije so ravno glavni liki in igralci, ki jih upodabljajo. Da bi bila primerjava s prej omenjeno serijo še bolj na mestu, je tu tudi Finn Wolfhard, ki nastopa tako v filmu kot v seriji. Resda je zgodba ravno tako postavljena v osemdeseta, toda se ne naslanja tako močno na reference kot Netflixova serija, se pa podobno posveti svojim likom. V prvi polovici filma namreč režiser Andy Muschietti dobro predstavi sedmerico, ki se preko Pennywisa spopada s svojimi demoni in tako tudi gledalec spozna njihovo ozadje. Povečini imajo tudi dovolj raznolike osebnosti, izjema je morda le temnopolti član zasedbe, ki je žal najmanj dodelan (priročen razlog za potencialne družbeno pravične članke). Resda postane dogajanje malce repetitivno, toda prizori groze so še vedno dovolj raznoliki in pri nekaterih likih tudi dovolj pogumni, da to ni preveč razvlečeno.

Vizualno je Tisto lepo posnet film, saj se dobro pozna kamera Korejca Chung Chung-hoona, rednega sodelavca Parka Chan-wooka, režiserja odličnih filmov kot sta Stari (Oldeuboi, 2003) in Služkinja (Ah-ga-ssi, 2016), dobro pa je dodelana tudi sama scenografija in seveda maska, ki se najbolj izkaže pri zloglasnemu Pennywisu, ki je povrhu vsega tudi več kot solidno odigran. Muschietti tudi dobro kombinira računalniške in praktične efekte, soliden je pa tudi zvok, ki je pomemben pri žanru kot je grozljivka.

Na žalost film najbolj razočara pri aspektu grozljivke, saj ni bog ve kako strašen. Ne preseže hollywoodskih tehnik in kalupov, saj se namesto psihološke groze, ki bi glede na tematiko lahko najbolj prišla do izraza, zateka k t.i. jumpscarom in glasnim momentov, ki postopoma razvodenijo. Vse preveč se poraja občutek, da smo vse to že večkrat videli in tako so strašljivi elementi nadvse konvencionalni. Veliko težavo predstavlja tudi sama glasbena podlaga, ki vseskozi namiguje, kako se mora gledalec počutiti in ne ponudi ničesar tveganega, kar bi človeku ostalo v spominu. Poraja se občutek, da bi boljši režiser lahko več izcimil iz same adaptacije, toda po drugi strani naj bi pa Fukunaga v svojih prvotnih obrisih filma spremenil mnoge stvari iz knjige. Toda slednje je storil tudi Stanley Kubrick z Izžarevanjem (The Shining, 1980) …

Najverjetneje nas čaka tudi nadaljevanje, kar je tudi pričakovano, saj je knjiga velik zalogaj in spremlja Klub zgub, kot se imenuje skupina protagonistov, v dveh časovnih obdobjih, toda namigi bi bili lahko malce bolj subtilni. Toda da ne bomo zaključili tako črnogledo, je potrebno poudariti, da gre za več kot solidno pripoved, ki je povrhu vsega tudi ujela čar knjige in to je tudi njen največji adut. Knjiga je bila velika inspiracija za Stranger Things, ki naj bi tudi služil kot največja referenca pri ustvarjanju Tistega. Slednje pa je dober trening pred nočjo čarovnic in novo sezono priljubljene serije. Morda pa boste tudi v lebdeli.

it, tisto, bill skarsgard, grozljivka

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x