Ogledano: The Social Dilemma (2020)
Metacritic.com7.8
Imdb.com8.1
Rottentomatoes.com8.6
Filmstart.si8.4
Pozitivno
  • aktualno pereča tematika
  • zanimivi sogovorniki
Negativno
  • igrani vložki
8.2Skupna ocena
Ocena bralcev: (2 Votes)
10.0

The Social Dilemma posterNaslov: The Social Dilemma
Premiera: 9. september 2020
Žanr: dokumentarni film, drama
Država: ZDA
Nastopajo: Skyler Gisondo, Kara Hayward, Vincent Kartheiser, Tristan Harris, Aza Raskin, Sophia Hammons
Režija: Jeff Orlowski


OPIS:

Glavni akterji v preteklem razvoju družabnih omrežij in tehnoloških velikanov, postavijo svoje trenutno mnenje ob bok takratnim občutkom in pričakovanjem. V večini primerov se izkaže, da so se zadeve odvile precej drugače, kot je bilo sprva zamišljeno. In niti najmanj v pozitivno smer.


FILMSTART. RECENZIJA:

Vzemimo v roke svoj pametni telefon. Nekje med aplikacijami ali nastavitvami se v zadnjih verzijah obeh trenutno najbolj razširjenih operacijskih sistemov nahaja statistika uporabe – koliko ur je bil zaslon našega aparata v delovanju v današnjem dnevu, zadnjem tednu … Dokumentarni film The Social Dilemma (2020) nas želi opozoriti in podučiti, da ves ta čas s svojo uporabo omogočamo tehnološkim gigantom zbiranje najrazličnejših informacij o nas. Z njimi pa si nato gradijo naš virtualni “lik”, ki ga potem lahko tržijo svojim pravim strankam – oglaševalcem.  

Vsem, ki v zadnjih časih vsaj kolikor toliko redno spremljajo razprave o negativnih plateh uporabe družabnih medijev (Facebook, TwitterInstagram, Tik Tok …) in drugih storitev (iskalnik Google, YouTube, Pinterest …) velikih tehnoloških gigantov iz Silicijeve doline, dokumentarec najverjetneje niti ne bo povedal veliko novega ali zelo presenetljivega. A skoncentriran paket intervjujev, kjer dejanske informacije prihajajo iz ust ljudi, ki so bili v bližnji preteklosti neposredno vključeni v odločevalske postopke, ki so oblikovali večino ključnih načinov delovanja zgoraj omenjenih produktov, vse skupaj predstavi povsem v novi luči.  

Tristan Harris

Bivši zaposleni na Googlu, Tristan Harris, med pričanjem na zaslišanju pred senatom ZDA.

Dokumentarec poleg omenjenih intervjujev ter določenih izsekov iz relevantnih novic in drugih virov ponudi še igrane vložke. Z njimi želi informacije, pridobljene v prikazanih intervjujih, predstaviti še na drug način. Osrednje vloge v igranih prizorih si kot mlajši del prikazane družine razdelijo Kara Hayward, ki smo jo v manjših vlogah videli v filmih Paterson (2016), Manchester by the Sea (2016) in Mi (Us, 2019), Skyler Gisondo iz Noči v muzeju 3 (Night at the museum: Night at the Museum: Secret of the Tomb, 2014) in Neverjetnega Spidermana 1 in 2 (Amazing Spiderman 1&2, 2012, 2014) in Sophia Hammons, ki jo vidnejše izkušnje s celovečerci še čakajo. Vendar pa so ravno ti kadri nekako šibkejši del celotnega izdelka, pa ne da so povsem slabi, vendar vsaj na trenutke ne izpadejo čisto na nivoju preostalega dokumentarca. Za krmilom vsega skupaj je sedel Jeff Orlowski in The Social Dilemma je šele njegov tretji celovečerni izdelek. Se pa drži svojevrstnega trenda, kajti že v prejšnjih dveh, Chasing Ice (2012) in Chasing Coral (2017), se je osredotočal na izredno aktualne tematike, ki imajo že danes (nedvomno pa bodo v prihodnosti imele še večje) posledice za človeštvo, če ne bomo kmalu začeli učinkovito ukrepati glede njih.

The Social Dilemma Skyler Gisondo

Na trenutke že obrabljena mantra, da v primeru, “ko za stvar ne plačujemo, smo v resnici produkt mi”, tu v resnici zasije v novi luči. Orlowski zadevo učinkovito utrdi tudi z uporabo že znanih vizualizacij. Na primer s podobnim prikazom izkoriščanja ljudi, kot smo ga ponotranjili že v Matrici (The Matrix, 1999) ali pa za vizualizacijo objekta, kjer se nahajajo “izkoriščevalske celice”, uporabi podobno ureditev, kot je v Medzvezdju (Interstellar, 2014) uporabljena za prikaz prostora-časa.  

Poleg jasnega prikaza, kako tehnološki velikani izrabljajo našo uporabo njihovih “brezplačnih” storitev, pokaže dokumentarec tudi z realno statistiko podkrepljene negativne učinke, ki jih takšno izkoriščanje pusti na uporabnikih. Od okrnjenih osnovnih medčloveških stikov do povišanja števila depresij in samomorov med mladostniki pa vse do polarizacije in ekstremizacije političnih prepričanj. Te zadnje pa so v bližnji preteklosti, še bolj pa v trenutnem svetovnem dogajanju, že pokazale, kakšne uničujoče posledice imajo lahko tako na posamezna življenja kot tudi na družbo v celoti.  

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
Inline Feedbacks
View all comments
Mikec
Mikec
10 meseci nazaj
Ocena novice :
     

Eden najboljših dokumentarcev. Obvezno bi mogli to v šolah učiti, da socialna omrežja niso brezplačna in ljudje plačujejo tako, da so oni izdelek. Zasvojenost se veča, starši pa rinejo drogo otrokom že v osnovnih šolah. Še bolj smešno jih je, da jim prepovedujejo kajenje in droge , jih učijo kako naj to ne počno, a žal vsilijo hudo drogo – TELEFON!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x