Ogledano: The Disaster Artist (2017)
Metacritic.com7.6
Imdb.com7.6
Rottentomatoes.com9.1
Filmstart.si8
Pozitivno
  • James Franco kot Tommy Wisseau
  • resna adaptacija teme
Negativno
  • hollywoodski srečen konec
8.1Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
5.0

Naslov: The Disaster Artist
Premiera: 8. 12. 2017 (ZDA)
Žanr: drama, komedija, biografija
Država: ZDA
Igrajo: James Franco, Dave Franco, Seth Rogen, Ari Graynor
Režija: James Franco


OPIS:

Greg Sestero (Dave Franco) je mlad nadebudni igralec, ki v igralski šoli spozna čudaškega Tommyja Wiseauja (James Franco), s katerim spleteta edinstveno prijateljstvo. Preselita se v Los Angeles, ker želita uspeti v Hollywoodu, toda po mnogih zavrnitvah se odločita kar sama posneti film, za katerega se izkaže, da je najslabši vseh časov.


FILMSTART. RECENZIJA:

Morda je t. i. moment filma The Disaster Artist že časovno oddaljen, toda za razliko od naših kinematografov se bomo raje držali mota: “bolje pozno kot nikoli”, saj omenjene adaptacije istoimenske knjige žal nismo ujeli v deželi na sončni strani Alp, medtem ko smo priča prav vsaki poceni komediji ali grozljivki, ki jo odplakne hollywoodski stroj. Najnovejši film igralca in tokrat tudi režiserja Jamesa Franca je namreč težko pričakovana adaptacija knjige Grega Sestera in Toma Bissella, ki opisuje ozadje nastajanja enega najslabših filmov vseh časov The Room (2003), pravcati sveti gral filmov, ki so že tako slabi, da so dobri.

Ko je vajeti filma prevzela ekipa Jamesa in Dava Franca, Setha Rogena in ostalih komikov te družbe, se je kaj hitro pojavil strah, da bo to še ena v vrsti njihovih tipičnih komedij in bomo le spremljali posmehovanje Tommyju Wisseauju in druščini. Toda na srečo The Disaster Artist sploh ni komedija, ampak drama o prijateljstvu in želji po uspehu, ki prikaže glavna akterja kot človeka (kolikor je to pri Wisseauju sploh mogoče) in ne kot zasmehovani karikaturi.

Najbolj izstopa seveda starejši Franco, ki dokaže, da je sposoben dobre igre in izjemno dobro upodobi grotesknega Wisseauja. Dodobra je osvojil njegove manerizme in morda bi ga lahko presegel le kak medotični igralec kalibra Daniela Daya Lewisa. Sicer ga je afera #MeToo odnesla, toda objektivno je potrebno priznati, da gre za eno boljših igralskih predstav lanskega leta in tudi Francove kariere. Velika manj izstopa mlajši Franco, ob katerem se je težko znebiti občutka, da je v filmu zaradi nepotizma. Že nasploh gre za veliko bolj limitiranega igralca in v tem slogu tudi upodobi Sestera. Resda se tu pojavi vprašanje, če bi nek izjemen igralec lahko upodobil slabega, in posledično je Dave Franco povsem primeren za vlogo, toda še vedno menim, da bi lahko v tej vlogi nastopil kdo drug.

Nasploh je The Disaster Artist film o filmu in dejstvu, da je za uspeh potrebno tudi veliko več kot samo talent in trdo delo. S tega vidika bi malce okrcal film, saj nima pretirane globine in je v mnogih pogledih tudi zelo hollywoodiziran. Tommy Wisseau je morda celo preveč humaniziran lik, malce absurdnih pa je zadnjih deset minut, ko je gledalec serviran s srečnim koncem in dejstvom, da The Room postane instantna kultna klasika, medtem ko je v resnici bil za to potreben čas. Tu bi povlekel nekaj vzporednic z biografskim filmom Zgodba o N.W.A. (Straight Outta Compton, 2015), ki tudi prikladno poenostavi določene dogodke, da ne bi prišlo do kakšnih zamer do portretirancev. Primanjkuje tudi kak detajl več iz ozadja snemanja, saj je to tista najbolj sočna in fascinantna zadeva celotne zgodbe, toda kot je to primer pri vseh adaptacijah, je potrebno kdaj kakšne stvari spremeniti/izpustiti in The Disaster Artist ni nikakršna izjema.

Najboljši film o snovanju filmov vseh časov? Tu bi svojo repliko zagotovo pristavil Ed Wood (1994) in še kateri tematski sorodnik, toda zagotovo je zadnji Francov film nadvse zabavna in razvedrilna zadeva, ki zadovolji oboževalce kot tudi ustvarja nove. In tu lahko tudi malo “hipstersko” nergamo, da kult filma The Room enostavno ne bo nikoli več enak, saj je s Francom prodrl v mainstream in posledično nima več tiste skrivnostnosti v ozadju, ki je potrebna za kulten status. Tommy Wisseau ni več obskuren in dejansko mu je kronika njegovega neuspeha prinesla svetovno slavo in soj pod žarometi uspeha.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x