Ogledano: Ljubezen na prvo bolezen (2017)
Metascore8.6
Imdb.com7.8
Rottentomatoes.com9.8
Filmstart.si8.5
Pozitivno
  • iskren in prisrčen film
  • široka izbira tematik
  • več kot soliden protagonist
Negativno
  • malce manj avtentične situacije
8.7Skupna ocena
Ocena bralcev: (6 Votes)
6.6

Naslov: Ljubezen na prvo bolezen (The Big Sick)
Premiera: 14. 7. 2017 (ZDA)
Žanr: drama, komedija
Država: ZDA
Igrajo: Kumail Nanjiani, Zoe Kazan, Holly Hunter, Ray Romano
Režija: Michael Showalter


OPIS:

Kumail (Kumail Nanjiani) je mladi pakistanski priseljenec, ki želi uspeti v svetu stand-up komedije. Nekega dne spozna Emily (Zoe Kazan), s katero se zaljubita, toda zaradi pritiskov Kumailove družine se kasneje spreta in tudi razideta. Vse dokler Zoe ne prizadene huda bolezen.


FILMSTART. RECENZIJA:

Kumail Nanjiani je ameriški komedijant pakistanskega rodu, ki ga gledalci najbolje poznamo po eni izmed glavnih vlog v HBO-jevi seriji Silicijeva dolina (Silicon Valley, 2014-) in mnogih stranskih nastopih iz hollywoodske tovarne komedij (Obveščevalna, Udari kot dedec, Kako najti zmenek za poroko). Letos je podobno kot njegov stanovski kolega Aziz Ansari (Master of None, 2015-), dokazal, da so lahko tudi pripadniki manjšin odlični v glavnih komičnih vlogah, če so jim te le zaupane. Podobno kot prej omenjeni igralec indijskega rodu, si je tudi Nanjiani vlogo pravzaprav ustvaril sam in navdih za njo črpal iz svojega osebnega življenja, pri tem pa mu je pomagala njegova življenjska sopotnica Emily V. Gordon.

Ljubezen na prvo bolezen (The Big Sick) je namreč napol avtobiografsko delo, ki sledi začetkom zveze med Nanjianijem in Gordonovo. V vlogi prvega lahko vidimo kar njega samega, medtem ko je njegovo boljšo polovico upodobila Zoe Kazan. Že takoj na začetku filma spoznamo Nanjianija, ki je mladi ambiciozni stand-up komik, ko na enem izmed svojih nastopov spozna Gordonovo. Par začne zmenkovati in kasneje tudi splete uspešno zvezo. Toda slednja temelji na laži, saj se mora Nanjiani uklanjati volje družine in preko nje spoznavati potencialne žene pakistanskega rodu, saj mu to zapoveduje domača kultura, ki vanjo že dolga leta ne verjame več. Resnica kmalu pride na plan in par se razide, toda usoda ju nepričakovano združi, ko Emily zboli za skrivnostno boleznijo in zdravniki so jo primorani dati v umetno komo. V mesto prideta tudi Emilyjina starša in v tem stresnem obdobju se mora Kumail zbližati z njenimi starši, se pogovoriti s svojimi, obenem pa upati na najboljše glede zdravja njegove ljubezni.

Zdaj že poročen par in režiser Michael Showalter uspejo prebrisan scenarij, ki ga je navdihnila resnična zgodba para, spraviti v izredno očarljiv film, ki ima povrhu vsega izredno bogato vsebino. Na eni strani je malce drugačen pogled na žanr romantične komedije, ki kliše sprtega para sprevrže v skorajšnjo tragedijo in ga sooči z realizmom. Toda z drugega zornega kota se Ljubezen na prvo bolezen odlično loti odnosov med starši in njihovimi otroci ter asimilacijo priseljencev, ki se na Zahod podajo z željo po svobodnejšem in lepšem načinu življenja, a obenem se še vedno strogo držijo starih navad, ki so nemalokrat v nasprotju z zahodnjaškimi vrednotami. Film je žanrsko bolj t.i. dramedija (torej mešanica med dramo in komedijo), saj ji uspe postreči z dovolj čustvi in poistovetljivimi liki ter ščepcem ciničnega humorja, ki nemalokrat izvira iz lika protagonista. Morda je največji minus dejstvo, da je ta resnična zgodba malce preveč filmsko prirejena, kar se pozna pri avtentičnosti.

Toda kljub temu je Ljubezen na prvo bolezen dober znak, da je možno tudi iz nekaterih malce neobičajnih idej ustvariti spodoben film in se ni potrebno zatekati šalam o prdcih ali pa dodeljevanja glavnih vlog Zacu Efronu. Obenem je film tudi velika vzpodbuda za ostale komike, ki so zaradi rase nemalokrat primorani nastopati kot klišejsko rasno obarvani liki, medtem ko nihče od producentov nima poguma, da bi tudi glavne vloge zaupal ravno tako talentiranim igralcem. Za primerjavo: The Big Sick je onkraj luže zaslužil nekaj več kot 42 milijonov dolarjev, medtem ko jih Obalna straža (Baywatch, 2017) približno 58. Toda prvi film je imel proračun 5 milijonov dolarjev, medtem ko drugi pa skorajda 70. Drugega ni potrebno dodati. Morda le to, da je eden od njiju trenutno sedmi najbolj gledan film v Sloveniji, drugega pa k nam sploh ni bilo.

kumail nanjiani, the big sick, michael showalter, komedija, drama, indie film, priporočamo, the big sick

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x