Ogledano: Terminator Genisys (2015)
Metacritic.com3.9
Imdb.com6.6
Rottentomatoes.com2.6
Filmstart.si5
Pozitivno
  • Arnold Schwarzenegger kot Terminator
  • Dogajanje vseskozi v pogonu, toda...
Negativno
  • ...brez vsakega smisla in logike
  • Generična akcija in igralska zasedba
4.5Skupna ocena
Ocena bralcev: (4 Votes)
7.2


Terminator-Genisys-poster-finalNaslov: 
Terminator Genisys
Premiera:
1.7.2015 (Slovenija)
Žanr:
 triler, akcija, znanstvena fantastika
Država:
 ZDA
Igrajo: 
Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke, Emilia Clarke, Jai Courtney, J.K.  Simmons
Režija: 
Alan Taylor


OPIS:

V prihodnosti divja vojna med človeštvom in stroji, ki se po zaslugi vodje upornikov Johna Connorja (Jason Clarke) bliža k koncu. Toda, da povsem zavaruje varno prihodnost, mora John v leto 1984 poslati svojega sovojaka Kylea Reesa (Jai Courtney) z nalogo, da zavaruje svojo mater Sarah Connor (Emilia Clarke) pred zadnjim poskusom Skyneta, da jo ubije in obrne vojno v svojo korist. Toda ko Kyle prispe v preteklost, stvari niso take kot bi morale biti. Sarah ni nemočna deklica, ampak izurjena vojakinja s svojim varuhom Terminatorjem ob strani (Arnold Schwarzenegger).


FILMSTART. RECENZIJA:

V letu 2015, ki se zdijo kot devetdeseta ob novem Jurskem parku, Vojni zvezd, Bondu in konec koncev tudi Rockyju smo dobili še novega Terminatorja, sicer petega v vrsti. Po premoru v zadnjem Terminator: Odrešitev (Terminator Salvation) se je zopet vrnil bivši guverner Arnold Schwarzenegger z namenom, da ponovno zažene franšizo.

Film se začne nadvse obetavno, saj dobi gledalec končno malo večji vpogled v prihodnost in vojno, ki divja ter je v skladu s Cameronovo vizijo (Odrešitev je tu povsem zgrešila bistvo). V teh začetnih prizorih je marsikatera podrobnost prejšnjih filmov pojasnjena in dejansko se zdi film dostojni naslednik drugega dela. Tudi celotna dvourna izkušnja hitro mine, za kar gre zahvala dejstvu, da je zgodba vseskozi v pogonu na takšen ali drugačen način. Glede tega je Terminator Genisys tipična poletna filmska izkušnja in precejšen napredek od zadnjega filma franšize.

TR-08739

Kar se tiče igralcev prvo velja omeniti našega severnega soseda. Ne glede na leta je Arnold še vedno zelo dober v svoji najslavnejši vlogi in brez dvoma lahko ocenimo, da je to najboljša igralčeva predstava po povratku iz političnih voda. Sicer je tu njegov lik precej bolj postavljen na stranski tir kot prej, toda še vedno so vsi njegovi prizori najbolj zanimivi znotraj filma. Sicer je večji del humorja osnovan okoli njegovega lika in starosti, ampak to ni tako moteče in je še kolikor toliko kontrolirano.

V velike čevlje sta morala stopiti tudi sama mati zmajev Emilia Clarke ter precej osovraženi Jai Courtney. Clarkova, ki je sicer nadvse priljubljen, toda resnici na ljubo igralsko najšibkejši del HBO-jeve serije Igra prestolov (Game of Thrones) se odreže nadvse spodobno v vlogi Sarah Connor. Podobno bi lahko rekli tudi za Courtneya, toda oba žal ne dosežeta ravni Linde Hamilton ter Michael Biehna iz prvih dveh filmov. Predvsem Courtney se zdi napačno izbran za vlogo, saj ne premore ostrine in karizme svojega predhodnika in tudi sama njegova pojava v kombinaciji z igralskimi sposobnostmi spominja bolj na kakšnega terminatorja kot pa človeka. Hollywood želi iz njega narediti novo filmsko zvezdo, podobno kot je že prej (neuspešno) poizkušal s Taylorjem Kitschem in Samom Worthingtonom, tako da je iz tega zornega kota dodelitev vloge razumljiva, toda v praksi nadvse vsiljena.

TERMINATOR GENISYS

Promocijski material za film je nadvse nerodno izdal že precej pomemben preobrat v zgodbi, tako da je priporočljivo, da izpustite tale odstavek v primeru, da še niste videli napovednikov. John Connor je v tokratnem filmu s pomočjo Skyneta postal antagonist in potrebno je priznati, da se je Jason Clarke nadvse dobro znašel v tej vlogi. Že kot dobri John je pustil soliden vtis, toda preobrazba v zlikovca je igralcu še veliko bolj ustrezala. Žal T-3000 kot je uradno imenovan Connor kot terminator ni najbolj efektiven in bi večkrat postavil dejanja pred besede. K temu pripomore tudi t.i. PG-13 oznaka filma, ki tako prepreči prizore večjega in bolj krutega nasilja. Konec koncev zlobni Connor ubije vsega enega človeka v filmu.

Za ponovni zagon franšize so ustvarjalci povsem obrnili zgodbo prvih dveh filmov in iskreno je scenarij velika zmešnjava. Koncept potovanja v času že sam po sebi postavlja ogromno vprašanj in paradoksov, pri čemer sta že prva dva dela hodila po robu, toda Terminator Genisys je nesmisel v vsakem pogledu. Zgodba ne sledi pravilom prvih dveh filmov in pusti gledalcu ogromno vprašanj neodgovorjenih. Precej elementov je dodanih le, da držijo zgodbo v gibanju, toda zdi se kot, da so scenaristi vse možne ideje za film dejansko izkoristili ne glede na to, če jih bodo zmožni pojasniti in argumentirati. Res, da imajo možnost za to še v dveh napovedanih nadaljevanjih, toda glede na kompleksnost in nesmisel prvega dela bodo zelo težko podali logično razlago.

Tudi akcija v filmu je nadvse generična in natrpana s posebnimi efekti. Pohvaliti je sicer treba dizajn mladega Arnolda v podobi T-800, toda žal je akcijski prizor, ki sledi povsem neizkoriščen in nadvse kratek. Tudi ostala akcija v filmu je precej pozabljiva in se tako niti približa ne večini prizorov drugega dela. Tudi vključitev, tokrat azijskega T-1000 je prekratka in precej nepotrebna.

Film tudi ponovi recept tretjega dela franšize in vsebuje kar nekaj humorja, ki je na trenutke precej vsiljen in povsem izven konteksta filma. Sicer ta metoda naredi ogled zabavnejši, toda nima enakega efekta na vse gledalce. V ta namen se pojavi tudi oskarjevec J.K. Simmons, ki igra precej drugačen lik kot ponavadi, toda resnici na ljubo bi lahko bil tudi izrezan iz scenarija in ne bi bilo prav velike razlike v zgodbi.

o-TERMINATOR-GENISYS-facebook

Največja težava filma je, da se kljub trditvam in trudu, da ponovno zažene franšizo preveč opira na prejšnje dele franšize. Tako imamo kar nekaj povsem enakih prizorov iz izvirnika, ki so povrhu vsega enako rezani kot Cameronovi in vsebujejo identično glasbeno podlago, kar povzroči določen moment nostalgije, ampak po drugi strani so pa pravila potovanja v času povsem izkrivljena v namen scenaristov ter tudi lik Reesa je nekonsistenten v primerjavi z originalom.

Terminator Genisys sicer izpolni namen studia, saj je dokaj zabaven in tudi gledljiv film. Poigrava se sicer z nekaj zelo zanimivi idejami, ki pa žal padejo v izvedbi. Marsikdo bo našel zadovoljstvo v njem, toda neverjetno luknjast scenarij ter generična akcija podprta z nič kaj impresivnimi posebnimi efekti podcenjuje gledalce in Cameronovo vizijo franšize. Že res, da čas v kinodvorani ob izklopu možganov hitro mine, ampak ali je to kar si gledalci zaslužimo in želimo?

Subscribe
Obvesti me
guest
3 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
trackback

[…] Ogledano: Terminator Genisys (2015) […]

trackback

[…] da je studio Paramount dal napovedani nadaljevanji Terminatorja zaenkrat na stranski tir. Letošnji Terminator Genisys, ki bi moral zagnati novo trilogijo je bil zelo neuspešen, tako pri kritikih kot gledalcih. V ZDA […]

trackback

[…] Sam Worthington (Avatar, Terminator: Odrešitev). Največji vtis pusti Avstralec Jason Clarke (Terminator Genisys), ki se zelo dobro obnese v vlogi požrtvovalnega Roba. Slabše izkoriščeni so Jake Gyllenhaal […]

3
0
()
x