Ogledano: Temni stolp (2017)
Metascore3.4
Imdb.com6
Rottentomatoes.com1.8
Filmstart.si6
Pozitivno
  • Tom Taylor in Idris Elba
  • reference na ostala dela Stephena Kinga
Negativno
  • generičnost
  • adaptacija, ki je povsem brez domišljije
4.3Skupna ocena
Ocena bralcev: (5 Votes)
2.8

Naslov: Temni stolp (The Dark Tower)
Premiera: 10. 8. 2017 (Slovenija)
Žanr: fantazijska pustolovščina
Država: ZDA
Igrajo: Idris Elba, Matthew McCounaghey, Tom Taylor, Jackie Earle Haley
Režija: Nikolaj Arcel


OPIS:

Zadnji revolveraš Roland Deschain je preklet na večni dvoboj z Walterjem O’Dimom, poznanim tudi kot Možem v črnem. Preprečiti mu mora uničenje Temnega stolpa, ki združuje celotne vesolje. V temu boju med dobrim in zlim se znajde tudi mladi Zemljan Jake Chambers (Tom Taylor).


FILMSTART. RECENZIJA:

Temni stolp (The Dark Tower, 2017) Stephena Kinga je bil gotovo eden težje pričakovanih filmov letošnjega leta, tako s strani oboževalcev knjig, kot tudi samega filma, saj je koncept ponujal nekaj svežega in zanimivega v svetu fantazijskega žanra, obenem pa je visoke upe vzbudila tudi talentirana igralska zasedba. Toda kaj hitro so se začeli pojavljati dvomi, saj je bilo oglaševanje milo rečeno porazno, novice iz zakulisja niso bile obetavne, za filmom pa stoji studio Sony, ki ima za seboj nekaj zelo ponesrečenih poskusov franšiz (Neverjetni Spider-Man, Izganjalci duhov). Letošnje poletje je že nakazalo, da so ljudje naveličani neštetih nadaljevanj in si želijo nečesa novega, toda resnici na ljubo bi potrebovali en ogromen finančni hit, ki bi umiril norijo za superjunaki. Temni stolp bi to zagotovo lahko bil.

Najprej želim poudariti, da nisem seznanjen z vsebino knjig, saj jih (še) nisem bral, tako da težko ocenim kvaliteto same adaptacije. Na medmrežju so oboževalci mnenja, da gre je naravnost obupna,  saj se zelo oddalji od same podlage. Nekaj podobnega velja tudi za Duh v školjki (Ghost in the Shell, 2017), ki je s prenosom na velika platna izgubil precej vsebine, toda je sam po sebi povsem gledljiv film. Enako velja tudi za Temni stolp.

Slednji je resda precej generičen, toda solidno tempiran akcijski film, ki ga odlikuje predvsem igralska zasedba. Izstopa mladi Tom Taylor, v vlogi Jakea Chambersa, ki ima pravzaprav tudi glavno vlogo v filmu. Mladenič prepričljivo odigra svoj lik in nadaljuje trend obetavnih novih mladih igralcev in igralk, ki smo jih videli zadnja leta v filmih kot so Soba (Room, 2015), Prava fanta (The Nice Guys, 2016) in Logan: Wolverine (Logan, 2017). Dodobra se ujame z Idrisom Elbo in ravno ta dvojec drži film vsaj na neki povprečni ravni. Temnopolti Britanec dokaže, da je izredno karizmatičen (toda kljub temu, je mogoče čutiti, da bi bil lahko še precej boljši) in da ni zaman nemalokrat omenjen kot potencialni novi Bond. Od glavne trojice je morda še najšibkejši oskarjevec Matthew McCounaghey, ki je že v Morilcu Joeju (Killer Joe, 2013) dokazal, da se dobro poistoveti s sadističnimi liki, toda v Temnem stolpu mu scenarij žal ne dopušča, da bi postoril kaj več, Je pa evidentno, da se je igralec zabaval med upodabljanjem zlobnega čarodeja Walterja, toda kaj ko je imel veliko večji potencial.

Enako velja tudi za celoten film. Kingove knjige iz istoimenske serije niso ravno tanko čtivo in posledično je v njih prav gotovo mogoče najti širok fantazijski svet, ki je povrhu vsega obogaten z zanimivimi liki. Žal je Temni stolp precej površen v gradnji prepričljivega sveta in se namesto k domišljiji, zateka k vsakdanjim stvarem kot so strelski akcijski prizori in dogajanje na Zemlji. Tudi z vizualnega vidika je vse precej monotono in tako gledalec težko dobi občutek, da je bil skupaj z glavnim likom poslan v neko drugo dimenzijo. Zadevo sicer popestrijo mnoge reference na ostala Kingova dela. Med tiste bolj očitne spada cirkuški napis Pennywise, ki mežika prihajajočemu filmu Tisto (It, 2017), nemalokrat pa se dogajanje navezuje na klasiko Izžarevanje (The Shining, 1980), saj je že v napovedniku vidna slika hotela Overlook, medtem ko je pomemben element zgodbe zmožnost sijaja oz. telepatije, ki je prisotna tudi v prej omenjenemu filmu Stanleyja Kubricka.

Kljub temu, da je Temni stolp povsem spodobno razvedrilo za dolgočasno nedeljsko popoldne, se je težko znebiti občutka, da gre za zamujeno priložnost, ki bi lahko prinesla veliko več. Kot rečeno je film povsem gledljiv, toda ob tem se je težko znebimo občutka, kako bi bilo, če bi se za adaptacijo Gospodarja prstanov odločili šele danes. Gotovo je, da takšnega rezultata, kot smo ga dobili na začetku tisočletja, danes ne bi bilo. Kvečjemu sivo povprečje.

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x