Ogledano: Taksi 5 (2018)
Imdb.com5.4
Filmstart.si5.9
Pozitivno
  • dostojen "pokop" legendarnega taksija
Negativno
  • razbijanje enakih modelov kot v preteklih Taksijih
  • podobnost glavnega igralca z Vinom Diselom
5.7Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

Taksi 5 posterNaslov: Taksi 5 (Taxi 5)
Premiera: 19. 4. 2018 (Slovenija)
Žanr: akcijska komedija
Država: Francija
Igrajo: Franck Gastambide, Salvatore Esposito, Sand Van Roy, Sabrina Ouazani, Bernard Farcy
Režija: John Krasinski


OPIS:

Po incidentu v Parizu je policist Sylvain Marot premeščen v občinsko policijsko enoto v Marseillu. Tam pod poveljstvom nekdanjega komisarja Giberta, ki je v času od preteklih Taksijev postal župan mesta, poskušajo izvesti operacijo Mafija, s katero želijo zaustaviti val ropov, ki se odvijajo v mestu. Vsem pa je skupno, da jo roparji na koncu vedno popihajo  v različnih Ferrarijih.


FILMSTART. RECENZIJA:

Obujanje starih franšiz predstavlja precej manjše tveganje za nastanek finančne luknje v denarnicah filmskih studiev, ko se lotijo na plano spravljati nov film. Vnaprej zagotovljen obseg publike, ki bo z veseljem prišla potešit svoje nostalgične vzgibe in osvežit porumenele spomine, je v zadnjih letih zelo mamljiva karta na katero finančni podporniki ustvarjanja novih filmov vse raje stavijo. Samo v letošnjem letu smo tako prejeli že na novo obujeni Tomb Raider (2018), v prihodnjih mesecih pa na pohod po kinematografih čaka še veliko drugih nadaljevanj in priredb starih filmov. Med vidnejšimi so: drugo animirano nadaljevanje Neverjetnih (The Incredibles), ki so luč sveta ugledali pred 14 leti; Oceanovih 8 (Ocean’s 8, 2018); Johnny English 3 (Johnny English Strikes Again, 2018) in številni drugi. 

Malik Bentalha Taxi Taksi 5

Francoski ustvarjalci so se tako lotili priprave obujanja ene izmed svojih najbolj prepoznavnih franšiz, ki sliši na preprosto ime Taksi. Prvega so pripravili že pred davnimi dvajsetimi leti in je od tedaj doživel že ameriški remake (Taksi (Taxi, 2004)), predelavo v televizijsko serijo (Taxi  Brooklyn, 2014), v letošnjem letu pa tudi že svoje četrto nadaljevanje. Samy Naceri, ki je v prvih štirih delih igral Daniela, karizmatičnega voznika sfriziranega belega taksija, ki do porodnišnic dostavlja nosečnice v zadnjih minutah nosečnosti, po belih strminah lovi smučarje in leti preko policijskih zapor, se je očitno odločil, da ima dirkanja po filmskih platnih dovolj in je vlogo voznika prepustil Francku Gastambideu. Ta zaigra pariškega policista, ki je zaradi razmerja z načelnikovo ženo premeščen v Marseille. Ob boku mu stoji Malik Bentalhan, ki stopi v čevlje Danielovega nečaka, ki pa je po njem podedoval bore malo vozniških sposobnosti. Skupaj s precej posebno ekipo sodelavcev iz okrožne policije poskušata stopiti na prste tatinski italijanski tolpi, ki pri svojih ropih dragocenih draguljev za pobeg uporablja navite Ferrarije.  

Pri snovanju zgodbe scenaristi niso postregli z nobenim posebnim presenečenjem. Poslužili so se celo nekaterih prijemov, ki glede na pretekle izvedenke, tokratni izdelek potisnejo v precej bolj ceneno kategorijo komedij. Lep, oziroma mogoče bi bilo bolje rečeno grd, primer je recimo neposredno prikazano bruhanje, ki so ga predhodniki znali kontekstualno precej bolje umestiti in z njim doseči celo boljši učinek na gledalce, pa tam sploh ni bilo potrebno dejansko videti šestih litrov filmskega približka bruhanja, ki teče po notranji strani vetrobranskega stekla.  Nekateri liki in njihovi igralci so ostali isti, vendar bodo tistim gledalcem, ki se bodo s franšizo srečali prvič, delovali precej slabše umeščeni, ker ne poznajo njihovega ozadja, film pa se nič kaj preveč ne potrudi s pojasnilom njihove vloge. 

Sissi Duparc, Franc Gastambide Taksi 5 Taxi

Poleg tega je izbira glasbene podlage v nekaterih scenah povsem preveč očitna in lahko pozornemu gledalcu v določenih trenutkih pokvari celotne prizore. Ob ogledu se tudi nikakor ne gre znebiti občutka, da glavni igralec s svojim izgledom in obnašanjem precej spominja na protagonista franšize Hitri in drzni. Odločitev, ali je bila takšna izbira zgolj (ne)srečno naključje ali so ustvarjalci namerno želeli posnemati eno izmed največjih dirkaških filmskih franšiz, bomo raje prepustili gledalcem.  

Novi izdelek bo tako s svojimi stereotipnimi liki (in zvezami med njimi), nedomiselnim humorjem in brez nadgradnje dirkaških scen težko konkuriral Hitrim in drznim ter ostalim posameznim filmom dirkaškega žanra, ki v zadnjih časih prihajajo v kinematografe (Voznik (Baby Driver, 2017), Avtomobili 3 (Cars 3, 2017)). 

Peugeot Taxi 5 Taksi 5

Pozor: Naslednji odstavek vsebuje kvarilnike.

Kaj za vraga so francoski ustvarjalci razmišljali pred uvedbo Taxijevega naslednika pa tudi ni najbolj jasno. Največje razočaranje gotovo prinese zaključni prizor, ko po izgubi legendarnega taksija njegovo mesto zasede nova zverina. Povsem logično je bilo, da so ustvarjalci francoskega filma do sedaj za paradnega konja izbrali vozilo francoskega porekla in Peugeot je bil povsem korektna izbira. Očitno pa je, da so šli v lovu na denar tokrat malce predaleč. Naslednik legendarnega taksija je po novem namreč bel predstavnik nemške proizvodnje, novi taxi prihaja iz tovarne Mercedes-Benz. 

O avtorju

Nik Rus
Copy Writer

Človek tisočerih zanimanj in interesnih dejavnosti, ki si v svojem življenju z veseljem ogleda tudi kakšen film. Zaslug za veselje do pisanja pa ne pripisujem svoji srednješolski profesorici slovenščine.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x