Ogledano: Ta nora 80a (2016)
Metacritic.com8.3
Imdb.com7.4
Rottentomatoes.com8.8
Filmstart.si7.5
Pozitivno
  • vzdušje osemdesetih
  • zanimiva druščina
  • odlična glasbena podlaga
Negativno
  • pomanjkanje dramskih momentov
  • preveč idealiziran svet
8Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
8.0

B1_Everybody-Wants-Some_SLO
Naslov: 
Ta nora 80a (Everybody Wants Some!!)
Premiera:
 8. 6. 2016 (Slovenija)
Žanr:
 komedija
Država: 
ZDA
Igrajo: 
Blake Jenner, Tyler Hoechlin, Ryan Guzman, Glen Powell
Režija: 
Richard Linklater


OPIS:

Jake (Blake Jenner) je mladi igralec baseballa, ki se odpravi na fakulteto, da bi se pridružil tamkajšnji slavni ekipi. Tam spozna pisano druščino soigralcev, s katerimi se poda na vrtiljak brhkih deklet, neprespanih noči, norih žurov in zabavnega druženja ter se mimogrede še zaljubi.


FILMSTART. RECENZIJA:

Lenarjenje, pitje piva, kajenje trave, celonočno žuranje, dialogi o baseballu in ženskah. Recept za film, ki ga z manjšimi popravki vidimo v mnogih “žurerskih” komedijah Hollywooda. Seveda se te ne pojavijo v rokah pravih filmarjev, kakršen je Richard Linklater. Podobne scene se je leta 1993 lotil že s klasiko Zadeti in zmedeni (Dazed and Confused), ki je v stratosfero izstrelila Matthewa McCounagheya. Več kot dvajset let kasneje je 55-letnik ustvaril nekakšno duhovno nadaljevanje tega filma in obenem tudi nadaljeval tam, kjer je s svojim zadnjim filmom Fantovska leta (Boyhood) končal. Na “faksu”.

Beseda, s katero bi lahko opisali Ta nora 80a, bi bila lahko naravno. Okolje osemdesetih, kostumografija, vzdušje, liki. Prav vse izpade kot da smo se ravnokar pojavili v – resda malce pretirani izvedbi – osemdesetih. Oprava in vedenje glavnih igralcev bi lahko kaj kmalu mejila na parodijo, toda v kontekstu filma je to daleč od tega. K vzdušju neverjetno pripomore odlična glasbena podlaga, ki pa je že kar stalnica Linklaterjevih filmov, saj ima režiser res odličen občutek kako ujeti določeno obdobje; to je bila seveda tudi ena glavnih odlik Fantovskih let. Ta nora 80a je od slednjega veliko bolj igriv in lahko bi rekli “filmski”. Pri obeh je tema trenutek, v katerem živimo, toda Ta Nora 80a ponudijo veliko bolj razburljive in filmske trenutke, ki smo jih pri zadnjem Linklaterjevem filmu pogrešali. Kar je zanimivo, saj tu, za razliko od dvanajsletnega vpogleda v življenje osrednjega lika, gledamo kroniko prvih treh dni na fakulteti.

DSC_9511.NEF

V ospredju imamo tipično srednješolsko ekipo baseballa, polno raznolikih značajev in slogov. Njihovo žurersko življenje nas popelje skozi mnoge sloge osemdesetih, od disco-pop scene pa vse do “kmetavzarskih” zabav. Še najšibkejši med liki je Blake Jenner, ki na trenutke izpade precej medlo, zato pa v njegovi družbi najdemo mnoge posebneže, med katerimi izstopata predvsem igralca Tyler Hoechlin kot McReynolds in Glen Powell v vlogi Finnegana. Fascinantno je tudi, da igralsko ekipo sestavljajo povečini anonimneži, zato bo zanimivo videti, kdo vse bo šel po poti McCounagheya in Afflecka, ki sta bila del na začetku omenjenih Zadetih in zmedenih.

Linklaterjev slog temelji predvsem na naravni kemiji, ki jo kronajo mnogi improvizirani prizori, medtem ko režiser v svoje scenarije zelo rad dodaja tudi občasne filozofske in bolj intelektualne pogovore. Na trenutke to izpade malce vsiljeno, toda tudi sami se lahko spomnimo kakšnih lastnih debat v malce opitem stanju. Teksačanova osemdeseta so v določeni meri idealizirana, saj v kampusu kar mrgoli postavnih žensk in se življenje zdi brezskrbno. Toda še vedno je moteče dejstvo, da sodeč po tem filmu, v osemdesetih psihofizično stanje, ki mu po domače rečemo maček, še ni obstajalo. Kot je v režiserjevi navadi, se nekateri prizori zdijo malce odvečni oz. trajajo predolgo in niso tako učinkoviti kot mnogi drugi.

Ta nora 80a je film, v katerem se ne zgodi skorajda nič, a je ob koncu še vedno lepo zaokrožena celota, ki privabi nasmešek na obraz. V njem lahko vidimo mnoge talentirane potencialne zvezdnike, ki jih spremlja odlična glasbena podlaga. Dvourna izkušnja ponudi totalen odklop, toda v drugačnem, inteligentnejšem slogu, kot večina plehkih hollywoodskih komedij.

DSC_0961.NEF

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x