Ogledano: Švic (2020)
Metacritic.com0
Imdb.com6.8
Rottentomatoes.com10
Filmstart.si5
Pozitivno
  • moderna zasnova
Negativno
  • po solidni prvi tretjini film povsem izgubi rdečo nit
7.3Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

Naslov: Švic (Pot)
Premiera: 11. 11. 2020
Žanr: drama
Država: Poljska, Švedska
Igrajo: Magdalena Kolesnik, Julian Swiezewski, Aleksandra Konieczna, Zbigniew Zamachowski, Tomasz Orpinski
Režija: Magnus Von Horn


OPIS:

Sylwia je tridesetletna fitnes motivatorka iz Varšave, ki je zaslovela s svojimi objavami na družbenih omrežjih. Športnica vsak dan trdo dela, da bi svoje telo ohranila v čim boljši formi, obenem pa poskuša navdihniti na tisoče drugih, da bi stopili na isto pot. Ko nekega dne na Instagramu objavi zapis, v katerem prizna, da se počuti osamljeno, se pred njenim stanovanjem pojavi zalezovalec.


FILMSTART. RECENZIJA:

Biti influenser je gotovo eno izmed potencialno najbolj donosnih delovnih mest, ki jih je ustvarilo 21. stoletje. A hudič je v podrobnostih. Za to, da lahko navdihuješ množice in na družabnih omrežjih reklamiraš pomembne blagovne znamke, si je najprej potrebno ustvariti ime (slavne sestre iz ZDA izvzete). In to včasih, ne boste verjeli, niti ni tako zelo lahko. Razvpit slovenski pevec, katerega ime asociira na damjaka, priimek pa na murko (“Ime rože”!?), je pred več kot desetletjem izjavil, da se je težje, kot povzpeti na vrh, tam tudi obdržati. Kot nas uči Švic, življenje vplivnice sploh ni tako enostavno, še manj srečno. Lepa Sylvia je fitness ikona iz naslovnice, ki pa je cele dneve podvržena naporni telesni vadbi, promocijskim nastopom in ne preveč okusni dieti, stalno snema sporočila za družabna omrežja, v zasebnem življenju pa ji poleg psička srca – še manj pa postelje – ne greje nihče. Z mamo imata nekoliko odtujen odnos, zdi se, da je ljubosumna na njenega novega partnerja, da bo mera polna, pa se pred njenim stanovanjem pojavi še čudak, za katerega se zdi, da jo zalezuje. Ćuti i smeškaj se naenkrat ni več opcija.

Glavna vloga je pripadla poljski igralki Magdaleni Koleśnik. Uvodna scena daje slutiti, da bo njena Sylvia v resnici arogantna zvezdnica, katera svoj pravi obraz pokaže takoj, ko je žarometi več ne obsvetljujejo, pa se izkaže, da gre vseeno za čisto simpatično, celo po duši dobro dekle iz poljske prestolnice. Živi v modernem stanovanjskem kompleksu, medtem ko njena mati prebiva v socialističnem bloku na obrobju mesta. In ravno takrat, ko jo sklene obiskati, se film po solidni prvi tretjini prevesi v nekaj, za kar se gledalec sprašuje, če ima pravi smisel. Predstavitev lika, igra Koleśnikove in prihod ekshibicionista postavijo krasno zasnovo za nadaljevanje, ki pa nikakor ne uspe obdržati rdeče niti in se razplete izven pričakovanj. Razkritje najverjetnejše identitete obnorelega oboževalca ne zaokroži že tako plitvo zarisanega dramaturškega loka, filmu pa umanjka t.i. Game of Thrones moment, kateremu smo najbližje v času pretepa na parkirišču.

Mitja Okorn je bil prejšnje leto očitno preveč zaposlen s snemanjem celotnega življenja (Life in a Year bo gotovo njegov Vse za ljubezen, a o Vinterbergu že prav kmalu) tam onkraj Atlantika, da bi švical še s Poljaki, tako da je skupne vajeti režije in scenarija za 40 milijonski trg držal švedski umetnik mlajše generacije, Magnus von Horn. Njemu in ekipi je treba priznati nekaj dobrih posnetkov, predvsem pa ga nagraditi za tematiko, saj prav dosti filmov o (surovem) življenju vplivnežev tudi s strani holivudarjev do zdaj nismo bili deležni. Morda mu je zameriti premalo vnetno eksperimentiranje, denimo v smislu trilerja Iskanje, saj bi prav lahko vsaj delčke dogajanja spremljali denimo skozi kamero Sylvijinega pametnega telefona.

Dandanes se veliko ljudi znajde v brezupu, saj se jim dozdeva, da imajo vsi okoli njih srečno in polno življenje, ki ga vestno dokumentirajo na družabnih omrežjih. Švic nas uči, da se kritično motijo. Kako dolgo sploh traja nasmeh na sliki iz Instagrama? Fiziki bi rekli, da nima trajanja, saj predstavlja zgolj točko na premici časa. Filozofi bi se nadalje utegnili spraševati, če je sploh kadarkoli obstajal. Pa vendar je bil nekdo v tistem trenutku verjetno srečen. A trenutek mine, slika pa ostane. Če bi Švic dodali na seznam “filmske značke”, šolniki ne bi dosti zgrešili.

O avtorju

Copy Editor & Copy Writer

Obožujem dobre filme. O njih zelo rad debatiram, zato se me je v bolj "laičnih" krogih prijel sloves filmskega poznavalca in filmofila. Prijatelji me radi vprašajo, kateri film jim priporočam. Zaradi omenjenega in zaradi dejstva, da pisanje spodbuja razmišljanje, sem se pridružil ekipi Filmstart. Ko ne gledam filmov, sem sicer sveže pečeni zdravnik, ker pa ta poklic za razliko od filma domišljiji ne pušča ravno odprte poti, je projekt Filmstart zame toliko bolj dobrodošel.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x