Ogledano: Stotnik Amerika: Zimski vojak (2014)
METACRITIC.COM7
IMDB.COM7.8
ROTTENTOMATOES.COM8.9
FILMSTART.SI8.8
POZITIVNO
  • predstava vseh igralcev
  • zanimiva zgodba z relevantno tematiko
  • vpliv na Marvelov filmski svet
NEGATIVNO
  • nekaj nesmislov
  • kje so ostali Maščevalci?
8.1Skupna ocena
Ocena bralcev: (9 Votes)
8.0

MV5BMzA2NDkwODAwM15BMl5BanBnXkFtZTgwODk5MTgzMTE@._V1_SY317_CR1,0,214,317_AL_Naslov: Stotnik Amerika: Zimski vojak (Captain America: Winter Soldier)     
Premiera:
3.4.2014 (Slovenija)
Žanr:
superherojski, akcija, triler
Država:
ZDA
Igrajo: 
Chris Evans, Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson, Robert Redford, Anthony Mackie, Cobie Smulders
Režija:
Anthony Russo, Joe Russo


OPIS:

Vojak in Maščevalec Steve Rogers zdaj dela za organizacijo O.B.O.D. skupaj z neustrašno Črno vdovo. Vendar, Stotnik Amerika ima težave s prigajanjem v novem svetu ki ni več tako črno-bel, kot ga je bil včasih vajen. Kmalu skupaj s Črno vdovo in novim prijateljem “Sokolom” odkrije zaroto globalnih rasežnosti, ki vključuje tudi pojav znanca iz pretklosti.


FILMSTART. RECENZIJA:

Pri recenziji prvega filma o Stotniku Ameriki sem napisal, da je film bolj ali manj “filler” in preveč patriotski, da bi ga lahko jemali resno. Stotnik Amerika: Zimski vojak je popolnoma drugačen film od predhodnika in je zagotovo eden izmed najboljših superherojskih filmov, ki jih je Marvel do zdaj naredil.

Dogajanje filma je postavljeno malo po dogodkih iz filma Maščevalci in Steve Rogers se še zmeraj poskuša prilagajati 21. stoletju. Če citiram Umri pokončno 4.0 je Stotnik analogna ura v digitalnem svetu. Njegov črno-bel pogled na svet je bil že v času druge svetovne vojne preveč idealističen, zdaj je pa preprosto zastarel. Ravno ta karakteristika tega superheroja ga naredi ranljivega in zaradi tega, tudi zelo zanimivega. To je morda najboljši film Chrisa Evansa do sedaj in menim, da bo gledalcem spremenil mnenje, ki so ga do sedaj imeli o Stotniku.

"Marvel's Captain America: The Winter Soldier" L to R: Black Widow/Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) & Captain America/Steve Rogers (Chris Evans) Ph: Zade Rosenthal © 2014 Marvel. All Rights Reserved.

Podporni igralci tudi ne razočarajo. Scarlett Johansson se ponovno vrača, kot Maščevalka in O.B.O.D. (S.H.I.E.L.D.) agentka Natasha “Črna vdova” Romanoff, ki ni več tu samo, da zelo dobro izgleda (čeprav res dobro izgleda). Končno dobimo boljši vpogled v njen zelo zapleteni lik, kar sem pogrešal v prejšnjih filmih. Igralec Anthony Mackie je novinec v Marvelovem filmskem svetu in igra Sama Wilsona, ki ga stripovski navdušenci poznajo kot Falcona. Wilson je zelo zabaven lik in skupaj s Stotnikom in Črno vdovo ima zelo dobre akcijske sekvence. Samuel L. Jackson se vrača kot direktor Nick Fury in tudi ta lik dobi nove dimenzije v filmu.

Marvel se je tokrat potrudil pri antagonistih. Robert Redford je vrhunski igralec in bi lahko v spanju vse igralce zasenčil. Njegov lik je zelo machiavelističen, saj verjame v ravnotežje in red na svetu, ki se ga pa mora uresničiti za vsako ceno, tudi če to pomeni smrt več milijonov ljudi. Je lik čigar motivacijo in cilj na nek način lahko razumemo. Kljub temu so metode, ki jih uporabi nesprejemljive in želimo, da Stotnik s svojo ekipo premaga svojega nasprotnika. Ena izmed metod, s katerim Redfordov lik Alexander Pierce poskuša doseči svetovni red, je uporaba titularnega Zimskega vojaka. Zimski vojak je enako močan, kot Rogers, vendar je neusmiljen in izgleda da ga nič ne more ustaviti. Je eden izmed bolj zastrašujočih likov v Marvelovem filmskem svetu in nemudoma se gledalčeva pozornost obrne na njega.

winter-soldier-3

Stotnik Amerika: Zimski vojak je daleč stran od tega, da bi bil patriotski. Film se posveča resnim vprašanjem, ki so v današnji digitalni dobi še kako relevantna. Vprašanje varnosti proti svobodi je zelo aktualno v post 9/11 svetu (v ZDA še toliko bolj) in film se ne boji soočiti se s to tematiko. Tako Stotnik Amerika: Zimski vojak dobi elemente političnega trilerja, kar je nekaj česar nisem pričakoval od Marvelovih filmov. Film ima tudi zelo velik vpliv na Marvelov filmski svet (ogromen vpliv ima tudi na serijo Agents of Shield) in sigurno se bodo posledice čutile tudi v Maščevalci: Ultronova doba.

Če me je kaj zmotilo med gledanjem filma je to, da veliko prizorov nimajo smisla. Večkrat sem se držal za glavo in se vprašal, kako je to mogoče. To je nekaj, kar je treba prežvečti med gledanjem filma. Hkrati sem se spraševal tudi kje so ostali Maščevalci. Res je, Črna vdova je v filmu, vendar z lahkoto bi lahko vključili tudi Hawkeya, ki je hkrati del OBOD-a ter Maščevalcev. To kritiko, bi morda lahko uporabil tudi pri nekaterih drugih recenzijah, vendar tukaj ta pomankljivost res izstopa. Upam, da bo Marvel v prihodnjih filmih našel način kako vključiti še nekaj članov Maščevalcev izven istoimenskih filmov.

2014 je Marvel ustvaril kar dva odlična filma. Marvelovi filmi po prvih Maščevalcih so bili zelo povprečni, vendar Stotnik Amerika: Zimski vojak je daleč od tega. To je film, ki presega žanr superherojski filmov in ga lahko gledamo že, kot zelo dober politični triler. Film se dotakne resnih vsebin, ki tičejo vseh nas. Brata Russo, režiserja filma, sta presenetila vse in menim, da bosta njuna naslednja projekta- Stotnik Amerika: Državljanska vojna ter tretji film o Maščevalcih v dobrih rokah.

captainamericaimagestill38

Subscribe
Obvesti me
guest
1 Komentar
najstarejše
novo najbolj všečkano
trackback

[…] Zasedbi so se pridružili še Samuel L. Jackson (Django brez okovov, Kingsman: Tajna služba, Stotnik Amerika: Zimski vojak), Djimon Hounsou (Krvavi diamant, Gladiator) ter John Hurt (Harry Potter franšiza). Film bo […]

1
0
()
x