Ogledano: Steve Jobs (2015)
Metacritic.com8.2
Imdb.com7.7
Rottentomatoes.com8.5
Filmstart.si8.6
Pozitivno
  • Izjemne igralske predstave
  • Vrhunski dialogi
  • Netipična biografija
Negativno
  • "humaniziranje" Jobsa ob samem koncu
8.3Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0


steve-jobs-movie-poster-800px-800x1259
Naslov:
 Steve Jobs
Premiera: 19.11.2015 (Cineplexx, Kolosej, Kino Bežigrad)
Žanr: drama, biografija
Država: ZDA
Igrajo: Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen, Jeff Daniels
Režija: Danny Boyle


OPIS:

Biografija ene najbolj kontroverznih oseb našega časa, ustanovitelja in kasneje generalnega direktorja podjetja Apple, Steva Jobsa (Michael Fassbender). Zgodba je postavljena v ozadje treh ključnih predstavitev v Jobsovi karieri ter se osredotoča na razmerja z vodjo marketinga Joanno Hoffman (Kate Winslet), soustanoviteljem Appla Steve “Wozom” Wozniakom (Seth Rogen), nadrejenim Johnom Sculleyem (Jeff Daniels) in odtujeno hčerko Liso.


FILMSTART. RECENZIJA:

O Stevu Jobsu si mislite, kar si hočete, toda njegova zgodba že na prvi pogled ponuja ogromno materiala za različne filmske adaptacije. Veliki studii so se takoj po njegovi smrti zagnali v boj za pravice in pri Sonyju so najeli enega najboljših scenaristov, Aarona Sorkina, da adaptira biografijo Walterja Isaacsona. Sicer se je projekt po nekaj zapletih premaknil k Universalu, toda kljub temu jim je uspelo pritegniti ene izmed največjih imen filmske industrije.

Glavne temelje filma je postavil že omenjeni Aaron Sorkin, ki je na papir spravil zelo zanimivo idejo, kako opisati večino Jobsovega življenja skozi tri dogodke. Ni naključje, da je izbral zakulisja predstavitev izdelkov, saj večina ljudi Jobsa pozna predvsem po le-teh. In ravno tu se skriva največja metafora, saj gledalcu ponudi izjemno zanimivo ozadje za vsem šovom in ravno tako tudi secira Jobsa, skritega za masko, ki jo je nosil na velikih odrih. Hitri, besedno bogati in ostri dialogi med hojo po hodnikih so scenaristov zaščitni znak in v tem filmu pridejo še bolj do izraza.

 Steve Jobs

Scenarij tudi zelo dobro podkrepi sama režija Dannyja Boyla (Trainspotting, Revni milijonar), enega najbolj raznovrstnih režiserjev zadnjih dvajsetih let. Vsi trije akti so posneti drugače, tako imamo dogajanje iz leta 1984 na 16mm traku, leto 1988 na 35mm-ih, medtem ko je zadnja tretjina, ki se dogaja leta 1998, posneta digitalno. Ta odločitev zelo dobro poudari avtentičnost časa in prostora v katerem se film dogaja in spremlja tehnologijo, ki je ena izmed tem filma. Sicer je Steve Jobs film, v katerem Boyla občutimo še najmanj, za razliko od nekaterih njegovih predhodnih del, toda še vedno se v nekaterih prizorih, predvsem med prehodi med obdobji, zelo začuti njegova prisotnost.

Film odlikuje tudi odlična igralska zasedba, na čelu katere je izjemni Michael Fassbender (Možje X: Prvi razred, 12 let suženj), ki opravi svoje delo najboljše v dosedanji karieri. Marsikdo je povzdignil obrvi, ko je izvedel, da bo 38-letni irsko-nemški igralec upodobil Applovega guruja, toda igralec se je odrezal fantastično. Pri njegovi predstavi najbolj fascinira to, da je ob vsem tem dialogu in opazkah, ki jih podeli tekom filma, njegova predstava še vedno dokaj subtilna in se igralec ne zateka k pretiravanju. Tudi podporna zasedba se odreže odlično. V vlogi Jobsove asistentke blesti Kate Winslet (Titanik, Bralec), ki zopet dokaže, da je ena najboljših igralk. Tudi Jeff Daniels (Marsovec, Butec in butec), za katerega so letos kot kaže rezervirane vloge direktorjev, je zelo dober, kot tudi Seth Rogen (Napumpana, Konec je tu), ki je presenetil s svojo najboljšo dramsko vlogo v karieri. Kot “Woz” je bil izredno simpatičen in se na trenutke marsikomu tudi zasmilil. Pohvaliti velja tudi vse tri igralke, katere so v različnih obdobjih upodabljale Jobsovo hčerko Liso.

Steve Jobs

Če se je v preteklosti eden od Applovih sloganov glasil “Misli drugače« (angl. »Think different”), potem lahko to rečemo tudi za ekipo, ki je ustvarjala film. Kot že rečeno, to ni klasična biografija, v kateri bi osrednjega junaka spremljali od zibelke do groba, temveč nekakšna karakterna študija, ki se osredotoča na nekaj ključnih odnosov iz Jobsovega življenja. Kar je po eni strani izjemno inovativno in prebrisano, pa je na drugi strani tudi manjša pomanjkljivost filma, saj se nekateri prizori ob koncu že kar malce ponavljajo. To je tudi posledica manjšega števila likov in zato je film morda malce manj gledljiv, kot odlično Socialno omrežje (The Social Network), ravno tako izpod peresa scenarista Aarona Sorkina. Ob koncu tudi zmoti počlovečenje Jobsa, toda to niti ni tako presenetljivo, saj gre vseeno za ameriški film in je prisotna določena mera pristranskosti.

Steve Jobs je tako izjemno neobičajna biografija, katere jedro so izjemni dialogi ter odlično igranje. Film je prava poslastica za gledalce že zaradi izjemne predstave Michaela Fassbenderja, ki je letos v odlični formi in bo, tako kot sam film, zagotovo kotiral visoko tudi na naslednji podelitvi oskarjev. Izdelek Jobsa ne poizkuša idealizirati ali obsojati ter tako interpretacijo prepusti gledalcu. Naloga je opravljena z odliko in sedaj se lahko Hollywood za vsaj nekaj časa sedaj odvrne od Jobsa. Morda pa dobimo čez kakšno leto še Stevena Paula Jobsa…

STEVE JOBS_Michael Fassbender

*Foto: Karantanija cinemas

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

2
Pošlji komentar

avatar
2
0
0
 
0
Kadrovske spremembe pri novem Osmem potniku – Filmstart(Francova) Soba čedalje bolj zasedena – FILMSTART.
  Subscribe  
novo najstarejše najbolj všečkano
Obvesti me
trackback
(Francova) Soba čedalje bolj zasedena – FILMSTART.

[…] Josha Hutchersona (franšiza Igre lakote), Zaca Efrona (Sosedje) in kajpak tudi Setha Rogena (Steve Jobs, Ubijalski intervju). Tako bomo lahko videli kar nekaj ponovnih snidenj saj so mlajši Franco, […]

trackback
Kadrovske spremembe pri novem Osmem potniku – Filmstart

[…] je tako v filmu ne bomo videli. Glavna vloga bo tako zaupana Katherine Waterstone (Inherent Vice, Steve Jobs), ki bo stopila v čevlje povsem novega lika. Od starih obrazov bomo videli le povratek Michaela […]