Ogledano: Starec in pištola (2018)
Metacritic.com8
Imdb.com7.2
Rottentomatoes.com9.1
Filmstart.si8.4
Pozitivno
  • zvest prikaz resničnih dogodkov
  • tematizacija starosti na sproščen način
  • odličen Robert Redford
8.2Skupna ocena
Ocena bralcev: (2 Votes)
7.7

Naslov: Starec in pištola (The Old Man & the Gun) 
Premiera: 1. januar 2019
Žanr: komedija, kriminalka, drama
Država: ZDA
Igrajo: Robert Redford, Casey Affleck, Sissy Spacek, Danny Glover
Režija: David Lowery


OPIS:

Forrest Tucker (Robert Redford) je uglajen ostareli ropar, ki se svojega »poklica« še vedno ni naveličal. Ravno nasprotno, sredi osemdesetih skupaj z ekipo pridno ropa ameriške banke, dokler mu na sled ne pride detektiv John Hunt (Casey Affleck). Lov pa ogrozi tudi razvijajoči se odnos med Forrestom in karizmatično Jewel (Sissy Spacek).


FILMSTART. RECENZIJA:

Ko se detektiv Robert Hunt, ogorčen nad tem, da je Forrest Tucker banko oropal pred njegovim nosom, priduša, da ga je nujno treba uloviti, se mu FBI agenti samo posmehnejo. Ne zanimajo jih neškodljivi ostareli roparji, sploh tisti anonimni, Tuckerja stlačijo pod oznako »Dillinger in njemu podobni« in zadevo pozabijo. Ironično pa je ravno ta odnos resničnega Tuckerja prignal do vedno novih podvigov, saj je hotel izplavati iz povprečja in postati eden izmed legendarnih roparjev svojega časa. V devetdesetih letih je skušal filmski scenarij o lastnem življenju celo spraviti do Clinta Eastwooda, ker pa mu to ni uspelo, je ropal še naprej. Zato bi bil verjetno vzhičen, da ga je v svoji verjetno zadnji vlogi v karieri upodobil legendarni Robert Redford, ki je sicer malo starejši od resničnega Tuckerja, vendar enako šarmanten in eleganten.

Velika večina filmov posnetih »po resničnih dogodkih« je močno prikrojenih, Starec in pištola pa je originalu res zvest. Verjetno tudi zato, ker se Tuckerjeva biografija bere kot seznam neverjetnih dejstev; iz zapora je pobegnil kar osemnajstkrat, enkrat celo iz San Quentina, imel je tri žene, pa nobena ni vedela, s čim se ukvarja, skozi dolgo roparsko kariero je uspel ukrasti več milijonov dolarjev. Še najbolj presenetljivo pa je, da denarja kasneje sploh ni potreboval, a je še vedno kradel, saj je bil to njegov smisel življenja. Redford je s svojo umirjeno prezenco popoln za vlogo, nič čudnega ni, da gledalce takoj pridobi na svojo stran – v primerjavi z ostalimi pohlepnimi in brezobzirnimi kriminalci gre za omikanega gospoda v obleki, ki lepo prosi, naj mu torbo napolnijo z denarjem.

Zelo premišljeno je tematizirana tudi starost, saj Tuckerjevo zločinsko ekipo policija podcenjuje, češ koliko škode pa sploh lahko naredijo, tabloidi pa jim nadenejo ime Tolpa v letih (The Over-the-Hill Gang). Tudi dinamika odnosa med Forrestom in Jewel je prikazana skozi staranje, ko se oba sprašujeta, kaj je v življenju res pomembno. Nežna kemija med njima je res pristna, vedno odlična Sissy Spacek pa v kratkem času ustvari kompleksen in zelo priljuden lik. To bi bilo težko reči za Affleckovega detektiva, ki je nekako dolgočasen in naveličan, čeprav nas hoče scenarij prepričati, da je vzhičen nad lovom. Hunt vse preveč spominja na prav tako apatičnega očeta iz filma Manchester by the Sea. Dejanska preiskava čisto zbledi, saj navijamo za Forresta, sploh ko v prisrčni montaži vidimo prav vse njegove pobege iz zaporov.

Zaradi značaja roparja je tudi film, katerega opis se bere kot klasična kriminalka, bolj humoren in sproščen, tako da bi ga lahko uvrstili med kriminalne komedije, vendar pa je hkrati tudi premislek o staranju in naših odločitvah, zato je močno usidran tudi v dramo, ki pa nas ne zamori. Dejansko gre za simpatičen portret nenavadnega kriminalca, ki je imel pištolo vedno s seboj (zato tudi takšen naslov), a ni iz nje izstrelil niti enega naboja, ker je bilo nasilje zanj prvi znak amaterstva. Ravno prav zabaven in odštekan film, ki pokaže, da so lahko tudi roparji uglajeni.

O avtorju

Objavljam literarne kritike v nekaterih večjih slovenskih medijih, kot so Literatura, radio ARS, Airbeletrina, Mentor, Trubarjeva hiša literature in Koridor – križišča umetnosti. Magistrirala sem na temo slovaške ženske poezije zadnjih desetletij, trenutno sem doktorska študentka literarnih ved.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x