Ogledano: Srečni Lazzaro (2018)
Metacritic.com8.2
Imdb.com7.5
Rottentomatoes.com9.2
Filmstart.si10
Pozitivno
  • biblična simbolika
  • Adriano Tardiolo
8.7Skupna ocena
Ocena bralcev: (2 Votes)
4.5

Naslov: Srečni Lazzaro (Lazzaro Felice)Lazzaro felice Poster
Premiera: 31. maj 2018
Žanr: drama
Država: Italija, Švica, Francija, Nemčija
Igrajo: Adriano Tardiolo, Luca Chikovani, Tommaso Ragno
Režija: Alice Rohrwacher


OPIS:

Lazzaro je dober sin, dober kmet in dober prijatelj. Ko v njegovo vas pride razvajeni in provokativni Tancredi, se Lazzarovo življenje spremeni. Ali bi bilo bolje, če Lazzaro in njegova družina ne bi nikoli izvedeli, da obstaja še življenje zunaj njihove vasi? Film je adaptacija dveh bibličnih parabol.


FILMSTART. RECENZIJA:

Letošnji nagrajenec za najboljši scenarij v Cannesu je dramaturška mojstrovina italijanske režiserke in scenaristke Alice Rohrwacher Srečni Lazzaro (Lazzaro Felice). Že res, da film vsebuje motive religioznosti ‒ cerkev, svetnika, suženjstvo,  a je Srečni Lazzaro v bistvu brezžanrski, neopredeljiv, neujemljiv iz vidika predalčkanja filmov v psihološke, socialne ali politične drame.

Adriano Tardiolo je nadpovrečno nadarjen naturšček, ki interpretira Lazzara na ganljiv in neposreden način spričo svojega zasteklenelega pogleda in nerodne drže. Še en odličen naturšček, ki igra razvajenega Tancredija, je Luca Chikovani, čigar vlogo nadaljuje profesionalec Tommaso Ragno kot Tancredi čez nekaj let. Pomenljiva je še vloga Antonije, ki jo igra sestra režiserke, Alba Rohrwacher (Čudesa).

Rezultat iskanja slik za lazzaro felice

Zaplet se začenja s prihodom Tancredija, človek se za hip spomni Oskarjevega nagrajenca Pokliči me po svojem imenu (Call Me by Your Name, Luca Guadagnino, 2017), saj se zdi, da bi se mlada fanta lahko zaljubila, pa se ne. Priznam, da je to nekoliko neprimerna primerjava ‒ nedolžnost junakov Alice Rohrwacher je primerljiva le s čistostjo in elokventnostjo junakov Akija Kaurismäkija (Le Havre).

Struktura filma je struktura biblične parabole, le da je tokrat motiv brezpogojne krščanske ljubezni do bližnjega zastavljen v okvir kritike sodobne družbe. Lazzaro iz Biblije je v slovenščini Sveti Lazar, zadnji človek, ki ga je Jezus obudil od mrtvih, kar je bistveno za interpretacijo filma. (Dejansko obstaja še en Lazar, in sicer berač, ki umre istočasno s premožnim, posvetnim človekom, a se njuni sreči obrneta v posmrtnem življenju.) Če je Lazzaro zadnji človek, ki ga bo Jezus rešil smrti, film zastavlja vprašanje, če bo enako milost pokazala tudi množica revežev. Naj še enkrat poudarim, da ne gre za religiozen film, saj bi v tem primeru lahko bila prisotna nostalgija do starodavnih časov čiste, krščanske ljubezni, česar ne najdemo v filmu. Film je strogo osredotočen na sodobnost oziroma kritiko le-te.

Rezultat iskanja slik za lazzaro felice

Simbolizem Srečnega Lazzara ne izvira iz režije, ampak iz dramaturgije. V določenih primerih je to tanka meja, kot je recimo scena, v kateri se Lazzaro in Tancredi sprehajata po jami, ki jo Tancredi primerja s kraterjem na mesecu. V filmu se mesec neposredno pojavlja na začetku in proti koncu filma ter je simbol posmrtnega življenja, antiteza sonca. Rohrwacher posveča mesecu dva totala nočnega neba, in je sicer pomenljivo, da na nebu tokrat ni zvezd.

Naj kot post scriptum dodam, da Srečni Lazzaro spominja tudi na svobodno ekranizacijo oziroma nadaljevanje pogovora iz romana Dostojevskega Bratje Karamazovi. V romanu en duhovnik pravi, da, če bi Jezus prišel dol z nebes v današnjih časih, in, četudi bi ljudstvo vedelo, da je zares Jezus, nikomur ne bi bilo mar. Lazzaro je lahko druga reinkarnacija Jezusa ‒ jagnje, pastir, naivnež, dobrotnik, hkrati pa volk in razsvetljenec.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x