Ogledano: Southpaw (2015)
Metacritic.com5.7
Imdb.com7.7
Rottentomatoes.com6
Filmstart.si6.8
Pozitivno
  • Odlične igralske predstave; zlasti Gyllenhaal
  • Dobro posneti boksarski dvoboji
Negativno
  • Podpovprečen in manipulativen scenarij
  • Klišeji boksarskih filmov
6.6Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
8.1

Southpaw-Teaser-Poster
Naslov:
 Southpaw
Premiera:
24.7.2015 (ZDA)
Žanr:
 drama, šport
Država:
ZDA
Igrajo:
Jake Gyllenhaal, Rachel McAdams, Forrest Whitaker, Oona Laurence
Režija: 
Antoine Fuqua


OPIS:

Billy Hope (Jake Gyllenhaal) je boksar na kariernem vrhuncu in ima vse. Prijetno družino, bogat dom ter zavidljivo boksarsko kariero. Toda nekega dne ga tragedija povozi in ga spravi na dno. Z željo, da se vrne med najboljše in pridobi skrbništvo nad hčerko obišče trenerja Ticka Willsa (Forest Whitaker) s katerim začneta postopno pot nazaj na vrh.


FILMSTART. RECENZIJA:

Jake Gyllenhaal zadnja leta navdušuje z izjemno kvalitetnimi igralskimi predstavami in konec koncev tudi s preobrazmami v slogi Christiana Bala. Tokrat je združil moči z režiserjem Antoinom Fuquajem, ki se je na filmski zemljevid izstrelil z napetim trilerjem Dan za trening (Training Day), toda potem mu ni uspelo ponoviti ravni kvalitete le-tega, kljub nekaterim solidnim poskusom (The Equalizer, Shooter). Skupaj sta se lotila tipične boksarske drame Southpaw, ki je nastala po scenariju Kurta Sutterja (Sons of Anarchy).

Igralske predstave so nepresenetljivo izjemno dobre. Jake Gyllenhaal zopet blesti in način na katerega se je spravil v formo za vlogo boksarja je res neverjeten, saj je njegova zadnja vloga bila še kot izredno koščena pojava v lanskem Nightcrawlerju. Poleg fizikalnosti, Gyllenhaal k vlogi prinese tudi subtilnost ter trpljenje, ki ga doživlja njegov lik. Na trenutke kar malo spominja na belega Mika Tysona in brez skrbi lahko rečemo, da je to ena najboljših igralskih predstav v letošnjem letu. Gyllenhaal tako iz filma v film dokazuje, da je eden najboljših igralcev v tem trenutku in zanimivo bo videti česa se bo še lotil v prihodnosti.

Najboljše delo v zadnjih letih pa opravi oskarjevec Forest Whitaker v vlogi njegovega trenerja. Tudi on prinese v film dobro mero pristnosti in po nekaj precej bledih stranskih predstavah se je 54-letnik odlično odrezal v tem filmu. Solidna je tudi Rachel McAdams v vlogi Gyllenhaalove žene in pohvaliti velja tudi raperja 50 Centa v vlogi nekakšnega promotorja dvobojev, ki je občasnemu igralcu izredno ustrezala. Omeniti velja tudi Oono Lawrence v vlogi Hopeove hčerke, ki suvereno opravi svoje delo in niti za trenutek gledalec ni opaziti, da bi pretirano poskušala igrati.

jake-gyllenhaal-southpaw-shirtless-1

Fuqua opravi dobro delo z režijo. Najbolje se izkaže pri režiji boksarskih dvobojev, saj uporablja ogromno širokokotnih posnetkov in tudi znotraj ringa s pomočjo prvoosebnih posnetkov ustvari zelo avtentično dogajanje. Tako tudi gledelec kdaj v narekovajih dobi udarec v glavo in se jim poskuša izmikati. Tudi sam izgled filma je precej lep in realističen, toda kot že rečeno so boksarski dvoboji vizualni vrhunec filma.

Šibka točka filma je njegov scenarij. Sutter je spisal zgodbo, ki vsebuje prav vse klišeje boksarskih filmov in večinoma so tudi precej slabo oz. neprepričljivo izvedeni. Gledalec se ob mnogo situacijah sprašuje, če bi se kaj takega lahko zgodilo v realnosti. Tako film poskuša manipulirati s svojimi situacijami in dialogi, kar na trenutke izpade preveč filmsko. Dodati še velja, da je lik boksarjeve žene kar precej podoben glavnemu ženskemu liku iz Sutterjeve serije Sinovi anarhije, kar ne priča ravno o scenaristovi pretirani originalnosti. Priporočamo tudi, da si ne ogledate napovednikov, saj ti razkrijejo skoraj celoten film in njegovo zgodbo.

Southpaw je torej film, katerega velike odlike so odlično igranje ter solidna režija, toda sama zgodba ne prinese ničesar novega k žanru, kar bo film tudi malce potisnilo v pozabo. Je obvezen ogled za vse ljubitelje igralca Gyllenhaala in boksarskega žanra, toda generalno gledano ni tak dosežek kot igralčev Nightcrawler, ki je gledalcu ponudil nadvse originalno in malokrat videno zgodbo. V žanru nas letos čaka še Rockyjev “spin-off” Creed in zanimivo bo videti, kako se bo ta odrezal.

jake-gyllenhaal-in-southpaw-wallpapers

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x