Ogledano: Sosedi 2 (2016)
Metacritic.com5
Imdb.com6.4
Rottentomatoes.com6.5
Filmstart.si5.5
Pozitivno
  • Kemija med Efronom in Rogenom
  • Nekaj dobrih in pametnih šal
Negativno
  • Veliko neumnih šal
  • Pozabljivi ženski liki
  • Nejasno sporočilo filma
5.9Skupna Ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
4.0

SOSEDI 2 (Neighbors 2)Naslov: Sosedi 2 (Neighbors 2: Sorority Rising)     
Premiera:
 12. 5. 2016 (Slovenija)
Žanr:
 komedija
Država:
ZDA
Igrajo: 
Seth Rogen, Rose Byrne, Zac Efron
Režija: 
Nicholas Stoller


OPIS:

Teddy Sanders (Zac Efron) ugotovi, da so vsi njegovi prijatelji nadaljevali s svojimi življenji, medtem ko se sam še zmeraj obnaša kot študent. Srečno poročena zakonca Mac in Kelly pa pričakujeta že svojega drugega otroka in se na podlagi tega odločita za selitev in prodajo sovje hiše. Vendar tik preden lahko sklenejo pogodbo, se v soseščino naseli študentsko sestrstvo, ki jo vodi karizmatična Shelby.


FILMSTART. RECENZIJA:

Najboljši filmi so nadaljevanja in “rebooti” … ni še nikoli nihče rekel. Nekatera nadaljevanja, kot sta Osmi potnik 2 in Stotnik Amerika: Zimski vojak, na vsake toliko časa pokažejo, da lahko celo prekosijo original. Vendar na žalost za vsako dobro nadaljevanje dobimo tri slaba nadaljevanja, kot so Anchorman 2Matrica: Reloaded in Terminator 3. Sosede 2 bi lahko uvrstili nekam vmes.

sosedi 2, seth rogen, zac efron, komedija, chloe grace moretz, Rose Byrne, mclovin, 2016, stoner, Pineapple Express, Neighbors 2, recenzija

Komedije so resnično neumrljivi žanr, saj se vedno najde občinstvo zanje, ne glede na kvaliteto. Letos je izšlo že mnogo komedij (pričakujte še mnogo več) in večina so nadaljevanja. Sosedi 2 je ena izmed teh komedij in je nadaljevanje prvega filma iz leta 2014. Zakonca Mac in Kelly pričakujeta že drugega otroka in se zato odločita za nakup nove hiše. Vendar še preden lahko skleneta kupčijo, se v sosesko naseli študentsko sestrstvo pod vodstvom Shelby (Chloë Grace Moretz). Da bi lažje odgnala nove sosede, za pomoč prosita bivšega sovražnika, in sicer bivšo vodjo bratovščine Delta Psi – Teddyja.

Nekatere stvari, ki so delovale v prvem filmu, ponovno delujejo tudi tukaj. Seth Rogen in zgoraj-brez Zac Efron imata dobro kemijo in sta najbolj (morda celo edina) smešna člana zasedbe. Malo težko je sicer verjeti sprva, da Efronov lik ni niti malo odrasel, odkar je končal s študijem (če ga je?), vendar ravno to nam omogoča, da spremljamo njegov razvoj skozi celoten film. V prvem njegovem prizoru ga vidimo z bivšimi člani bratovščine in vsi so uspešni in zapustili svoje študentsko življenje. O Efronovih igralskih sposobnostih bi se dalo debatirati, vendar priznamo, da se zelo dobro odreže v komičnih filmih in tu ni nič drugače.

Neighbors 2

Nikakršnega smeha pa ne prinaša druga stran zasedbe. Chloë Grace Moretz (Kick Ass30 Rock) je sicer dobra igralka, vendar ne prinese ničesar k filmu in je zlahka nadomestljiva. Enako velja tudi za njene prijateljice v filmu, ki so boleče pozabljive in ne sežejo do kolen članom bratovščine Delta Psi iz prejšnjega filma. Nekoliko nam je žal, da niso malo bolj prikazali bivših članov bratovščine, vendar potem ne bi imeli tako veliko dobrih prizorov med Zacom Efronom ter Sethom Rogenom.

Ustvarjalci filma so tokrat zelo pritiskali na feministično noto in hoteli predstaviti Shelbyjino sestrstvo kot skupino modernih punc, ki zavračajo vse “šovinistične” vrednote, ki jih predstavljajo bratovščina Delta Psi in njim podobna študentska združenja. Hkrati pa stremijo k temu, da postanejo alternativa idealnim sestrstvom, ki jih predstavijo v samem začetku filma. Pretiravanje s tako vsebino sicer ni slabo samo po sebi, vendar težave so v neskladju s tem, kar dekleta v filmu počnejo. Efronovega Teddyja punce hitro okličejo za seksista, a v naslednjem prizoru ga že prosijo za pomoč, kjer priznajo, da ne vedo ničesar o pravem svetu in da ga potrebujejo, da jim pokaže, kako dobiti denar, da lahko plačajo za hišo. Nato imamo še prizor, kjer je Teddy že postal sovražnik sestrstva in jih poskuša zamotiti s striptizom. Čeprav so sovražniki, so bile Shelby in prijateljice nemudoma pripravljene sleči spodnje perilo za zgoraj-brez-Teddyja. Prizori, kot so ti, prikazujejo konflikt v sporočilu filma, saj nismo prepričani, ali film promovira feminizem ali se iz njega norčuje.

sosedi 2, seth rogen, zac efron, komedija, chloe grace moretz, Rose Byrne, mclovin, 2016, stoner, Pineapple Express, Neighbors 2, recenzija

Mnogo šal v filmu je res dobrih. Za šalo ali dve boste morali poznati nekaj dogodkov iz današnje pop kulture in take so nas spravile v glasen smeh (na žalost pa sva samo dva v dvorani razumela šalo).  Vendar pa mnogo šal preprosto ne deluje, saj so preveč neumne. Recimo, ko je Paula v zadnji fazi nosečnosti in počne take stvari, ki jih nosečnice po navadi ne počnejo takrat. Pravzaprav bi lahko iz filma popolnoma izrezali zakonca Jimmyja in Paulo, saj vsakič, ko sta v kadru, močno znižata kvaliteto filma. Razumemo, da so se odločili predstaviti Efronov lik kot popolnega tepca, vendar so tudi tu šli korak predaleč, ko so hoteli, da gledalci verjamemo, da Teddy ne ve, kako deluje vretje vode.

Če povzamemo, je film Sosedi 2 povprečna komedija, ki ne prinese ničesar novega k žanru. Če vam je bil prvi del všeč, ne vidimo razloga, zakaj ne bi uživali tudi ob gledanju nadaljevanja. Zac Efron in Seth Rogen imata zelo dobro kemijo, vendar sta edina v zasedbi, ki se potrudita nasmejati občinstvo. “Antagonistke” filma so pozabljive in treba je iti čez mnogo šal o bruhanju, seksu in celo menstruaciji, da najdemo kakšno dobro in zapomljivo šalo na koncu filma.

O avtorju

Christoffer Larsson

Vedno sem si želel ustvariti kakšen kanal na YouTubu, kjer bi kritiziral filme ali komentiral najnovejše filmske novice. Žal mi je strah pred kamero venomer preprečeval te sanje. Vendar mi je nekega dne Jure predstavil Filmstart in nemudoma sem bil navdušen nad idejo, da bi pisal članke za ta portal. 10 mesecev pozneje se še zmeraj mučim z vejicami, vendar mi David in Jure kljub temu dovolita opravljati to, kar sem si od nekdaj želel.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x