Ogledano: Solo: Zgodba Vojne zvezd (2018)
Metacritic.com6.2
Imdb.com7.2
Rottentomatoes.com7.1
Filmstart.si4.5
Pozitivno
  • dizajn bitij
  • manj referenc kot pri predhodniku
Negativno
  • dolgočasnost
  • robot L3
  • film le nastavek za nadaljevanja
6.3Skupna ocena
Ocena bralcev: (2 Votes)
9.0

Naslov: Solo: Zgodba Vojne zvezd (Solo: A Star Wars Story)
Premiera: 21. maj 2018 (Slovenija)
Žanr: znanstvena fantastika, pustolovščina
Država: ZDA
Igrajo: Alden Ehrenreich, Woody Harrelson, Emilia Clarke, Donald Glover
Režija: Ron Howard


OPIS: 

Tekom avanture v mračnem podzemnem svetu polnem kriminala Han Solo (Alden Ehrenreich) spozna svojega bodočega kopilota Chewbacco (Joonas Soutamo) in se sreča z Landom Calrissianom (Donald Glover) leta preden se pridruži upornikom.


FILMSTART. RECENZIJA:

Pa je prišel tudi mladi Han Solo. Drugačna reinkarnacija enega najpopularnejših likov v zgodovini, ki je takrat mladega Harrisona Forda izstrelil med nesmrtne, in kopica slabih novic s snemanja, kjer so med drugim tudi odpustili prvotna režiserja, zagotovo niso obetavni znaki. Najnovejši Disneyjevi filmi Vojne zvezd so ali navdušili ali razjezili internetno občinstvo (sam sem pri Rogue One in Poslednjem jediju ravno na nasprotnih bregovih s splošnim konsenzom) in Solo prihaja pravzaprav ob najslabšem možnem času za franšizo. Pa je v novem spin-offu mogoče zaslediti kaj mesa, ki bi zadovoljilo (pre)zahtevne oboževalce?

Najprej velja filmu podeliti nekaj pohval.  Prvo snidnje med Hanom in Chewiejem je izvedeno dodbra prebrisano in nasploh Chewbacca ne razočara tekom filma. Za spremembo smo tudi priča zgodbi manjših razsežnosti, ki ne vključuje tistih klasičnih elementov Vojne zvezd, kot so jurišniki, Sila, zračne bitke ipd., saj vojaško kolesje Imperija služi le kot ozadje. V ospredju so tako malopridneži, tatiči, morilci in podobni elementi kriminalnega podzemlja, ki se je širom galaksije razpaslo v dobi Imperija. Na papirju se to sliši fantastično in veseli, da se Vojna zvezd končno usmerja stran od obveznih epskih bitk, upornikov, jedijev in Sithov, toda kaj ko v praksi izvedba peša.

Solo: Zgodba Vojne zvezd je neizmerno dolgočasen film, ki nikoli ne prestavi v višjo prestavo in to je največja negativna kritika, ki lahko doleti franšizo kova Vojne zvezd. Z liki se težko poistovetimo, saj je vseskozi prisoten čuden občutek, da opazujemo le oponašanje veliko boljših izvedb. Alden Ehrenreich sicer opravi svoje delo korektno, toda Harrisonu Fordu ne seže do gležnjev in kot gledalec se zelo težko privadiš nanj v vlogi Hana. Tudi akcijske scene so izvedene korektno, toda ne ponudijo nikakršnih adrenalinskih presežkov. Drugi večji problem je razkritje v zaključku filma oz. razpletu, ki to sploh ni. Izkaže se, da je film pravzaprav generičen uvod v naslednji film o Hanu Solu, saj se konča brez pravega zaključka in raje pusti nastavke za potencialna nadaljevanja. Če je možno pohvaliti izostanek referenc na prvo žogo (Bobba Fett, Jabba itd.), je to le posledica tega, da mora Disney kaj privarčevati še za prihodnje dele, saj kako pa lahko sploh spišeš scenarij, če ne razvlečeš drobcev o ozadju, ki jih je navrgla originalna trilogija. Počasi se bo potrebno nehati naslanjati na originalno Lucasovo kreacijo in predstaviti kaj novega.

Kritiki sicer močno hvalijo predvsem Donalda Gloverja v vlogi Landa in Phoebe Waller-Bridge kot robotko L3. Prvi je soliden in bi bilo veliko bolj smotrno osnovati samostojni film okoli njega in ne okoli Hana, saj je Lando precej bolj nepopisan list. Na drugi strani pa globalno navdušenje nad robotko niti ni presenetljivo, saj bi se lahko imenovala kar politična-korektnost-101, saj gre za vnovičen Disneyjev poskus po propagiranju takšnih ali drugačnih progresivnih vrednot zahodnega sveta. Seveda so se morali producenti odkupiti, ker tokrat namesto multi-kulti igralske zasedbe gledamo predvsem bele glavne like (Alden, Emilia, Woody), toda vseeno bi lahko Vojni zvezd pustili eskapistične lastnosti, namesto da posiljujejo z družbeno pravičnimi roboti. Te teme naj prepustijo pristnejšim in subtilnejšim ustvarjalcem, sami pa se naj raje posvetijo plodnejšemu razvijanju svoje franšize, ki ne bo slonelo na molzenju stvari, ki so bile že ničkolikokrat videne.

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x