Ogledano: Snežak (2017)
Metacritic.com2.3
Imdb.com5.2
Rottentomatoes.com0.8
Filmstart.si6.5
Pozitivno
  • vzdušje
  • igralska zasedba
Negativno
  • slepe pege v scenariju
  • prehitro razkrit motiv
3.7Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
4.5

Naslov: Snežak (The Snowman)
Premiera: 12. 10. 2017
Žanr: kriminalka, drama, grozljivka
Država: VB, ZDA, Švedska
Igrajo: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg, J. K. Simmons, Val Kilmer
Režija: Tomas Alfredson


OPIS:

Detektiv Harry Hole (Michael Fassbinder) mora razkriti, kdo je Snežak, preden bo prepozno. Skupaj s Katrine Bratt (Rebecca Ferguson) se podata na lov in poskušata preprečiti še enega v vrsti brutalnih umorov, ki jih spodbudi padajoči sneg, odgovor pa se skriva v preteklosti.


FILMSTART. RECENZIJA:

Skandinavske kriminalke so v zadnjih letih postale pravi fenomen, pravzaprav bi lahko rekli, da spadajo v lasten podžanr. V njih je ogromno snega, hladnih značajev, brutalnih umorov, trdega humorja in še enkrat snega. Ravno zato se zdi najprimerneje, da je detektiv Harry Hole, ki ga je ustvaril norveški literarni zvezdnik Jo Nesbø, na platnu zaživel prav z adaptacijo knjige Snežak (sicer sedma po vrsti). Vseeno pa se ob ogledu ni mogoče znebiti občutka, da je filmska ekipa Snežaka brala bolj po diagonali. Nesbøjeve zveste bralce bo zmotila že angleška izgovorjava detektivovega priimka (Hole kot ang. luknja), saj je v knjigah Harry na račun priimka velikokrat predmet posmeha in nenehno pojasnjuje, da je pravilen izgovor norveški.

Če smo že pri luknjah, se zdi, da je gromozanska črna luknja vase posesala tudi nekatere dele scenarija (režiser je celo priznal, da ga niso posneli v celoti!). Tudi v primeru, da knjige ne poznate, se vam bo zdelo, da zgodba preskakuje, da se preiskava odvija spontano, brez posebnega truda, da preiskovalni preiskovalcem sledi kar same padajo v roke. To je glede na siceršnjo kompleksnost Nesbøjevih zapletov popolnoma nedopustno. Še bolj nelogična pa izpade odločitev, da je kar nekaj časa zapravljenega za lik, ki odstranjuje plesen v Harryjevem stanovanju (Alec Newman), saj bo pomemben šele v naslednjem filmu (če bo, ko bo), ki bo glede na zadnji prizor posnet po knjigi Leopard. Svetla točka filma pa je zagotovo igralska zasedba s primerno nezainteresiranim, hladnim in odtujenim Fassbinderjem na čelu. Izjemne Charlotte Gainsbourg (Rakel) se ne bi branili gledati še v kakem prizoru več, enako velja za zategnjenega J. K. Simmonsa (Arve Stop) in ekscentričnega Vala Kilmerja (Rafto).

Stieg Larsson, še en skandinavski velikan, je svojo prvo knjigo o Lisbeth Salander naslovil Moški, ki sovražijo ženske. Ravno to se odigrava v Snežaku, saj morilec vso krivdo zvali na ženske, ob umorih pa ne skriva prezira, ki ga čuti do njih – do mater, ki so se v njegovih očeh izneverile; družbi, družini, otroku. Vse to vemo zaradi čisto prvega prizora, v katerem serijskega morilca spoznamo v otroštvu. Že ob vstopu v film se tako razkrijeta morilčev motiv in zgodba za njegovo ubijalsko travmo. Nismo pri Agathi Christie, kjer bi nas zanimalo samo, kdo je bil, ampak nas prav tako močno zanima, zakaj, sploh če gre za psihotične umore brez jasnega motiva. In ta zakaj se na žalost razreši že v prvih petnajstih minutah. Se pa s tem ustvari temačno vzdušje, ki ga še stopnjujejo groteskni snežaki. Ti najprej delujejo otročje (podobno kot klovn v Kingovem Tistem), kmalu pa nas ob pogledu nanje zmrazi, saj vemo, da so povezani z nečim smrtonosnim. Ne glede na pomanjkljivosti gre za napeto kriminalko, ki se ne pretvarja, da je nekaj, kar ni, ampak zvesto sledi svojemu žanru, suvereno uvede novega filmskega detektiva in očitno že močno drži pesti za naslednji del.

O avtorju

Objavljam literarne kritike v nekaterih večjih slovenskih medijih, kot so Literatura, radio ARS, Airbeletrina, Mentor, Trubarjeva hiša literature in Koridor – križišča umetnosti. Magistrirala sem na temo slovaške ženske poezije zadnjih desetletij, trenutno sem doktorska študentka literarnih ved.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x