Ogledano: Sledi življenja (2017)
Metacritic.com5.6
Imdb.com7.1
Rottentomatoes.com6.6
Filmstart.si6.3
Pozitivno
  • prva polovica
  • vizualni aspekti
Negativno
  • ne ponudi ničesar novega
  • povprečna druga polovica
6.4Skupna ocena
Ocena bralcev: (2 Votes)
8.2


Naslov:
Sledi življenja (Life)
Premiera: 23. 3. 2017 (Slovenija)
Žanr: znanstvenofantastični triler, grozljivka
Država: ZDA
Igrajo: Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds
Režija: Daniel Espinosa


OPIS:

Skupina znanstvenikov preučuje pravkar pridobljene vzorce iz Marsa in tako naletijo na neznano obliko organizma. Slednjo preučujejo pod strogo nadzorovanimi pogoji, toda Calvin, kot bitje poimenujejo, se ekstremno hitro razvija in postane velika grožnja posadki. Tako se prične igra mačke z mišjo, v kateri se ekipi ne piše nič dobrega.


FILMSTART. RECENZIJA

Grozljivk/trilerjev, ki ponujajo podobno premiso kot Osmi potnik (Alien, Ridley Scott, 1979) je ogromno in te se segajo vse od nizko pa do visokoproračunskih filmov. Olimpu se je še najbolj približal Stvor (The Thing, John Carpenter, 1982), medtem ko so ostale reinkarnacije dokaj hitro utonile v pozabo. Konec koncev se je tudi sam Osmi potnik skozi zgodovino posluževal recikliranja prvega filma. Izdelek se tako loči od povprečja v izvedbi in domiselnosti okoli bitja, ki ogroža protagoniste. Seveda pa ne gre zameriti tudi slednjih, ki ob dobri karakterizaciji pustijo pečat in tako dvignejo še tako klišejski film.

Sledi življenja, najnovejši film režiserja Daniela Espinose, ki v preteklosti ni kdo ve kako navdušil s trilerjema Varna hiša (Safe House, 2012) in Otrok 44 (Child 44, 2015), se resda okvirja zgodbe Osmega potnika drži kot pijanec plota, toda obenem ponudi dovolj pritegne gledalca, saj ponudi suspenz in dovršene vizualne aspekte. Slednji zelo spominjajo na Gravitacijo (Gravity, Alfonso Cauron, 2013), saj je film podkrepljen s prepričljivo režijo in dobro fotografijo. Predvsem prepriča prva polovica, ki dobro stopnjuje dogajanje in postreže z nekaj inovativnimi smrtmi. Tudi grožnja v obliki nezemljana se lepo razvija in računalniški efekti, ki prikažejo bitje so realistični in dokaj sveži pri dizajnu. Nekateri vizualni aspekti se (na trenutke celo preveč) poklonijo prej omenjenemu Osmemu potniku, dokaj razgibana pa je tudi pestra igralska zasedba, ki deluje pristno.

Toda v nadaljevanju film žal preklopi na avtopilota in se zateče k preveliki predvidljivosti ter porabi vso domišljijo pri inovativnem ubijanju članov posadke. Slednje je vse premalo prebrisano, bitje pa tudi postane precej nezanimivo in gledalec je tako prepuščen že znanemu tekanju med hodniki in bežanju pred smrtonosnim ubijalskim strojem. Tudi Jake Gyllenhaal, ki v zadnjih letih navdušuje z izbiro igralskih vlog, ima tokrat žal premalo materiala s katerim bi lahko operiral, precej pozabljiva in neprepričljiva pa je tudi Rebecca Ferguson. Na srečo pa ustvarjalci na nekaterih mestih presenetijo s smerjo, v katero se film nagne, toda tekom ogleda jih je kaj lahko mogoče predvideti.

Sledi življenja je povsem soliden film, ki resda ne postreže z ničemer svežim, toda ponudi dovolj suspenza in svojega šarma, da je vreden ogleda. Scenarista Rhett Reese in Paul Wernick se žal premalo poigrata z žanrskimi klišeji, nekaj kar jima je dobro uspevalo v njunem Deadpoolu (Tim Miller, 2016), toda na srečo se na drugi strani režiser Daniel Espinosa odreže bolje, kot je bil to primer v njegovih prejšnjih dveh filmih.

 

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x