Ogledano: Sledi v snegu (2017)
Metacritic.com7.3
Imdb.com8
Rottentomatoes.com8.6
Filmstart.si8.9
Pozitivno
  • nepretenciozna družbena kritika
  • dialogi
  • realističnost
Negativno
  • nedodelani stranski liki
8.2Skupna ocena
Ocena bralcev: (11 Votes)
8.4

 

Naslov: Sledi v snegu (Wind River)
Premiera: 21. 9. 2017
Žanr: akcijski, kriminalka, drama
Država: Velika Britanija, Kanada, ZDA
Igrajo: Jeremy Renner, Elizabeth Olsen, Kelsey Asbille
Režija: Taylor Sheridan


OPIS:

Lovec Cory Lambert (Jeremy Renner) v zasneženem indijanskem rezervatu Wind River odkrije zmrznjeno truplo najstnice. Na čelu preiskave se znajde FBI agentka Jane Banner (Elizabeth Olsen), ki se skupaj s Coryjem, poznavalcem živalskih sledi, odpravi na lov za storilcem.


FILMSTART. RECENZIJA:

»Vam ni nihče sporočil, da je pomlad?« v šali dahne prezebla Jane Banner, ko jo preiskava umora pripelje v indijanski rezervat Wind River v Wyomingu. Seveda jim ni nihče nič sporočil, če z nekom komuniciraš, priznavaš njegov obstoj, in zakaj bi Američani naredili to? V bistvu je začetni pripis, da film temelji na resničnih dogodkih, bizaren; seveda temelji, pa ne nujno toliko na umoru, na izginulih indijanskih ženskah, ampak na ignoranci. A ne bi bilo lepo, če bi črno piko zgodovine že enkrat prekril ta hudičev sneg? To so tiste prave, skrivne ameriške sanje.

Ne glede na globoko ukoreninjeno družbeno kritiko (ki ostaja na visokem, včasih celo čisto simboličnem nivoju) gre v prvi vrsti za zgodbo o žalovanju. Enako kot snežna nevihta prihaja v valovih; enkrat te pod seboj pokoplje, spet drugič ti odmeri kratek trenutek na soncu. Cory pozna žalovanje od znotraj navzven, in čeprav se je morda ujel v vse njegove pasti, si je uspel odgrizniti nogo in pobegniti. V tej divjini, kjer vladajo živalski in človeški plenilci, ni druge priložnosti, ni zanašanja na srečo, pred usodo si sam. Ozebline na okončinah likov so samo drug način za prikaz mrtvih delov države, ki je na Indijance pozabila, jih zagradila, alkoholizirala, onemogočila, zamrznila v čas. Umor najstnice sredi Hollywooda je big deal, umor najstnice v indijanskem rezervatu pa je, no, lanski sneg. Gre za film o izjemi, ki potrjuje pravilo; da se Jane kot mlada in sočutna policistka odzove človeško in hoče pomagati, samo pokaže na vse ostale trenutke, ko so bile enake okoliščine postavljene ob stran.

Rennerjev močan, a zlomljen Cory je igralski presežek, Olsen mu suvereno parira (skupaj sta igrala že v Maščevalcih), stranski liki pa minutaži navkljub ne dobijo prostora za razvoj. Največja odlika filma pa je njegova splošna realističnost, verjetnost, hladnost – če odvlečeš ustreljenega volka, bo za seboj puščal krvavo sled. Nihče nima vseh odgovorov, ni osladnega srečnega konca, ni izhoda – ne iz praznine, ki so jo za seboj pustili ljubi, ne iz bolečine, ne iz tega kraja, ki žre ambicioznost. Največji greh umorjene ni to, da je bila ob napačnem času na napačnem kraju, ampak to, da si je z zvezdnatimi očmi drznila sanjati o pobegu. Beg ni opcija, lahko le podležeš ali pa se s svojim strahom spogledaš iz oči v oči. Konec koncev volkovi ne ubijejo nesrečnih jelenov, ampak šibke, kot v nekem trenutku reče Cory.

Pozabite na kriminalko, na Horatia Caina (CSI: Miami), ki sname sončna očala in pribije nekaj v stilu: »To, gospodje, je hladnokrven umor.« Taylor Sheridan (scenarij za Sicario, Za vsako ceno) tokrat kot scenarist in režiser servira srce parajoč, a nikoli sentimentalen film, ki se slepih peg ne boji, ampak jih v prezeblih rokah pregnete, potežka in nam jih vrže naravnost v obraz. »Far from your loving eyes, in a place where winter never comes«, ironično šepeta komad Three Seasons in Wyoming, le delček atmosferičnega soundtracka, ki sta ga ustvarila Nick Cave in Warren Ellis, a zima vselej pride, še najraje na pomlad.

O avtorju

Veronika Šoster

Objavljam literarne kritike v nekaterih večjih slovenskih medijih, kot so Literatura, radio ARS, Airbeletrina, Mentor, Trubarjeva hiša literature in Koridor – križišča umetnosti. Magistrirala sem na temo slovaške ženske poezije zadnjih desetletij, trenutno sem doktorska študentka literarnih ved.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x