Ogledano: Skriti faktorji (2016)
Metacritic.com7.4
Imdb.com7.9
Rottentomatoes.com9.3
Filmstart.si6.7
Pozitivno
  • prikaz doslej manj znane zgodbe protagonistk
Negativno
  • združitev obtoževanja rasizma in poveličevanja patriotizma
  • kopica klišejev
7.8Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0


Naslov:
 Skriti faktorji (Hidden Figures)
Premiera: 23. 3. 2017 (Slovenija)
Žanr: drama
Država: ZDA
Igrajo: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner
Režija: Theodore Melfi


OPIS:

Dosedaj malokrat slišana zgodba, ki je osnovana po resničnih dogodkih in pripoveduje izkušnjo treh temnopoltih žensk, ki so bile pomemben člen pri začetkih vesoljskega programa ameriške agencije NASA. V časih, ko sta bila njihova spol in polt veliko večja ovira, kot je temu primer danes. Trojica je tako orala ledino mnogim kasnejšim generacijam.


FILMSTART. RECENZIJA:

Zgodba o treh temnopoltih ženskah, ki so bile pomemben člen pri Nasinem vesoljskem programu, a njihove zgodbe do sedaj še niste slišali. To je eden izmed prodajnih stavkov filma Skriti faktorji, ki je bil v zadnjih tednih onkraj luže velika uspešnica, saj je na blagajnah početveril svoj proračun, za nameček pa je ob koncu januarja še pobral oskarjevsko nominacijo za najboljši film leta 2016. Prvo je precejšnje presenečenje, glede na to da biografski filmi zadnja leta niso ravno tisti na katere pomislimo ob obilnih zaslužkih, medtem ko drugo ob letošnjih smernicah Akademije niti ni tako presenetljivo.

Glavni razlog za velik uspeh filma je zagotovo t.i. “feel good” ton filma, ki se ne jemlje preveč resno in vsebuje obilico humorja ter je prežet z optimizmom. Na drugi strani pa je možno najti še patriotski podton, saj smo priča časom hladne vojne, ki so prikazani izredno staromodno. Toda obe strani se kaj hitro znajdeta v konfliktu, saj Skriti faktorji obenem tako obsojajo politiko tistega časa kot tudi poveličujejo za državljane v praksi povsem nesmiselne vesoljske misije in tekmovanje s Sovjetsko zvezo.

Film se tudi prepogosto zateka k mnogim klišejem, ki jih je mogoče najti pri takem tipu filma. Kolikokrat naj bi prizor kjer se protagonistka Katherine Jackson (Taraji P. Henson) znajde v prostoru, ki je poln belopoltih ljudi, kateri ob njenem prihodu tiho strmijo vanjo, sploh učinkoval. Režiser Theodore Melfi je kot kaže mnenja, da skoraj vsakič, zato je podobne situacije mogoče srečati mnogokrat. Hollywoodizacijo zgodbe je mogoče najti tudi ob občasnem stopnjevanju napetosti, ki sproži občutek deja vuja, saj se zdi, da smo podobne prizore videli že velikokrat.

Morda sta slog in tematika filma veliko bolj primerna za ameriško publiko, ki najde zadoščenje ob omembah potovanja na Luno in opevanja t.i. neznanih junakov, ki si to zaslužijo, toda generalno gledano Skriti faktorji padejo v izvedbi, saj svojo tematiko jemljejo prelahkotno, da bi bila gledalcu zanimiva, obenem pa se ob vsem humornem tonu trenutki pridiganja ne pustijo potrebnega pečata in ob prekomernem ponavljanju postanejo nadležni.

Skriti faktorji so se pod soji žarometov zagotovo znašli tudi zaradi trenutne situacije okoli deleža temnopoltih v hollywoodskem svetu filma, saj bi v nasprotnem primeru obstali pri oznaki simpatičnega filma, kar gotovo je, ne glede na vse negativne opazke, ki jih je bilo mogoče zaslediti zgoraj. Theodore Melfi je damam naredil pravico na velikem platnu in tematike ni oportunistično uporabil za svoje mahinacije, toda film je žal še vedno trdno zasidran v povprečje in veliko podobnih biografskih izdelkov lahko najdemo s samo nekaj pritiski na gumb vašega daljinca.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x