Ogledano: Sicilijanski duhovi (2017)
Imdb.com6.8
Rottentomatoes.com10
Filmstart.si7
Pozitivno
  • simbolizem
  • režija
Negativno
  • igra
7.9Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0


Naslov: Sicilijanski duhovi (Sicilian Ghost Story)
Premiera: 29. marec 2017 (Slovenija)
Žanr: drama
Država: Italija, Francija, Švica
Igrajo: Julia Jedlikowska, Gaetano Fernandez, Corinne Musallari
Režija: Fabio Grassadonia, Antonio Piazza


OPIS:

Guiseppeja (Gaetano Fernandez), sina sicilijanskega mafijskega šefa, ki je začel sodelovati s policijo, ugrabijo. V Guiseppeja zaljubljena sošolka Luna (Julia Jedlikowska) mu ne more obrniti hrbta, zato ga začne iskati v sicilijanskih gozdovih in svojih sanjah. Film je posnet po resnični zgodbi.


FILMSTART. RECENZIJA:

Pomembno je imeti v mislih, da so Sicilijanski duhovi zgodba o duhovih. Vse ostalo, režija in scenarij Fabija Grassadonia in Antonija Piazze, igra mlade Julije Jedlikowske in osvajalnega Gaetana Fernandeza, ki portretirata protagonista Luno in Guiseppeja, kinematografija, kostumografija in scenografija, izvira iz tega preprostega dejstva. Tako so merila uspešnosti tega filma v bistvu kriteriji za zgodbo o duhovih, katere osnovni elementi so duhovi, srhljivost, refleksija o smrti in refleksija o zdravem umu. Duhovi so še kako navzoči v filmu, tako kot tudi dvom o prištevnosti glavne junakinje Lune. Sicilijanski duhovi pa nikakor niso grozljivka, so bolj temačna pravljica z močnimi elementi romantizma in vračanja k naravi, k prvobitnem stanju zavesti v stilu psihoanalitične analize pravljic bratov Grimm.

Rezultat iskanja slik za sicilian ghost story

Največja pomanjkljivost filma je igra. Julia Jedlikowska je žrtev sindroma Kristen Stewart in režija se močno trudi, da bi prodala njene nerodne, sproščene roke ob telesu kot realen prikaz srhljivosti njene vloge, občasen nasmeh pa kot izraz iskrenega navdušenja nad pravljičnostjo mladosti. To ne drži, ker je sporočilo filma tudi to, da se mladina sooča z odtenki odraščanja, ki so veliko kompleksnejši, kot si jih predstavljajo Lunini starši. Bipolarna igra Julie Jedlikowske ne ustreza takšni vlogi. Gaetano Fernandez se, po drugi strani, sooča s povsem drugačno težavo. Fernandez predstavlja Guiseppeja kot tipičnega italijanskega dečka, ki ljubi svobodno življenje. Tako je tragedija banalizirana, saj Fernandezova igra sugerira, da je tragedija večja, če je Giuseppe določen tip človeka. Tragedija ostaja tragedija neodvisno od tega, če je ugrabljen otrok pred ugrabitvijo jahal konje ali bdel nad knjigami.

Rezultat iskanja slik za sicilian ghost story

Grassadonia in Piazza sta snemala kadre iz provokativnih perspektiv, zaradi katerih ni vedno jasno, kje se kaj nahaja, kar je tudi želen učinek filma, ki prispeva k občutku vrtoglavice. Tu in tam se pojavi kader, ki je večji od življenja, saj vsebuje celo filmsko zgodbo od začetka do konca. Potem pa se, kar je spet nenavadno, saj pomeni spremenjen režijski pristop za 180°, pojavi dolg, minuciozen kader, kot je recimo valovanje konjske dlake, ki spominja na burno morje. Prisotni so tudi nesmiselni režijski posegi v samo tkivo zgodbe, kot je nizanje prizorov mladostnikov v njihovih posteljah. Takšne in podobne inventivne ideje so razlog, zakaj film včasih spominja na bizaren videospot. Vse skupaj je precej ekscentrično, skupaj z zaključno in blazno morbidno sceno, ki močno spominja na šolo Guillerma del Tora. Skratka, Sicilijanski duhovi so mešanica tehnike snemanja videospotov in magičnega realizma na filmskem platnu.

Rezultat iskanja slik za sicilian ghost story

Treba je pohvaliti Grassadonio in Piazzo za čudovit simbolizem gozdnih živali. Kot kakšna filmska Bogova nadzorujeta živali v filmu pazljivo in natančno, kar učinkuje na gledalca kot operacija srca. Po eni strani se igrata z idejo, da je vse, kar se dogaja na filmskem platnu, bazično in živalsko, pod površino vode in pod zemljo, kjer se nahaja ugrabljeni Giuseppe. Po drugi strani pa je navzoč tudi klasičen simbolizem teh živali ‒ modrost, nežnost, pa tudi bojevitost in neobvladanost. Od tega simbolizma izvira pravljičnost te zgodbe o duhovih. Film prikazuje nedolžnost in čistost mladostniškega sveta, ki še vedno hrani prvinske vrednote človekoljubja v gozdovih in jezerih sovražnih krajev.

 

Podobni prispevki

Pošlji komentar

avatar
  Subscribe  
Obvesti me