Ogledano: Shot Caller (2017)
Metascore5.9
Imdb.com7.4
Rottentomatoes.com8
Filmstart.si7
Pozitivno
  • predstava Nikolaja Colsterja-Waldauja
  • ogibanje klišejev
  • zaključek
Negativno
  • slabše prikazan razvoj protagonista
  • fokus na lik policista
7.1Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
8.4

Naslov: Shot Caller
Premiera: 18. 8. 2017 (ZDA)
Žanr: drama, kriminalka
Država: ZDA
Igrajo: Nikolaj Colster-Waldau, Jon Bernthal, Lake Bell, Omari Hardwick
Režija: Ric Roman Waugh


OPIS:

Jacob (Nikolaj Colster-Waldau) je poslovnež in ljubeč družinski človek, ki živi skorajda brezskrbno življenje. Ko vinjen povzroči prometno nesrečo, v kateri umre njegov sodelavec in prijatelj, je poslan v zapor, kjer se mora za preživetje pridružiti eni izmed tolp. Slednje ga popolnoma zaznamuje in tolpa ga ne izpusti iz rok tudi na prostosti.


FILMSTART. RECENZIJA:

Lahko bi rekli, da filmi, ki so postavljeni v zaporniško okolje, spadajo kar v svoj podžanr. Podobno je tudi z boksarskimi filmi, ki jih studii producirajo skorajda na letni ravni. Toda vrnimo se med rešetke zaporov. V tem žanru lahko najdemo nekaj izjemnih filmov, med katera zagotovo spadata Kingovi predelavi Kaznilnica odrešitve (The Shawshank Redemption, 1994)  in Zelena milja (The Green Mile, 1999). Tudi v tem desetletju je mogoče najti presežke, med katere bi sam postavil britanski Starred Up (2013) režiserja Davida Mackenzieja. Te tematike se je v preteklosti lotil tudi Američan Ric Roman Waugh, saj se lahko pohvali z nadvse solidnim Zločincem (Felon, 2008), s svojim najnovejšim celovečercem pa se vrača na kraj zločina. Oziroma na kraj služenja kazni zaradi zločina.

Shot Caller namreč sestavljata dve pripovedni niti. Protagonista Jacoba oz. Moneyja, kakršen je njegov gangsterski vzdevek, začnemo spremljati ravno ob začetku njegove prostosti po desetletnemu služenju kazni. Na tej točki je protagonist že popolnoma prevzel identiteto zločinca na kar kažejo mnoge rasistične tetovaže in zastrašujoč videz, ki ga dopolnjujejo močni brki. Obenem nam režiser in scenarist Waugh postreže z drugo platjo protagonista, saj spremlja njegovo pot od običajnega družinskega moža, ki živi v idili, pa vse do vklopa v zaporniško življenje. Pripoved je podkrepljena z dušečo atmosfero, ki skupaj z glasbeno podlago spominja na Villenneuvovega Sicaria (2015).

Tako se Money znajde v navzkrižnem ognju. Za preživetje se bo moral izpostavljati kriminalu, saj mu tolpe grozijo s smrtjo njegove družine. Slednjo povsem distancira od sebe, saj jih želi obvarovati, obenem pa nanj prežijo tudi sile pregona, ki imajo znotraj tolpe svoje obveščevalce. Kljub temu, da opis namiguje na kak klišejski akcijski triler, ki vsebuje obvezen vesel konec, je Shot Caller prej drama s primesmi kriminalke. Film najbolj blesti ob dramskih momentih in tu je potrebno pohvaliti Nikolaja Colsterja-Waldauja, ki postreže z nadvse prepričljivo predstavo. Dobro izvede prikaz psihološkega in fizičnega stanja njegovega lika, ki se tekom filma močno spremeni, kar je tudi poanta celotna filma in obenem obsodba ameriškega kazenskega sistema.

Toda žal je ravno njegov razvoj na trenutke prešibek in nenaden, saj se lik Jacoba prehitro vda zaporniškemu življenju. Manjkajo dva ali trije prizori, ki bi naredili močne temelje za prepričljiv obrat njegovega lika. Lep primer je Generacija X (American History X, 1998), kjer se Nortonov lik znajde v zaporu pred moralno dilemo, ki zamaje njegove vrednote. Ti prizori bi tako lahko nadomestili ves fokus na lik policista, ki je na sledi protagonistu, saj je ta povsem medel in nezanimiv, namenjeno mu pa je precej časa.

Waugh se sicer dobro ogiba pogostim klišejem in pripravi tudi nadvse zadovoljiv zaključek in tudi generalno gledano je ustvaril povsem soliden izdelek, ki bo lahko služil kot dobra referenca Colsterja-Waldauja pri iskanju vodilnih vlog v hollywoodskih filmih. Resda Shot Caller ne doprinese nič kaj šokantnega k žanru zaporniških filmov, toda njegov prikaz brutalne resnice ameriškega kazenskega sistema ne bi smel ostati spregledan.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
3 komentarjev
najstarejše
novo najbolj všečkano
filmoljub
3 leta nazaj

Glede tegale imamo kar podobno mnenje, tudi meni je bil Shot Caller nadvse zanimiv, ne ravno prelomen, vendar zaradi igralske in režiserske angažiranosti sila gledljiv, doživet film.

filmoljub
3 leta nazaj

Odlično, ne poznam ga še, hvala za priporočilo.

3
0
()
x