Ogledano: Rok (2017)
Filmstart.si7.9
7.9Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
10.0

RokNaslov: Rok (Рок)
Premiera: 10. 9. 2017
Žanr: glasbena drama
Država: Rusija
Igrajo: Ivan Ivashkin, Cyril Frolov, Dmitry Chebotarev, Nikita Tarasov, Vitaliy Kishchenko, Evgeny Stychkin, Valery Zhukov, Georgiy Pitskhelauri, Eugene Mundum, Polina Severnaya, Alexander Samoylenko, Elena Safronova, Elena Tarlo
Režija: Ivan Šahnazarov


OPIS:

Pot do obljubljenega nastopa na Rok Radiu v Moskvi se za trojico mladeničev na začetku svoje glasbene in prijateljske poti izkaže za eno ključnih preizkušenj njihovega dosedanjega in verjetno tudi bodočega življenja. Še posebej zato, ker se tekom razvoja dogodkov zapletejo v štrene plačanemu morilcu in mu spotoma odtujijo še milijon rubljev.


FILMSTART. RECENZIJA:

Včasih v filmu, ki vsebuje številne izvrstno dodelane elemente od kompleksnega razvoja likov, atraktivno razvejanih in poglobljenih tem, čudovitih kadrov in ustrezne glasbene podlage, ne moremo uživati preprosto zato, ker ni naš tip filma. Lahko pa se pripeti tudi ravno nasprotno in točno tak je bil zame ogled ruskega filma Rok. Omenjeni izdelek je na srečo našel pot na platno v Kinu Bežigrad v sklopu Tedna ruskega filma. Pri Filmstartu vedno z zanimanjem spremljamo takšne pobude, ki v naše konce pripeljejo filme, katerih drugače najverjetneje ne bi imeli priložnosti videti. Poleg tega je bil ogled vseh projekcij v sklopu projekta brezplačen, zaradi česar si Kino Bežigrad zasluži še dodatno pohvalo. S takšnimi akcijami gotovo v kino pritegne tudi tiste, ki drugače morebiti ne bi zašli tja in se s tem trudi skrbeti za dvig filmske kulture v Sloveniji. 

Pa se vrnimo k začetni misli. Rok je, grobo rečeno, zelo enostavno zastavljen film. V  njem spremljamo zgodbo treh mladih fantov, ki nekje v “divjini” Rusije v lokalni gostilni prvič izvedejo nastop svoje glasbene skupine. Tam jih po naključju sliši uslužbenec Rok Radia iz Moskve in jih povabi, da naj v roku enega tedna pridejo k njemu v studio in tam jim bo zagotovil nastop na njihovih radijskih valovih. Fantje seveda po hitrem postopku zgrabijo priložnost za roge in se že naslednji dan odpravijo na pot. Kot pravi neuspeli študentje seveda nimajo ravno veliko pod palcem in kot najcenejšo možnost transporta izberejo avtoštop. Vendar se jim zaplete že pri tem. V  nadaljevanju spremljamo precej nemogoče sosledje dogodkov, ki spremljajo popotovanje trojice proti želenemu nastopu na radijski postaji. 

Igralska ekipa vlogo opravi na povsem zglednem nivoju, saj noben izmed likov z daljšo minutažo ne izstopa v negativni smeri. Svoje delo opravijo bolje kot marsikateri hollywoodski igralci v filmih z nekaj redov velikosti večjim proračunom, kot ga ima celovečerni prvenec Ivana Shaknazarova. Malce več dela bi scenaristi sicer lahko vložili v zgodbe posameznih likov, da bi gledalci izvedeli več njihovega ozadja. Vendar pa zadeva ni ključnega pomena za zgodbo. Možno je tudi, da so bili prizori s temi podatki sicer posneti, vendar so jih morali v post produkciji, zaradi ohranjanja ustrezne dolžine filma, izpustiti. 

Ivan Šahnazarov Rok

Posebno pohvalo si zasluži igralec, ki si je nadel antagonistov tok in sprejel kluče rdečega džipka. Lik plavolasega brezsrčnega plačanca, ki mu naši fantje prekrižajo načrte, po njegovi zaslugi izpade povsem pristno. Po izgledu morebiti za trenutek celo spomni na Roya Battyja iz Iztrebljevalca (Blade Runner, 1982), vendar drugače z njim nima ravno veliko skupnega. Pohvale pa si zaslužijo tudi komični prizori in trenutki, ki so iz ne ravno nabito polne dvorane izvabile precej pogostejše glasno smejanje ob videnem, kakor razne “komedije” v stilu Očka proti fotru (Daddy’s home, 2015), ki nam jih je v zadnjih letih Hollywood servira kot po tekočem traku. Prizori situacijske komike se lepo naslanjajo na značajske lastnosti likov in vse skupaj se po mojem mnenju najlepše izkaže v prizoru, kjer naša nadobudna trojica po železniških tirih mimo ob džipku slonečega antagonista pridrvi v “poganjalčku”. Poleg tega pa si mrmrajo še električno uspešnico skupine ACDC – Highway to Hell. 

Vse skupaj je tako povsem posrečeno zaključena celota, ki uspešno vključuje čudovite kadre ruske divjine, v zadnjem času malce zapostavljene glasbene zvrsti, ki sliši na ime rock, in izvrstne filmske spretnosti celotne ekipe, ki je v življenje pripeljala izdelek, ki si ga bo na žalost ogledalo veliko premalo ljudi, vendar pa bodo tisti srečneži, ki si ga bodo, gotovo iz dvorane odšli zadovoljni.

Pošlji komentar

avatar
  Subscribe  
Obvesti me