Ogledano: Rogue One: Zgodba Vojne zvezd (2016)
Metacritic.com6.6
Imdb.com8.3
Rottentomatoes.com8.5
Filmstart.si7.1
Pozitivno
  • lik K-2SO
  • vizualna plat filma
  • določene razširitve sveta Vojne zvezd
Negativno
  • generični liki
  • pretiravanje z vložki za oboževalce
  • zmedena prva tretjina filma
7.6Skupna ocena
Ocena bralcev: (10 Votes)
7.9

rogueone-00-l
Naslov:
 Rogue One: Zgodba Vojne zvezd (Rogue One: A Star Wars Story)
Premiera: 14. 12. 2016 (Slovenija)
Žanr: znanstvena fantastika, pustolovščina, akcija
Država: ZDA
Igrajo: Felicity Jones, Diego Luna, Ben Mendelsohn, Riz Ahmed, Donnie Yen
Režija: Gareth Edwards


OPIS:

Jyn Erso (Felicity Jones) se s skupino upornikov poda na misijo kraje načrtov smrtonosne Zvezde smrti, ki jo gradi zlobni Galaktični imperij. Visoki oficir Krennic (Ben Mendelsohn) bo storil prav vse, da obvaruje najnovejšo pridobitev Imperija, toda kaj, ko je v celotno zgodbo tudi vpleten Galen Erso (Mads Mikkelsen), glavni inženir Zvezde smrti.


FILMSTART. RECENZIJA:

Leta 2012 se je s prodajo Vojne zvezd gigantu Disneyju pričela nova doba omenjene franšize, saj so pri studiu napovedali novo trilogijo in kopico samostojnih filmov, ki bodo, po vzoru druge hčerinske blagovne znamke Marvel, izhajali vsakoletno vse tja do leta 2030 oz. dokler bo zadeva še profitabilna. Presenetljivo je bila za prvo samostojno zgodbo izbrana izvedba kraje načrtov Zvezde smrti, ki sproži dogajanje prvotne trilogije. George Lucas seveda nima več nobene besede pri snovanjih filmov in tako je Disney tudi pri Vojni zvezd uporabil svojo stalno prakso in režijo filmov ponudil mladim nadobudnim režiserjem, ki imajo za sabo kak manjši hit in so se obenem tudi že izkazali pri snemanju visokoproračunskih spektaklov.

Tako Gareth Edwards, režiser filma Rogue One: Zgodba Vojne zvezd, popolnoma ustreza temu opisu in podobno kot njegov predhodnik J.J. Abrams, pri snemanju odlično kombinira praktične in računalniške efekte in se tako poslužuje tistih “starih” in za svoj čas revolucionarnih Lucasovih metod, ki jih je slednji za svoje preddele popolnoma opustil. Rezultat tega je, da film izgleda čudovito in tako smo priča mnogim odličnim računalniškim vizualnim učinkom, ki kažejo kje se je porabilo tistih 200 milijonov dolarjev, ter izjemnim zasnovam planetov in okolice, ki popolnoma vsebujejo DNK Vojne zvezd. Vse skupaj je še podkrepljeno z zelo dobro posnetimi akcijskimi prizori, ki so tokrat bolj osredotočeni na tisti vojni aspekt sage in ne toliko na magijo v obliki Sile. Takšnih prizorov je precej in film je hitro tempiran, toda resnici na ljubo bi se ustvarjalci lahko tudi odrekli kaki eksploziji in pustili filmu ter likom, da tudi malce zadihajo.

star wars, vojna zvezd, rogue one, felicity jones, hannibal, mads mikkelsen, darth vader, disney, forest whitaker, zf, fantastika, gareth edwards

Slednji (vsaj kar se tiče protagonistov) so ohlapno sestavljeni po formuli Dvanajstih ožigosanih (The Dirty Dozen, Robert Aldrich, 1967), katero sta prakticirala tudi letošnja Odred odpisanih (Suicide Squad, David Ayer) in Sedem veličastnih (The Magnificent Seven, Antoine Fuqua), toda kemija med raznovrstno ekipo je precej boljša kot pri prej omenjenih letošnjih filmih. Najbolj izstopa sarkastični robot K-2SO, ki ga izvrstno odigra Alan Tudyk, in tako nadaljuje tradicijo robotskih pribočnikov v sagi, medtem ko so ostali, na čelu s protagonistko Jyn Erso, sicer kompetentni, toda generalno gledano precej pozabljivi. Žal jim primanjkuje nekaj karakterizacije in težko se je znebiti občutka, da so nekateri v film postavljeni le z namenom, da se s tem poveča rasna raznovrstnost in s tem tudi potencial trženja filma. Igralske predstave zasedbe so več kot zadovoljive, le Forest Whitaker je s svojim likom manjša brca v temo.

Liki pa so le ena izmed pomanjkljivosti prvega samostojnega filma Vojne zvezd, ki skozi svoj igralni čas žal ne ponudi ničesar izjemno navdušujočega. Resda smo skozi celoten film priča mnogim namigom in poklonom oboževalcem ter referencam na ostale filme sage, toda le-te premalo pripomorejo k zgodbi in tako se zdi kot da so umeščeni le, da bodo zvesti oboževalci z veseljem kupili vstopnice in si zaploskali ker so jih prepoznali. Pohvaliti sicer velja mnoge razširitve sveta Vojne zvezd, toda nekateri liki in delci franšize, ki jih je bolje čuvati za sam film, so tu da igrajo na note oboževalcev in aktivirajo gledalčeve spominske datoteke, a so v film vstavljene zelo industrijsko. Sicer je tudi lanska Sila se prebuja (Star Wars: The Force Awakens, J.J. Abrams) v določenih pogledih reciklirala prejšnje dele franšize in vsebovala kak slabše izveden pomežik gledalcem, toda vse skupaj je bilo uporabljeno z določeno funkcijo v zgodbi, kar pa je nemalokrat problem pri Rogue One. Nekaj podobnega bi lahko tudi trdili za samo glasbo, ki je bila vedno zaščitni znak franšize in je bila odlična tudi v izredno kritiziranih Lucasovih preddelih, toda Michael Giacchino (ta je prvič nadomestil legendarnega Johna Williamsa) je ustvaril izredno generične in pozabljive melodije, kar kaže na to, da se je virus iz studia Marvel širi tudi na druge Disneyjeve lastnine. Resda je omenjeni skladatelj vskočil v film vsega tri mesece pred premiero, toda to je le še en znak studijske instant politike.

star wars, vojna zvezd, rogue one, felicity jones, hannibal, mads mikkelsen, darth vader, disney, forest whitaker, zf, fantastika, gareth edwards

Slednja je bila velika bojazen pred premiero filma, v obliki na novo posnetih prizorov, ki naj bi ustvarili lahkotnejši ton. Tega se tekom filma sploh ne opazi in tudi resnejši in bolj umazan ton ni prav nič moteč za razliko od nekaterih drugih filmov, ki so preizkusili ta recept. Na trenutke želi film tudi dodati kompleksnejšo noto sami vojni v Vojni zvezd in jo obenem aktualizirati, toda po drugi strani, bi ta trud lahko raje prihranili za like in celotno zgodbo. Se pa studijske dileme pri montaži opazijo v samem uvodu filma, ki izredno grdo preskakuje med mnogimi lokacijami in nekatere like predstavi precej površno.

Rogue One: Zgodba Vojne zvezd je sicer izredno zabaven in gledljiv “blockbuster”, ki poseka mnoge svoje letošnje konkurente, toda vse preveč se na filmu poznajo odtisi Disneyjeve tovarne. Filmu je z izjemo zmedenih prvih dvajsetih minut težko očitati kaj izredno slabega, toda na drugi strani je težko najti tudi kakšne presežke, ki bi se merili s tistimi iz drugih delov franšize. Najbolj zagrizeni oboževalci in poznavalci Vojne zvezd bodo imeli veliko materiala na ogled, toda po slednjem še vedno ostaja vprašanje, če je bila ta zgodba tako pomembna, da si je zaslužila svoj celovečerec. Naslednja samostojna zgodba Vojne zvezd bo o mladem Hanu Solu. Morda glede na zapuščino celo najbolj zahteven Disneyjev projekt do sedaj. Toda ali je to nekaj kar si oboževalci tako želijo videti pa je drugo vprašanje.

star wars, rogue one, vojna zvezd, felicity jones, gareth edwards, napovednik

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x