Ogledano: Rocketman (2019)
Metacritic.com7
Imdb.com7.7
Rottentomatoes.com9.1
Filmstart.si7.8
Pozitivno
  • zmes glasbene fantazije in resnične zgodbe
  • odlična predstava Tarona Egertona
Negativno
  • klišejski/šablonski elementi biografij
7.9Skupna ocena
Ocena bralcev: (0 Votes)
0.0

Naslov: Rocketman
Premiera: 30. maj 2019
Žanr: biografija, muzikal
Država: ZDA, Združeno kraljestvo
Igrajo: Taron Egerton, Jamie Bell, Richard Madden, Bryce Dallas Howard
Režija: Dexter Fletcher


OPIS:

Biografska zgodba o angleškem glasbeniku Eltonu Johnu zajema njegove začetke od nadarjenega začetnika na londonski Kraljevi glasbeni akademiji ter prikazuje karierno pot do svetovno znanega zvezdnika, ki je skupaj ustvarjal in sodeloval s priznanim tekstopiscem, pesnikom in pevcem Berniejem Taupinom.


FILMSTART. RECENZIJA:

Glasbene biografije so že od nekdaj zelo priljubljene med filmskimi producenti, toda človek ima občutek, da je neverjeten uspeh nedavne Bohemian Rhapsody (2018) tisti, ki bo še povečal pogostost in priljubljenost tega podžanra filmske umetnosti. Pravi pokazatelj te teze je že tu, saj je končno izšla tudi težko pričakovana biografija o Reginaldu Dwightu, ki je po svetu sicer znan kot Elton John.

Težko se je izogniti paralelam s prej omenjenim filmom o skupini Queen in njenem frontmanu Freddieju Mercuryju, kar gotovo izpostavlja sleherni recenzent tega sveta. Toda glede na to, da gre za enega priljubljenejših tujih filmov v Sloveniji zadnjih let, je primerjava povsem na mestu zaradi več razlogov. Najverjetneje je vsakemu solidnemu poznavalcu znano, da je režiser Rocketmana Dexter Fletcher (Orel Eddie, 2016) pomagal dokončati večkratnega oskarjevskega nominiranca zaradi odpustitve kontroverznega Bryana Singerja, obenem pa se tudi marketing filma precej poskuša približati lanskemu hitu. A filma sta si precej različna. Prva razlika je že sama žanrska umestitev, ki utegne odvrniti kakega gledalca, a Rocketman je muzikal in se s tem malce oddalji od tiste klasične biografije. Namesto osredotočanja na stadionske spektakle, se Fletcher precej bolj osredotoča na mnoge plesne in pevske točke. Te gledalca zadovoljijo s serviranjem Eltonovih največjih uspešnic, po drugi strani pa prikažejo tudi čustveno in fizično stanje glavnega lika tekom filma.

Glavna sestavina za uspeh te formule je gotovo glavni igralec Taron Egerton (franšiza Kingsman), ki fenomenalno upodobi avtorja uspešnic Your Song, Crocodile Rock, Tiny Dancer itd. Za razliko od Ramija Maleka Egerton pesmi tudi odpoje (iskreno je imel tudi lažjo nalogo s tega vidika) in s svojo predstavo bi si gotovo zaslužil oskarjevsko nominacijo. Dobro upodobi tako mlajšega in sramežljivega Eltona kot tudi arogantnega, slavnega rockzvezdnika, povsem zdelanega od drog. Tudi ostali člani zasedbe so več kot solidni, še posebej tu velja izpostaviti Jamieja Bella in Bryce Dallas Howard.

Tudi z vidika vseh oboževalcev družbene pravičnosti se Rocketman izkaže, saj se film ne sramuje glasbenikove istospolne usmeritve in doda določen fokus tudi na to. Lepa razlika med že večkrat omenjenima biografijama je predvsem lik menedžerja Johna Reida, ki ga tokrat upodobi Richard Madden aka Robb Stark, kar je lepa zanimivost za vse oboževalce serije Igra prestolov, saj ga je v Bohemian Rhapsody upodobil Aidan Gillan, ki se je ravno tako proslavil v omenjeni HBO-jevi seriji in sicer kot Petyr “Mezinček” Baelish. Reid je bil sicer Eltonov ljubimec in dolgoletni menedžer, toda o prvem v Singerjevem filmu ni bilo ne duha ne sluha in tudi nasploh sta si lika precej različna.

A kljub prebrisani in tehnično brezhibni izvedbi je biografija o Eltonu Johnu le še ena izmed biografij. Tako srečujemo klasične teme, kot sta nagel vzpon zvezdnika in hitro uklanjanje drogam. Zahrbtnost in pohlepnost s strani glasbene industrije, ki jo uteleša Eltonov zastopnik. Seveda pa so prisotni tudi slabši odnosi z očetom, ki slavnega glasbenika zaznamujejo za celo življenje. Je pa zato Rocketman precej bolj iskren film od recimo nedavnih Bohemian Rhapsody in Zgodbe o N.W.A. (Straight Outta Compton, 2015), kjer so bili subjekti upodobitve ravno tako vpeti v ustvarjanje filma, toda zdi se, da je vitez britanskega imperija pustil filmarjem proste(jše) roke pri prikazu njegove osebnosti.

Za zaključek sledi še vprašanje, ki najverjetneje zanima vsakega povprečnega obiskovalca kinematografov. Gre za boljši film od Bohemian Rhapsody? Objektiven odgovor je zagotovo da. Film je precej bolj navdahnjeno zasnovan in režiran, v prikazu svojega protagonista bolj iskren, oba pa odlikuje odlična predstava glavnih igralcev. Resda Elton John v Sloveniji ni tako veliko ime kot Queen, toda strogo gledano s stališča ustvarjanja filmske umetnosti je Rocketman korak spredaj.

O avtorju

Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

0 0 votes
Ocena novice
Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x