Ogledano: Robinson Crusoe (2016)
Imdb.com6
FILMSTART.SI6.3
Pozitivno
  • razgibano dogajanje
Negativno
  • pomanjkanje globine
6.2Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
10.0

Robinson Crusoe poster 2016Naslov: Robinson Crusoe
Premiera: 18. 2. 2016 (Slovenija)
Žanr: animirani, pustolovščina
Država: Belgija, Francija
Igrajo: Ilka Bessin,  Dieter Hallervorden,  Matthias Schweighöfer
Glasovi v slovenski sinhronizaciji: Aleksander Golja (Crusoe), Tina Ogrin (Kiki), Tina Ogrin (Epi), Jaka Vižintin (Mak), Darja Švajger (Rozi), Mirko Medved (Mel), Emanuela Montanič (Nel), Sašo Prešeren (Carmello)
Režija: Vincent Kesteloot, Ben Stassen


OPIS:

Papagaj Mak živi na svojem otoku v družbi različnih živali in nenehno sanjari, kako bi odšel iskat drug svet. Upanje v njegovo življenje posveti z brodolomom ladje, na kateri je tudi Robinson Crusoe, ki po naključju preživi edini izmed posadke. Ker pa Crusoe ni edino živo bitje, ki je prišlo iz razbitine, se divja pustolovščina na odročnem otočku lahko začne.


FILMSTART. RECENZIJA:

Kurjenje ognja, iskanje in priprava obrokov v naravi, uživanje v razgledu na neskončno število zvezd sredi jasno vidnega nebesnega svoda neonesnaženega s čezmerno osvetljavo, postavljanje zavetišča … Sliši se presneto zanimivo in pustolovsko, kajne? No, nekaj podobnega, vendar najbrž v ne tako pozitivni luči, je doživljal tudi Robinson Crusoe, ko je po brodolomu kot edini preživeli ostal na neposeljenem otoku.

Zgodbo Robinsona sta nam v tokratni animirani adaptaciji na filmska platna pripeljala Vincent Kesteloot in Ben Stassen. Slednjemu bi lahko, glede na bogato filmsko bero, ki jo je v svoji karieri spravil skozi roke, rekli kar stari znanec. Kot zanimivost velja omeniti, da je njegovo prvo večje filmsko delo povezano ravno z našo bivšo državo: leta 1988 je namreč kot izvršni producent sodeloval pri snemanju filma Život sa stricem. Kesteloot, na drugi strani, pa si je izkušnje na filmskem področju začel šele dobro nabirati.

Knjižna predloga, roman z začetka 18. stoletja, domišljijo bralcev po vsem svetu buri s čudnimi, presenetljivimi avanturami Robinsona Crusoja, rojenega leta 1632, ki je 28 let svojega življenja preživel na neposeljenem otoku ob obali Amerike. Kot tak je bil očitna spodbuda tudi za nastanek prejšnji teden v slovenske kinematografe splovljene risanke z istoimenskim naslovom.

Robinson Crusoe with animals on the island

Zgodbo filma lahko sicer v osnovi grobo opišemo z enakimi besedami. V resnici pa kar precej odstopa od originalne fabule, tako da bi se poznavalcu izvirnika lahko zazdelo, da je bil naslov morebiti kar malce izkoriščen za pritegnitev večje pozornosti. Treba pa se je zavedati, da je pred nami izdelek, ki je večinoma namenjen predvsem najmlajši populaciji, tako da mu lahko ne povsem verno sledenje zgodbi iz knjige vsaj malenkost oprostimo.

Zanimiv element, ki zagotovo pozitivno vpliva na odvijanje dogajanja, je ta, da zgodbo opazujemo iz zornega kota živali, na katere preživeli brodolomec na samotnem otoku naleti. Spoznamo pisano druščino zabavnih živalic, ki so pred prihodom brodolomca večinoma živele precej lagodno, življenje jim je malce zapletal le sanjajoči papagaj Mak. Ta se nikakor ni mogel zadovoljiti le s spanjem in prehranjevanjem. Zavračal je tudi njihovo splošno sprejeto mnenje, da je celoten svet le otoček sredi oceana, in je zato neprestano iskal nove načine za potrditev svoje hipoteze o obstoju drugega sveta. Ta element je bil, glede na odzive v dvorani, še posebej všeč ravno najmlajšim. Ob prizorih, v katerih se zgodba odvija povsem skozi prizmo živalskih sopotnikov Crusojevega preživetja, se je v dvorani lahko nazorno opazilo, kako prevzeti so bili ob njih.

Pri ogledu sinhronizirane različice so malce zmotili tudi zelo enostavni in očitno predvsem otroško naravnani dialogi ter šale. Tega filmu sicer ne gre neposredno očitati, saj se pri sinhronizaciji mnogokrat zgodi, da se s priredbo in prevodom izgubi nekaj izvirnosti. Lahko pa se obregnemo na videz in glasbeno podlago, ki ju nekako ni pričakovati med nominiranci za kakšno posebno nagrado ali priznanje, saj sta kot dodatno dopolnilo končnega izdelka raje v podrejeni vlogi podajanju zgodbe.

Robinson Crusoe's parrot

Ljubitelje animacije bi pri tem veljalo opomniti, da dotični izdelek, za razliko od na Filmstartu v ne tako davni preteklosti recenziranih in tudi z nominacijo za oskarja nagrajenih Vrveža v moji glavi in Pesmi morja, odraslemu gledalcu ne ponudi kakšnega globljega sporočila. Za prej omenjena filma z lahkoto zapišemo, da s svojo vizualno podobo užitek pri ogledu zagotovita tudi “malce” starejšim gledalcem. Poleg tega pa jim (nam) pustita nekaj materiala iz dodane zgodbe na višjem nivoju tudi za poznejše premišljevanje, ki pa se mlajšega dela publike zaradi svoje kompleksnosti verjetno niti ne dotakne.

O avtorju

Nik Rus
Copy Writer

Človek tisočerih zanimanj in interesnih dejavnosti, ki si v svojem življenju z veseljem ogleda tudi kakšen film. Zaslug za veselje do pisanja pa ne pripisujem svoji srednješolski profesorici slovenščine.

Podobni prispevki

Pošlji komentar

avatar
  Subscribe  
Obvesti me