Ogledano: Rdeči vrabec (2018)
Metacritic.com5.3
Imdb.com6.7
Rottentomatoes.com4.9
Filmstart.si6.8
Pozitivno
  • Jennifer Lawrence
  • drugačen pogled na vohunske filme
  • atmosfera
Negativno
  • predvidljivost
  • črno-beli prikaz Američanov in Rusov
5.9Skupna ocena
Ocena bralcev: (4 Votes)
5.8

Naslov: Rdeči vrabec (Red Sparrow)
Premiera: 28. februar (Slovenija)
Žanr: triler
Država: ZDA
Igrajo: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Schoenaerts, Jeremy Irons
Režija: Francis Lawrence


OPIS:

Balerina Dominika Egorova (Jennifer Lawrence) med nastopom utrpi hudo poškodbo, ki konča njeno umetniško kariero in slednje jo privede do finančnih težav. Zaradi tega ne more več skrbeti za svojo bolno mater in pomoč ji ponudi njen skrivnostni stric Igor (Matthias Schoenaerts), ki dela za rusko vlado. Dominika se tako pridruži šoli “vrabcev”, skrivni vladni službi, kjer svoje kadete učijo, kako uporabiti svoje telo kot orožje. To jo privede do prve misije, ki vključuje ameriškega agenta Nasha (Joel Edgerton).


FILMSTART. RECENZIJA:

V zadnjem času so zelo popularne akcijske junakinje, s čimer seveda ni nič narobe. Že v preteklosti smo imeli možnost občudovati like, kot sta Ellen Ripley in Sarah Connor, v zadnjih letih pa tiste bolj mlečnozobe filmske navdušence navdušujeta Čudežna ženska in Katniss Everdeen. Ravno slednjo je upodobila zvezdnica Jennifer Lawrence, ki je sklenila, da bo tej dodala še rusko vohunko Dominiko in s tem namenom je zopet združila moči z režiserjem Francisom Lawrencom, s katerim sta posnela tri filme franšize Igre lakote.

Toda Rdeči vrabec (ali vrabčevka) je tudi zgodba o vohunki, ki zelo spominja na lansko Atomsko blondinko (Atomic Blonde) ali pa lik Črne vdove iz Marvelovih filmov. Če omenjenim dodamo še kakšno Nikito, lahko rečemo, da je žanr že dodobra iztrošen in le redko ponudi kaj novega? Ali slednje leti tudi na Rdečega vrabca? Oba Lawrenca sta se trudila ponuditi svež pogled na vohunski žanr, saj akcijske prizore Atomske blondinke zamenjata z ogromno nasilja in s seksualnim pridihom. Ravno slednja elementa pa burita duhove in nista doživela veliko odobravanja v trenutni politični klimi filmskega sveta.

Če se ozremo k samemu filmu, potem zagotovo lahko pohvalimo hladno in počasno atmosfero, ki se ne izkaže za težavno pri veliki dolžini filma (njegov igralni čas je namreč 2 uri in 20 minut). Lawrencova se izkaže v naslovni vlogi in najverjetneje ni potrebno poudarjati, da poseduje dovolj karizme, da lahko nosi celoten film. Solidna je tudi stranska zasedba, toda potrebno je priznati, da kemija med Lawrencovo in Edgertonom ni najboljša, veteran Jeremy Irons pa statira v nadvse klišejski vlogi. Prizori nasilja so dovolj domiselni, medtem ko bi zgodba lahko bila bolj nepredvidljiva, saj je dokaj hitro jasno, kdo je dvojni agent.

Rdeči vrabec zagotovo ni prelomen film, toda je dovolj gledljiv in tudi provokativen, da plava nad površjem hollywoodske produkcije. Resda je prikaz ameriško-ruskih odnosov malce neokusno klišejski (glavni negativec je pravcati mali Putin), toda z vidika razvedrilnosti gre za povsem spodoben film. Se je pa po ogledu potrebno vprašati, kaj za vraga je prijelo Jennifer Lawrence, da se zadnje čase v svojih filmih prepušča takemu nasilju (samo spomnimo se bolj kontroverzne Mati!).

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x