Ogledano: Razcepljen (2016)
Metacritic.com6.2
Imdb.com7.6
Rottentomatoes.com7.4
Filmstart.si7
Pozitivno
  • James McAvoy v glavni vlogi
  • obilica suspenza in nepredvidljivosti
Negativno
  • zadnjih dvajset minut
  • prepočasen začetek
7.1Skupna ocena
Ocena bralcev: (3 Votes)
9.4

Naslov: Razcepljen (Split)
Premiera: 17. 11. 2016 (Slovenija)
Žanr: triler, grozljivka
Država: ZDA
Igrajo: Jamec McAvoy, Anya Taylor-Joy, Betty Buckley
Režija: M. Night Shyamalan


OPIS:

Skupina treh deklet je ugrabljena s strani skrivnostnega moškega (James McAvoy), ki v sebi skriva 23 različnih osebnosti. Med ugrabitvijo poskušajo najti rešitev, ki bi jim omogočila pobeg, toda obenem pa se jim izteka čas, saj se v ugrabitelju skriva nova, 24. osebnost, ki je še veliko bolj strašna od ostalih.


FILMSTART. RECENZIJA:

Režiser in scenarist M. Night Shyamalan je padli up Hollywooda, ki je s svojimi zgodnjimi filmi navduševal občinstvo, toda kasneje se je začel zapletati v svoje pripovedne pasti ter obenem tudi izbral nekaj obupnih kariernih odločitev, ki so iz njega naredile tarčo posmeha. S predlanskim Obiskom (The Visit) je že začel stopicati na pravo pot svoje kariere in Razcepljen je po premisi ter žanru sodeč še en korak bližje njegovim obrisom, ki so ga odlikovali v njegovih prvih filmih.

Najnovejši Shyamalanov film je povsem centriran okoli lika Kevina, ki ga upodobi škotski igralec James McAvoy. Vloga lika, ki poseduje 23 različnih osebnosti, bi predstavljala izziv vsakemu igralcu in na papirju sodeč bi se kaj lahko ponovil Shyamalanov Dogodek (The Happening, 2008) ter s tem vrgel velik črn madež na igralčevo kariero, toda McAvoy se odreže izredno dobro in zvito hodi po robu prepričljivosti njegove predstave. Kakšnih oskarjevskih presežkov v njej sicer vseeno ni mogoče zaslediti, toda Škot je ravno prav zabaven, strašljiv in nepredvidljiv v svoji vlogi, da film deluje. Resda je njegova motnja večih osebnosti precej privlečena za lase in se malček dotakne nekaterih klišejev, toda v kontekstu filma je izvedena povsem zadovoljivo.

Naslednji adut, ki ga poseduje Razcepljen, se nanaša na režiserjeve obrtniške spretnosti, saj smo zopet priča njegovemu prepoznavnemu slogu, v katerega spadata prav posebna atmosfera in obilica suspenza. Filmar vije svojo pripoved v zelo zanimivih in nepredvidljivih smereh, saj se izogne mnogim že prežvečenim prvinam tega tipa filma, z izjemo morda prve pol ure, kjer je film prepočasen in tudi malce prepozno zažene celotno kolesje, ki gledalca povsem pritegne k ogledu.

Toda vedno, ko pridemo do filmov M. Nighta Shyamalana, najprej pomislimo na njegove značilne preobrate in razkritja, ki nas doletijo ob koncih njegovih filmov. Kar je po eni strani prednost njegovih scenarijev, se je na dolgi rok izkazala tudi kot ena večjih slabosti, saj se kljub tehnično dobro zastavljenim filmom, njegove pripovedi vse preveč naslanjajo na končna razkritja, ki ovrednotijo vse kar se je zgodilo pred tem. Nekaj podobnega je seveda tudi v Razcepljenemu, ki svoj naslov popolnoma upraviči in v zadnjih dvajsetih minutah močno zamaje celotno barko. V določeni točki film postaja že malce preveč trapast, žal pa se vse skupaj še oplemeniti v antiklimatičnem zaključku. V zadnjih trenutkih režiser pripravi še veliko presenečenje, ki malce popravi zadevo, toda obenem film izda in se posluži prijemov filmske industrije tega časa. Kaj več pa brez kvarilnikov že težko izdamo.

Scenarij je malce šibek tudi pri stranskih likih, kjer je še najbolj prepričljiva osrednja Casey, ki jo več kot solidno upodobi Anya Taylor-Joy (Čarovnica), medtem ko so ostali liki žal izredno tenki, kar je še najbolj vidno pri ostalih dveh dekletih. Kljub kategorizaciji filma kot grozljivke, je potrebno opozoriti, da ne gre za tipičnega predstavnika žanra, a žal pa poseduje nekaj tipično neumnih odločitev likov, ki jih srečujemo v podobnih filmih.

Razcepljen je film, ki približa Shyamalana k njegovim starejšim filmom kot še nikoli poprej in ga zagotovo naredi malce bolj kredibilnega na trenutni filmski sceni. James McAvoy dobro izkoristi potencial svoje vloge in dokaže, da je več kot dobra izbira za nosilca filma ter je eden od glavnih razlogov, da film deluje. Žal pa se zelo dober nastavek, k kateremu ogromno prispevata tudi nepredvidljivost in moč suspenza, izjalovi ob koncu filma, saj pristane na zelo trhlih tleh, ki bodo razcepila tudi gledalca.

O avtorju

Jure Konestabo
Main Editor, Public Relations

Sovražim, kadar pojem vse kokice v prvih desetih minutah filma! Šalo na stran. V prostem času študiram kemijo, sicer pa filme obožujem že od malega in sedaj imam tudi priložnost, da o njih kaj zapišem.

Podobni prispevki

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x