Ogledano: Ralph ruši Internet: Razbijač Ralph 2 (2019)
Metacritic.com7.1
Imdb.com7.2
Rottentomatoes.com8.8
Filmstart.si7.1
Pozitivno
  • dodelan internetni svet
Negativno
  • posiljeno število likov
7.6Skupna ocena
Ocena bralcev: (1 Glasuj)
10.0

Naslov: Ralph ruši Internet: Razbijač Ralph 2 (Ralph Breaks the Internet: Wreck-It Ralph 2 ) Ralph breaks the Internet Wreck-it Ralph 2 Ralph ruši internet Ralph razbijalec 2 poster
Premiera: 10. januar 2019
Žanr: animirana komična pustolovščina
Država: ZDA
Igrajo: John C. Reilly, Sarah Silverman, Gal Gadot
Glasovi v slovenski sinhronizaciji: Lotos Vincenc Šparovec, Mojca Fatur, Karin Komljanec, Ana Hribar, Rok Kunaver, Kristijan Guček
Režija: Ron Clements, John Musker


OPIS:

Vanelopi se zdi svet v njihovi igralnici avtomatov premajhen in Ralpha uspe prepričati, da se odpravita na raziskovanje novo priklopljene naprave, ki ju kaj hitro postavi na sredo internetnega sveta, iz katerega se morata po njegovih pravilih kmalu prebiti nazaj v svoj svet, če želita rešiti Vanelopino igro.


FILMSTART. RECENZIJA:

Skoraj sedem let je že, od kar je preko snopov svetlobe iz projektorjev na platna kinodvoran širom sveta našel pot v življenje prikupno nerodni antijunak, ki je želel svetu samo dokazati, da sploh ni zloben, ampak je v resnici prav dobrega srca. Pred dvema letoma je na plano prišla uradna novica o potrditvi nadaljevanja, sedaj pa smo končno dočakali prvo nadaljevanje Disneyevega animiranega celovečerca, ki ga je ustvarila ista ekipa, ki je bila odgovorna že za prvi del.

Če se je v prvem delu večina dogajanja vrtela okoli sprememb, ki se dogajajo Ralphu, pa je tokrat žarišče usmerjeno bolj na njegovo najboljšo prijateljico Vanelopo. Kot odraščajočemu dekletcu se ji po uspešnem ponovnem prevzemu svoje dirkačine Sugar Rush začenja dozdevati, da ji njihov svet znotraj igralnih avtomatov gospoda Litwaka postaja premajhen. Zato kaj kmalu z Ralphom v raziskovanju novo priključene naprave pristaneta sredi internetnega vrtinca dogodivščin, spletnih mogotcev in novih likov.

Ralph ruši Internet: Razbijač Ralph 2 Klavniška dirka

Svet, v katerem pristaneta, zelo dobro ujame stanje trenutnega interneta in redkokateri gledalec ga bo doživel na enak način kot njegov sosed. Vsakdo bo na primer ob prizoru z brskalnikom s funkcijo predvidevanja vnosa gotovo v svojih spominih našel drugačne izkušnje ali pa doživel drugačna občutja ob spominu na nadležne spamaste reklame, ki po nepotrebnem smetijo prenekatero spletno stran. Na koncu pa prav nikoli ne izpolnijo niti o-ja od svoje obljube, točno tako, kot to “opravi” tudi Spamko, njihova filmska personifikacija. Takšne in podobne dodelave sveta, v katerem se tokratna zgodba odvija, poskrbijo, da ta izpade živo in aktualno. Poleg tega pa so mednje zapakirali tudi številna presenečenja, ki jih bodo znali ceniti le starejši gledalci, ki imajo za sabo že nekaj kilometrine.

Ralph ruši Internet: Razbijač Ralph 2 Disneyjeve princese Disney Princesses Elsa Anna Merida Moana Vaiana Sneguljčica Ariel Mulan Pocahontas

Vendar pa kot na pravem internetu tudi tu spletni velikani ne morejo iz svoje kože, kar bi si lahko na določen način razložili iz izjave, ko Ralphu in Vanelopi naključna spletna neznanka pojasni, kaj se na internetu sploh počne. Kupuje, druži itd. Izumitelji interneta bi na prvo mesto aktivnosti, ki jih njihova stvaritev omogoča, gotovo postavili marsikatero drugo možnost od nakupovanja. Tako da bi lahko rekli, da želi film s takšnim vrstnim redom gotovo nekaj naučiti gledalce. Prava namera se razkrije šele, ko dodamo še dejstvo, da večinsko publiko animiranih filmov predstavlja mlajši del populacije, ki zahaja v kinematografe.

Podoben način vtepanja informacij so se poslužili tudi pri predfilmu, ki si tega naziva sploh ne zasluži. Bolje mu pristaja izraz reklama, saj gre za povsem očitno željo, da mlajšim gledalcem na zanje zelo dovzeten način predstavijo Disneyjev preostanek v kinematografe prihajajočih filmov. Ob tem pa  poskrbijo za dobro prodajo licenciranih igrač in izdelkov, ki za Disney predstavlja kar lep kos letne pogače (preko 4 milijarde dolarjev letno).

Ralph ruši Internet: Razbijač Ralph 2 Spamko Spam spam spam spam

Eden od značilnejših delov Disneyjevih animiranih celovečercev je tudi scena, ki spominja na mjuzikl, ki pa jim tokrat nekako ni uspela. Združitev Klavniške dirke, metalcev ognja in tenkočutnega petja med lebdenjem pač ne gre skupaj. Pa poskusite vi z metalcem ognja prižgati dišavno čajno svečko za prijetno vzdušje na umirjen večer.

Tekom dogodivščin naša junaka začneta počasi drseti stran drug od drugega in zaplet ter razplet se odvijeta precej šablonsko. Kakšnih zahtevnejših gledalcev s tem ne bosta navdušila, vendar izpadeta čisto solidno in s svojimi nauki o sprejemanju bližnjih in njihovega početja, ki jih navdušuje, povsem primerno skleneta celoten izdelek.

Ralph ruši Internet: Razbijač Ralph 2 Fix-It Felix Calhoun

Najprikupnejši parček iz prvega dela se tokrat postavi po robu izzivu posvojitve…

Subscribe
Obvesti me
guest
0 komentarjev
0
()
x